Tentera Amerika Syarikat telah mengerahkan sebuah kapal selam bertenaga nuklear ke Timur Tengah sebagai tanda pencegahan terhadap eskalasi lanjut. Kapal ini datang ketika peperangan Israel-Hamas hampir berusia sebulan. Israel mengisytiharkan peperangan selepas pasukan yang diketuai Hamas membunuh 1,400 orang semasa serangan kejutan di Israel pada 7 Oktober.

Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat tidak memberikan butiran tambahan dalam kenyataan Ahad, walaupun ia memaparkan imej yang kelihatan sebuah kapal selam kelas Ohio beroperasi di Terusan Suez Mesir berhampiran Jambatan Terusan Suez.

Amerika Syarikat mengakui penggunaan kapal selam sebegini atau maklumat mengenai lokasi mereka sangat jarang kerana mereka mewakili sebahagian daripada “triad nuklear” Amerika Syarikat – yang juga termasuk peluru berpandu balistik darat dan bom nuklear di atas pesawat pengebom strategik.

Kapal selam kelas Ohio boleh membawa peluru berpandu balistik nuklear serta peluru berpandu krus. Belum jelas sama ada kapal selam yang kini beroperasi berhampiran Israel membawa peluru berpandu balistik nuklear.

Amerika Syarikat terus meningkatkan pasukannya sendiri di Laut Mediterranean dan kawasan sekitarnya kerana ketegangan masih tinggi dengan Iran, yang menyokong kewangan dan tentera Hamas dan Hezbollah, kedua-dua kumpulan pengganas sedang menyerang Israel.

Secara berasingan, Pusat Pemerintahan berkongsi imej pesawat pengebom B-1 berupaya nuklear juga beroperasi di Timur Tengah.

Amerika Syarikat telah mengerahkan atau mengalihkan lebih daripada 17,350 anggota tentera ke kawasan itu sejak 7 Oktober. Ini termasuk mereka dalam kumpulan serangan kapal induk, tentera yang dikerahkan dan kumpulan pendaratan amfibia Bataan.

Amerika Syarikat juga telah menghantar F-35, F-15, F-16, A-10 dan F-18 ke Timur Tengah.

Kehadiran tentera berat datang ketika anggota tentera Amerika Syarikat dan pasukan koalisi di rantau ini diserang berpuluh-puluh kali semasa pertempuran berlarutan di Israel dan Gaza.

Pentagon mengesahkan minggu lepas bahawa anggota tentera Amerika Syarikat dan Koalisi di Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR) di Iraq dan Syria telah diserang sekurang-kurangnya 28 kali sejak 17 Oktober.

Daripada serangan ini, 16 berlaku di Iraq manakala 12 berlaku di Syria. Ia merangkumi campuran drone serangan satu hala dan roket.

Setiausaha Negara Antony Blinken dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berkata pada bulan lepas bahawa Amerika Syarikat menjangkakan proksi Iran akan mencari peluang untuk meningkatkan keganasan peperangan Israel-Hamas.

Pegawai kanan itu juga menegaskan bahawa pentadbiran Biden bersedia bertindak balas jika warga awam atau anggota bersenjata Amerika menjadi sasaran.

“Ini bukan apa yang kita mahukan, bukan apa yang kita cari. Kita tidak mahukan eskalasi,” kata Blinken pada 22 Oktober. “Kita tidak mahukan pasukan atau anggota kita menjadi sasaran tembakan. Tetapi jika itu berlaku, kami bersedia untuk itu.”

Austin menambah: “Apa yang kita lihat ialah prospek peningkatan serangan yang signifikan terhadap tentera kita dan orang kita di seluruh rantau ini. Kami akan lakukan apa yang perlu untuk memastikan tentera kami berada dalam kedudukan itu dan mereka dilindungi dan bahawa kami mempunyai keupayaan untuk bertindak balas.” Beliau mengesahkan bahawa Amerika Syarikat mempunyai hak untuk mempertahankan diri dan berkata, “Kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.”

‘ Liz Friden dan