(SeaPRwire) –   Tentera Israel memasuki Hospital Al-Shifa selepas membunuh pengganas Hamas dalam pertempuran tembak-menembak di pintu masuk pada hari Rabu.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) telah mengelilingi kemudahan itu selama beberapa hari, mengatakan Hamas telah menempatkan ibu pejabatnya di terowong di bawah hospital. Walaupun Hamas menafikan dakwaan itu, pejuangnya terlibat dalam pertempuran senjata api yang hebat dengan tentera Israel di sekitar kompleks itu.

Setidaknya seorang doktor di hospital itu mengatakan Israel memberi amaran kepada staf mengenai rancangan mereka untuk memasuki kompleks itu pada hari Rabu. Pasukan itu mengatakan mereka membawa bekalan perubatan untuk pesakit di dalam, yang telah menderita selama beberapa hari di bawah bekalan dan bahan api yang semakin menipis.

“Sebelum memasuki hospital, pasukan kami dihadapkan oleh peranti letupan dan skuad pengganas, pertempuran berlaku di mana pengganas dibunuh,” kata IDF dalam kenyataan.

“Kami boleh mengesahkan bahawa inkubator, makanan bayi dan bekalan perubatan yang dibawa oleh kereta kebal IDF dari Israel telah berjaya sampai ke hospital Shifa. Pasukan perubatan kami dan askar berbahasa Arab sedang berada di tapak untuk memastikan bekalan ini sampai kepada mereka yang memerlukannya,” tambahnya.

Nasib beratus-ratus pesakit di dalam hospital itu telah menjadi tumpuan kebimbangan antarabangsa selama beberapa hari sebelum serangan Israel. Hospital itu mengatakan sekurang-kurangnya dua kanak-kanak yang lahir secara pramatang telah meninggal dunia kerana kekurangan perubatan yang tersedia.

Israel mengatakan ia telah cuba menyediakan kira-kira 300 liter bahan api kepada hospital awal minggu ini, tetapi Hamas telah enggan bertukar-tukar.

Dr. Ahmed El Mohallalati, pakar bedah di hospital itu, memberitahu Reuters bahawa Israel telah memaklumkan staf mengenai rancangan mereka untuk memasuki hospital dan mencarinya. Israel belum mengumumkan keputusan pencarian sehingga awal pagi Rabu.

“Kami menyedari bahawa kereta kebal itu bergerak di sekeliling hospital. Salah satu kereta kebal besar memasuki dalam hospital melalui pintu masuk timur utama, dan mereka hanya meletakkan di hadapan jabatan kecemasan hospital,” kata Mohallalati kepada pihak berkuasa itu.

Israel mendakwa Hamas menggunakan hospital itu sebagai pangkalan pada hari Selasa.

“Saya boleh mengesahkan untuk anda bahawa kami mempunyai maklumat bahawa Hamas dan Jihad Islam Palestin menggunakan beberapa hospital di Jalur Gaza, termasuk Al-Shifa, dan terowong di bawahnya untuk menyembunyikan dan menyokong operasi tentera mereka dan untuk menahan tebusan,” kata Kirby kepada wartawan ketika di atas Air Force One.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )