Tentera Israel telah mengelilingi Bandar Gaza, ibu negara Wilayah Gaza yang diperintah Hamas, dan telah membahagikan bahagian utara dan selatan wilayah itu, menandakan “peringkat penting” dalam perangnya dengan Hamas, pegawai tentera berkata.

Menurut media Israel, askar dijangka memulakan berjalan melalui jalan-jalan ibu negara awal Isnin atau Selasa, di mana mereka dijangka berhadapan dengan operatif Hamas yang bersedia berjuang jalan demi jalan melalui rangkaian besar terowong mereka.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) berkata pagi Isnin kapal terbang menyerang 450 sasaran sepanjang malam, termasuk terowong, kompleks tentera, dan pos pelancar peluru berpandu anti-kereta kebal. Askar juga dilaporkan mengambil alih kompleks Hamas awal Isnin pagi dan membunuh militan Hamas kanan.

Sejak operasi darat di Gaza bermula lebih seminggu lalu, 30 askar IDF terbunuh, yang mana tambahan kepada lebih 1,400 orang terbunuh di Israel – kebanyakannya dalam serangan Hamas pada 7 Oktober yang memulakan pertempuran. Setakat pagi Isnin, terdapat juga sekurang-kurangnya 242 tebusan diambil dari Israel ke Gaza.

Komunikasi di Gaza turun lewat Ahad malam selama beberapa jam, menurut kumpulan advokasi akses internet NetBlocks.org dan syarikat telekom Palestin Paltel. Syarikat-syarikat berkata perkhidmatan telefon bimbit dan internet telah dipulihkan pada Isnin.

Situasi kekal buruk di utara dengan ratusan ribu Palestin masih di Bandar Gaza dan bandar utara yang lain.

Makanan, ubat-ubatan, air dan bahan api, yang diperlukan untuk generator yang menjana hospital, semuanya hampir habis dan loji kuasa tunggal Gaza kekal ditutup.

Sekolah yang ditukarkan menjadi pondok yang dikendalikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melebihi keupayaan, dengan banyak tidur di jalanan.

Walaupun Israel membenarkan bantuan kemanusiaan memasuki wilayah untuk membantu jutaan awam terjejas oleh pertempuran berterusan, mereka tidak membenarkan bahan api memasuki, dengan alasan Hamas akan mencuri untuk tujuan tentera.

Lebih 450 trak membawa makanan, air, ubat-ubatan dan bantuan asas lain dibenarkan memasuki Gaza dari Mesir sejak 21 Oktober, tetapi ini tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan meningkat 2.3 juta penduduk Palestin wilayah itu.

Israel terus menggesa warga Gaza meninggalkan rumah dan bergerak ke selatan, jauh dari serangan darat. Kira-kira 800,000 orang telah mematuhi perintah tentera Israel untuk melarikan diri ke selatan Gaza.

Kira-kira 1.5 juta orang Palestin, atau kira-kira 70% penduduk, telah melarikan diri dari rumah sejak perang bermula pada 7 Oktober.

Israel telah menolak panggilan untuk jeda dalam operasi daratnya atau gencatan senjata lebih meluas walaupun tekanan meningkat untuk berbuat demikian, termasuk dari Amerika Syarikat dan jiran Jordan dan Mesir.