Seorang pengganas Hamas memberitahu pegawai Pihak Berkuasa Israel (ISA) bahawa beliau dan lelaki lain telah menembak dan membunuh kanak-kanak yang menangis di dalam bilik selamat, sehingga bunyi itu tidak dapat didengar lagi, sambil mengakui bahawa beliau memasuki rumah hanya untuk membunuh.

Dalam video yang dimuatnaik oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) ke platform media sosial X, bekasnya dikenali sebagai Twitter, pengganas Hamas itu kelihatan memakai pakaian penjara ketika duduk di kerusi dengan bendera Israel di belakangnya.

Lelaki tanpa nama itu memberitahu pegawai ISA, yang tidak kelihatan dalam video itu, bahawa beliau dan ahli Hamas yang lain memasuki sebuah rumah melalui tingkap. Semasa memeriksa rumah, katanya kepada pegawai itu, mereka mendengar bunyi kanak-kanak muda di dalam bilik selamat dan menembak ke arah bilik selamat itu.

“Pada awalnya, kami tidak menembak. Kami lalu dan tidak mendengar apa-apa,” katanya, sambil menambah bahawa beliau dan orang lain makan kurma dan minum air.

Selepas menikmati makanan ringan yang ringkas, pengganas itu berkata beliau dan orang lain mendengar bunyi kanak-kanak muda.

“Bunyi apa yang anda dengar,” lelaki itu ditanya.

“Tangisan kanak-kanak muda,” beliau memberitahu pegawai ISA, yang memintanya untuk mempamerkan bunyi yang didengarnya.

Pengganas itu mengulangi bahawa beliau mendengar bunyi kanak-kanak menangis.

“Saya menembak dan Ahmad Abu Kamil menembak, kami menembak ke arah pintu,” katanya. “Sehingga kami tidak mendengar bunyi lagi.”

Apabila pengganas itu ditanya maksudnya, beliau berkata kanak-kanak itu mati.

“Saya mahu bertanya satu soalan. Adakah membunuh kanak-kanak logik dalam agama Islam,” soal penyiasat ISA.

“Tidak,” jawab lelaki yang ditahan itu.

“Apa kata Nabi Muhammad mengenai perkara ini,” soal penyiasat itu.

“Kanak-kanak tidak terlibat,” jawab lelaki itu.

Pegawai ISA kemudiannya meminta pengganas Hamas sama ada beliau memasuki rumah atas arahan membunuh dari Hamas, dan beliau mengangguk.

Beliau juga ditanya perbezaan antara beliau dengan ISIS, dan memberitahu pegawai itu tiada perbezaan, berdasarkan video yang ditunjukkan kepadanya oleh penyiasat mengenai Hamas menyebarkan keganasan.

“Saya lihat video lebih teruk daripada ISIS, yang ditunjukkan oleh penyiasat kepadaku,” katanya kepada ejen itu.

Pegawai ISA kemudian meminta lelaki itu sama ada ibunya atau bapanya akan bangga dengan tindakan yang dilakukannya dan Hamas.

HAMAS LAUNCHES MASSIVE ROCKET BARRAGE AS ISRAEL DELAYS INVASION

“Mereka tidak tahu saya adalah sebahagian daripada Hamas. Jika bapa saya melihat saya, beliau akan menembak saya. Beliau akan membunuh saya,” jawabnya sebelum ditanya mengapa. “Kerana tindakan saya.”

Pada 7 Oktober, pasukan yang diketuai Hamas menyeberangi sempadan Israel-Gaza ketika penduduk sedang tidur, menyeret orang ke jalan raya, mengambil sesetengah sebagai tebusan sementara membunuh dan menculik yang lain.

Lebih 1,300 orang Israel terbunuh dalam serangan itu, dengan ribuan lagi cedera dan banyak diambil tebusan oleh Hamas, dan diperkosa, diseksa dan dibunuh.

Perang antara Israel dan kumpulan pengganas Palestin Hamas kini memasuki minggu keempat. Sekurang-kurangnya 5,700 orang dilaporkan terbunuh dalam perang di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 36 warga Amerika. Kementerian kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza mendakwa sekurang-kurangnya 4,385 orang Palestin terbunuh di Gaza dan Tebing Barat dan lebih 13,561 lagi cedera.