Yoga breathing for pregnant women

(SeaPRwire) –   Pada tahun 1800-an, seorang Kanada Perancis bernama Alexis St. Martin tertembak di perut ketika berada di pos perdagangan bulu ketika senjata api seseorang tidak sengaja meletus pada jarak dekat. Dia terselamatkan, tetapi kecederaannya menyebabkan lubang dalam dinding perutnya. Ini memberikan jendela awal—secara harfiah—bagaimana emosi dan kesihatan mental kita mempengaruhi usus. Melalui eksperimen teliti, pakar bedah William Beaumont menyimpulkan bahawa keadaan mental St. Martin mempunyai akibat fisiologi langsung pada aktiviti perutnya: apabila dia merasa marah, contohnya, pencernaan nya melambat. Cara tertentu, keadaan emosinya termanifestasikan dalam biologi tempatan khusus perutnya.

Kebanyakan orang telah mengalami akibat usus perasaan emosi mereka. Kecemasan sebelum ujian mungkin akan membuat anda merasa mual atau bahkan muntah. Kesedihan mendalam mungkin menyebabkan hilang selera makan, atau mungkin menyebabkan lapar mustahil untuk dipuaskan. Gejala usus adalah biasa dalam keadaan kesihatan mental, dari perubahan selera makan dalam kemurungan ke sakit perut “psikosomatik” yang menyakitkan. Banyak perasaan kita adalah perasaan usus.

Tetapi usus tidak hanya menanggapi perasaan emosi: ia juga mempengaruhi mereka. Ambil jijik. Jijik bersifat visceral. Jantung kita, seperti hati kita, mempunyai irama elektrik yang teratur; hanya melihat sesuatu yang menjijikkan menyebabkan gangguan, yang disebut “disritmia,” dalam isyarat elektrik ini. Walaupun jijik sangat penting untuk kelangsungan hidup—membantu kita mengelak penyakit dan terus hidup—dalam kebanyakan keadaan kesihatan mental, jijik menjadi patologis. Dalam gangguan obsesif kompulsif (OCD), contohnya, kotoran atau kuman boleh menguasai fikiran seseorang, menyebabkan gejala seperti pencucian tangan yang kompulsif. Kejijikan diri adalah biasa dalam kemurungan dan gangguan makan. Dan gangguan stres pasca-trauma juga boleh disebabkan oleh trauma yang sangat menjijikkan.

Jijik patologis adalah khususnya: terapi pendedahan dan pendekatan psikologi lain kurang berkesan daripada masalah kesihatan mental berasaskan ketakutan. Beberapa tahun yang lalu, bekerja sebagai ahli neurosains di Universiti Cambridge, saya bertanya-tanya jika isyarat tidak normal dari perut boleh menyebabkan elakan jijik. Saya menjalankan eksperimen untuk menguji hipotesis ini, dan mendapati bahawa . Ini mungkin mewakili cara baru untuk merawat jijik patologis dalam gangguan kesihatan mental. Contohnya, ubat anti-mual boleh diberikan sebelum terapi pendedahan, membolehkan pesakit terlibat dengan terapi dalam keadaan perut yang lebih optimal.

Jadi perasaan usus tidak “semuanya di dalam fikiran” – tetapi mereka juga tidak “semuanya di dalam usus”, juga. Sensasi dari usus ditransmisikan ke otak melalui saraf vagus, saluran utama maklumat yang dihantar dari badan ke otak. Satu laluan lain untuk menargetkan “perasaan usus” adalah dengan menstimulasi saraf ini secara elektrik, yang . Tetapi idea itu tidak baru: stimulasi saraf vagus untuk pesakit dengan depresi besar .

Satu kajian yang diterbitkan pada November 2023 mencadangkan bahawa stimulasi saraf vagus memperkuat isyarat dari badan dalaman ke otak, yang membantu kita menyesuaikan tingkah laku dengan cabaran dan keperluan semasa badan. Ini boleh menjelaskan mengapa kesan stimulasi saraf vagus begitu meluas, mengubah pembelajaran, ingatan, dan motivasi. Ini bermakna memperkuat isyarat dari usus menggunakan stimulasi saraf vagus mungkin meningkatkan kesihatan mental dalam beberapa kes, tetapi dalam kes lain boleh tidak berkesan atau bahkan merosakkan. Pada akhirnya, kita perlu mempertimbangkan keadaan dan keperluan badan dalaman seseorang sebelum memperkuat pengaruh badan pada otak.

Tetapi kepentingan saraf vagus meluas ke rawatan yang lebih mapan: bukti dari tikus mencadangkan bahawa jenis ubat antidepressan paling biasa (SSRIs, atau pengambilan semula serotonin selektif) untuk bekerja. Ini juga mungkin dapat memberikan petunjuk mengapa antidepressan bekerja, atau tidak, untuk seseorang, dan bahkan membantu kita memahami mengapa mereka mungkin menyebabkan kesan sampingan pada beberapa orang.

Jika peranan saraf vagus membantu kita menyesuaikan keperluan badani kita, mungkin keperluan dalaman paling penting adalah tenaga. Satu fungsi usus—bersama-sama dengan organ lain—adalah metabolisme, mengubah makanan menjadi tenaga yang boleh digunakan oleh badan. Terdapat hubungan misterius dan meluas antara sistem metabolik kita dan kesihatan mental. Contohnya, kekerapan kemurungan dalam orang dengan diabetes adalah lebih tinggi daripada dalam populasi umum. Ia tidak jelas mengapa: diabetes mungkin meningkatkan risiko kemurungan, atau sebaliknya. Makmal saya kini menguji kemungkinan ketiga: bahawa faktor metabolik biasa mungkin meningkatkan risiko kedua-dua kemurungan dan diabetes kerana interaksi antara badan dan otak. Jika kami benar, ini boleh membuka laluan terhadap intervensi metabolik yang meningkatkan kesihatan fizikal dan mental.

Otak dan sistem saraf kita yang lebih luas menyesuaikan diri dengan keadaannya, termasuk keperluan metabolik badan dalaman, serta pengalaman kita terhadap alam sekitar. Kerana ini, sambungan usus-otak anda tidak statik, tetapi berubah dan menyesuaikan diri sepanjang masa. Satu kajian pada tahun 2021 mendapati bahawa sel otak boleh mengaktifkan semula radang usus yang haiwan itu pernah alami sebelum ini. Mereka “ingatan” radang usus, disimpan dalam sel otak, menimbulkan keadaan fizikal dalam badan. Jadi kadang-kadang “perasaan usus” sebenarnya berasal dari otak. Peranan otak ini dalam “perasaan usus” bermakna otak kita mempunyai keupayaan untuk menghasilkan gejala usus yang tidak berfungsi melalui perubahan otak sahaja. Kemampuan otak ini mungkin mempunyai manfaat juga, mungkin menjelaskan mengapa terapi psikologi—yang menyebabkan —juga boleh merawat beberapa .

Perasaan usus berasal dari banyak sumber: secara langsung melalui usus, melalui saluran komunikasi antara usus dan otak, atau bahkan melalui otak itu sendiri. Dalam neurosains, ketika kita menguraikan komunikasi dinamik antara usus dan otak, kita dapat mulai memahami bagaimana proses-proses ini membantu leluhur kita terselamatkan—dan bagaimana kita dapat lebih baik memanfaatkannya untuk meningkatkan kesejahteraan emosi dan mental. Perasaan usus mungkin mempunyai banyak penyebab yang mungkin, tetapi setiap daripadanya mewakili potensi penyelesaian untuk kesihatan mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.