Tentera Pertahanan Israel mengatakan dua askar Israel terbunuh semasa pertempuran pada Selasa, kematian pertama seperti itu di Gaza sejak operasi darat bermula.

Sehingga minggu ini, Israel sebahagian besar bergantung kepada serangan udara dan artileri untuk membalas serangan besar-besaran Hamas di Israel pada 7 Oktober. IDF memulakan operasi darat diperluaskan minggu ini, bagaimanapun, dan tentera kini dihadapkan dengan tugas yang membahayakan untuk membersihkan terowong Hamas dan kedudukan diperkukuhkan yang lain.

Dua askar yang mati berusia 20 tahun. Sekurang-kurangnya dua askar Israel yang lain cedera dalam pertempuran yang sama.

Pemimpin Israel telah berjanji untuk memusnahkan Hamas di Gaza sepenuhnya. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menolak panggilan gencatan senjata dalam ucapan pada Isnin.

“Panggilan untuk gencatan senjata adalah panggilan untuk Israel menyerah kepada Hamas, menyerah kepada keganasan, menyerah kepada kebarbaran. Itu tidak akan berlaku,” kata Netanyahu.

“Tuan-tuan dan puan-puan, al-Kitab mengatakan bahawa ada masa untuk damai dan masa untuk perang. Ini adalah masa untuk perang. Perang untuk masa depan kita yang bersama. Hari ini kita menarik garis antara pasukan peradaban dan pasukan kebarbaran. Ia adalah masa bagi semua orang untuk memutuskan di mana mereka berdiri. Israel akan berdiri menentang pasukan kebarbaran sehingga kemenangan. Saya harap dan doakan negara-negara beradab di seluruh dunia akan menyokong perjuangan ini.”

Pasukan Israel memasuki fasa kedua konfliknya dengan Hamas minggu ini, dengan meningkatkan operasi darat di dalam Jalur Gaza secara besar-besaran. Pegawai tentera telah memberi amaran bahawa perang akan lama dan sukar.

Netanyahu juga berkata pada Isnin bahawa “kekejaman yang dilakukan oleh Hamas pada 7 Oktober mengingatkan kami bahawa kita tidak akan merealisasikan janji masa depan yang lebih baik kecuali kita, dunia beradab, bersedia melawan orang barbar.”

“Kerana orang barbar bersedia melawan kita. Dan matlamat mereka jelas – memecahkan masa depan yang memberi jaminan itu, memusnahkan semua yang kita hargai dan memperkenalkan dunia ketakutan dan kegelapan,” tambahnya.

Pada Selasa, sebanyak 9,900 orang telah terbunuh dalam perang di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan askar Israel dan 32 orang Amerika.

‘ Trey Yingst menyumbang kepada laporan ini.