Israeli Defense Forces merilis rakaman serangan udara yang mereka katakan membunuh komander kanan Hamas Hassan Al-Abdullah pada Khamis.

Rakaman itu, kelihatannya diambil dari jet Israel, menunjukkan beberapa serangan udara di Gaza. Israel menjalankan lebih kurang 250 serangan sedemikian dalam tempoh hanya 24 jam pada Khamis terhadap sasaran Hamas.

“Pejuang jet IDF menjalankan serangan udara tepat berdasarkan maklumat IDF dan ISA dan menghapuskan Komander Array Roket Utara Khan Yunis Hamas, Hassan Al-Abdullah,” tulis kenyataan IDF.

Al-Abdullah hanyalah komander kanan terkini pasukan Israel telah bunuh, dan dia tidak mungkin menjadi yang terakhir. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersumpah semua ahli Hamas yang terlibat dalam serangan 7 Oktober ke atas Israel akan dibunuh, dan bahawa Hamas itu sendiri akan “dimusnahkan.”

Kemudian pada Khamis, IDF menyatakan juga menghapuskan pegawai perisikan kanan Hamas yang mereka katakan membantu perancangan serangan Hamas pada 7 Oktober. Israel mengenal pasti sasaran itu sebagai Shadi Barud, timbalan ketua Pengarah Perisikan Hamas.

“Shadi Barud, Timbalan Ketua Pengarah Perisikan Hamas telah dimusnahkan oleh serangan udara IDF,” tulis tentera Israel di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Dia mengambil bahagian dalam perancangan pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober dan serangan maut lain yang dilakukan terhadap orang Israel.”

“Kami akan terus menyerang dan menghapuskan pemimpin dan ahli operasi Hamas yang bertanggungjawab terhadap serangan kejam,” tambahnya.

Serangan udara itu datang pada hari yang sama Israel menjalankan serbuan darat terbesar sehingga kini ke Gaza. Kereta kebal dan kenderaan berperisai lain menghapuskan sel-sel pengganas Hamas sepanjang sempadan Gaza dalam operasi pendek tetapi meluas awal Khamis pagi.

Operasi itu bertujuan untuk “mempersiapkan medan pertempuran” untuk operasi darat yang dijangka di wilayah Palestin itu selepas kempen serangan udara selama dua minggu, kata jurucakap tentera.

Israel kekal bersedia untuk menyerbu penuh Gaza utara, yang Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu kata hampir mustahil.

Tambahan pula, IDF membuat 60 tangkapan di Tebing Barat, di mana 46 adalah ahli Hamas. Sejak permulaan peperangan pada 7 Oktober, kira-kira 1,000 individu yang dicari telah ditangkap, kata IDF.