Situasi “tebusan” selama 18 jam yang melibatkan bapa warga Turki yang dituduh menembusi gerbang sebuah lapangan terbang Jerman dengan anak perempuannya berusia empat tahun di dalam kenderaannya sebelum meletupkan beberapa bahan letupan dan menembak ke udara, memicu evakuasi dan pembatalan penerbangan, berakhir Ahad dengan pihak berkuasa menahan suspek.

“Situasi tebusan telah berakhir,” Hamburg Police menulis di X, yang dahulunya Twitter.

“Suspek keluar dari kereta bersama anak perempuannya. Lelaki itu ditahan oleh perkhidmatan kecemasan tanpa sebarang rintangan. Kanak-kanak itu kelihatan tidak tercedera.”

Lapangan terbang di bandar utara Jerman Hamburg telah ditutup kepada penumpang dan penerbangan dibatalkan sejak malam Sabtu apabila lelaki bersenjata berusia 35 tahun, yang tidak dikenalpasti oleh polis mengikut undang-undang privasi negara itu, memecah masuk melalui gerbang lapangan terbang dengan kenderaannya dan menembak dua kali ke udara dengan senjata, menurut agensi berita Jerman dpa.

Lelaki warga Turki itu memandu kenderaan hanya di luar bangunan terminal dan meletakkannya di bawah sebuah pesawat.

Pada masa itu, pesawat komersial itu hampir bersedia untuk berlepas dan penuh dengan penumpang.

Penumpang di atas pesawat dievakuasi oleh perkhidmatan kecemasan yang tiba dan dibawa ke terminal bersebelahan tanpa insiden lanjut.

Polis Hamburg menyatakan lelaki itu juga dikatakan meletupkan dua peranti letupan berhampiran kereta Audinya, yang dipadamkan dengan segera oleh jabatan bomba lapangan terbang.

“Kira-kira pada pukul 10 malam, pegawai berjaya menubuhkan hubungan dengan lelaki berusia 35 tahun itu dan memulakan rundingan dengannya. Walaupun begitu, pada mulanya beliau enggan melepaskan rancangannya, jadi situasi statik berterusan selama berjam-jam. Terdapat hampir sentiasa hubungan dengan bapa sepanjang fasa keseluruhan,” kata polis dalam kenyataan media. “Akhirnya, suspek keluar dari Audinya awal petang Ahad bersama anak perempuannya dalam tangannya, menyerahkan gadis itu kepada pasukan khas yang hadir dan kemudian ditahan sementara pada pukul 2: 25 petang tanpa rintangan.”

Media tempatan melaporkan bahawa lelaki itu, yang meletakkan keretanya bersebelahan dengan pesawat Turkish Airlines semasa keadaan tegang, telah meminta agar beliau dan anak perempuannya dibenarkan meninggalkan Jerman dan terbang ke Turki.

Pihak berkuasa menyatakan bekas isteri lelaki itu di Stade, Jerman, sebelum ini menghubungi mereka mengenai penculikan kanak-kanak.

Polis berkata suspek mempunyai anak perempuannya di dalam kereta selepas dikatakan mengambilnya dengan paksa dari ibu dalam pertikaian penjagaan berterusan.

Lebih 100 penerbangan dibatalkan dan beberapa pesawat dialihkan semasa situasi tebusan selama 18 jam. Ribuannya penumpang terjejas oleh keadaan tegang dan beratus-ratus mereka ditempatkan di hotel berhampiran. Operasi penerbangan di lapangan terbang itu disambung semula pada malam Ahad, hampir 24 jam selepas situasi tebusan bermula.

Datuk Bandar Hamburg Peter Tschentscher menyatakan rasa lega kerana tiada seorang pun cedera dalam insiden itu.

“Situasi tebusan di Lapangan Terbang Hamburg telah berakhir selepas jam-jam dramatik yang panjang,” tulis Tschentscher di X, mengucapkan terima kasih kepada polis.

Seawal Mac 2022, suspek disiasat di Stade atas dakwaan menculik kanak-kanak bawah umur. Ketika itu, beliau telah pergi ke Turki bersama anak perempuannya tanpa kebenaran. Walau bagaimanapun, kanak-kanak itu kemudian dibawa balik ke Jerman oleh ibu.

Seorang ahli psikologi telah berunding dengan lelaki itu selama beberapa jam. Tiada seorang pun cedera semasa situasi tegang selepas semua penumpang dievakuasi dari lapangan terbang, kata polis.

Jumlah kira-kira 920 perkhidmatan kecemasan terlibat, kata polis.