Pejabat Peru pada hari Isnin mengisytiharkan kecemasan negeri yang lain di ibu negara negara itu berikut lonjakan jenayah yang membentangkan krisis lagi untuk kerajaan yang belum benar-benar menubuhkan dirinya.

Langkah itu, yang berkuat kuasa pada hari Selasa, akan memenuhi keperluan untuk “kehadiran segera dan kecemasan pasukan undang-undang dan ketertiban” di tiga kawasan tempatan dan memberikan “pukulan kuat” kepada jenayah, presiden Majlis Menteri-Menteri berkata semasa sesi hari Isnin.

Pengisytiharan terbaru ini terpakai kepada dua daerah di Lima dan satu daerah di Talara, sebuah bandar di penjuru barat laut negara berhampiran sempadan dengan Ecuador. Pengisytiharan baru itu menggantung beberapa hak sivil, seperti kesucian rumah dan kebebasan untuk memasuki perhimpunan sosial tanpa notis.

Para pegawai mengundi untuk meluluskan langkah baharu selepas serangan ke kelab malam semasana orang yang tidak dikenali melemparkan grenad ke dalam orang ramai, mencederakan 10 orang. Penerbitan tempatan menganggap serangan itu kepada “kumpulan yang mendedikasikan diri kepada pemerasan.”

Presiden Peru Dina Boluarte, semasa ucapan di televisyen negeri, berkata bahawa deklarasi itu akan membolehkan pihak berkuasa beroperasi “dalam rangka kerja undang-undang yang kedua-dua institusi miliki,” TeleSur melaporkan. Boluarte menghadiri mesyuarat menteri-menteri secara maya, kerana beliau berada di Bandar Raya New York untuk menghadiri Minggu Tahap Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan Perhimpunan Agung.

Sebaliknya, Perdana Menteri Peru Alberto Otarola yang mempengerusikan mesyuarat itu dan mengesahkan keputusan itu, dengan mengatakan bahawa deklarasi baru itu akan membolehkan Polis Kebangsaan melaksanakan “ketertiban dalaman” dengan “sokongan strategik dan aset penting yang bertanggungjawab ke atas Angkatan Tentera.”

Langkah-langkah baru itu tidak mencukupi untuk memberikan kuasa penguatkuasaan undang-undang penuh kepada tentera, seperti yang dilakukan oleh Presiden El Salvador Nayib Bukele untuk mengurangkan jenayah dan keganasan geng yang berleluasa di negaranya. Beberapa ahli parlimen sayap kanan di Peru telah mendesak Boluarte untuk mengambil langkah sedemikian juga.

Laporan jenayah di Peru mencapai lebih 160,000 pada tahun 2022 berbanding hanya lebih 120,000 pada tahun 2021, menurut pejabat aduan negara itu. Peru terus membuktikan destinasi popular untuk pelancong Amerika, dengan hampir setengah juta melawat negara itu pada tahun 2022 dan membentuk sumber pelawat terbesar ke negara itu, dengan majoriti pelancong datang dari negara-negara jiran seperti Chile, Ecuador dan Colombia, menurut Statista.

Boluarte telah mengeluarkan beberapa pengisytiharan kecemasan sejak mengambil alih jawatan, dan beliau berjuang semasa penggalnya untuk mendapatkan sebarang sokongan daripada orang ramai. Malah, dua daripada pengisytiharan kecemasan negeri yang dikeluarkan oleh Peru dalam setahun yang lalu telah berkaitan dengan membantu mengawal protes terhadap pemerintahan Boluarte.

Ketidakpuasan hati dicetuskan selepas penangkapan dan penyingkiran bekas Presiden Pedro Castillo dari jawatan selepas beliau secara haram mengisytiharkan beliau akan membubarkan kongres Peru menjelang usaha untuk menyingkirkannya dari jawatan melalui undian kerana beberapa siasatan rasuah yang dibuka terhadapnya.

Ahli parlimen melantik Boluarte untuk membatalkan deklarasi Castillo, tetapi ramai di Peru melihat Castillo sebagai “salah satu daripada kami” dan dengan serta-merta tidak bersetuju dengan pelantikan Boluarte. Keputusannya untuk menggunakan pihak berkuasa untuk menindas protes hanya menyebabkan keganasan berlaku, dengan puluhan terbunuh dalam pertembungan antara penunjuk perasaan dan polis sepanjang enam bulan berikutnya.

Deklarasi terakhir Boluarate sebagai tindak balas kepada kekacauan politik datang pada bulan Julai selepas Kongres enggan mengadakan pilihan raya awal dalam langkah yang akan meredakan para penunjuk perasaan.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.