(SeaPRwire) –   Demonstrasi pro-Palestina di Universiti Mississippi berubah buruk pada Khamis apabila sekurang-kurangnya 200 penentang membalas tindakan mahasiswa dengan menyanyikan lagu kebangsaan Amerika Syarikat dan lagu-lagu lain, akhirnya menyebabkan pengunduran mahasiswa dari kampus.

Kumpulan kira-kira 50 hingga 60 penunjuk perasaan pro-Palestina berkumpul di Quad sekolah untuk menuntut pengunduran sekolah dari Israel dan memprotes tindakan negara itu di Gaza berikutan serangan pada 7 Oktober oleh Hamas yang mengakibatkan kematian 1,139 orang Israel dan 240 orang ditawan. Kira-kira 35,000 orang Palestin terbunuh di Tebing Barat dan Gaza sejak itu, menurut .

Dalam masa satu jam perhimpunan bermula, penunjuk perasaan bertemu dengan medley 200 penentang yang menuruni mereka dan mula melemparkan objek dan berteriak kepada mereka, lapor .

Video pertemuan itu menunjukkan kumpulan penentang besar menyanyikan Lagu Kebangsaan, menenggelamkan slogan yang dibuat oleh penunjuk perasaan pro-Palestina dan anti-perang. Video talian tambahan menunjukkan ” sementara penunjuk perasaan anti-perang boleh didengar berteriak “Bebaskan, bebaskan Palestin”.

Apabila ketegangan meningkat antara kedua-dua kumpulan, polis campur tangan dan menyebarkan orang ramai di hadapan bangunan Sekolah Sains Terapan universiti. Penunjuk perasaan pro-Palestina kemudian dibawa masuk ke bangunan oleh polis, menurut laporan tempatan.

Ole Miss belum mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai perhimpunan itu, tetapi Jacob Battle, pengarah hubungan media untuk universiti, mengesahkan bahawa penunjuk perasaan dievakuasi melalui bas dan tidak akan memperincikan sama ada mereka adalah mahasiswa, menurut . Demonstrasi awal diatur oleh kumpulan bernama UMiss untuk Palestin. (Universiti telah menyatakan bahawa ia tidak mempunyai pelaburan langsung dengan Israel, lapor .)

Perhimpunan di Ole Miss merupakan antara puluhan yang melanda universiti di seluruh negara kerana mahasiswa menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap penglibatan negara dalam peperangan Israel-Hamas.

Gabenor Mississippi Tate Reeves membuat kenyataan pada Khamis untuk berkongsi kesedaran beliau mengenai demonstrasi universiti, dengan menambah bahawa pihak penguatkuasa undang-undang tempatan juga mengetahui perhimpunan itu.

“Polis kampus, Bandar, Daerah dan Negeri sedang dikerahkan dan dikawal selia,” kata Reeves dalam pos pada pagi Khamis. “Kami akan menawarkan tindak balas bersatu dengan satu misi: Perhimpunan aman dilindungi – tidak kira betapa mengejutkan pandangan penunjuk perasaan itu mungkin kepada sesetengah daripada kami. Tetapi tingkah laku yang tidak sah tidak akan diterima. Ia akan ditangani mengikut undang-undang. Kedamaian dan ketenteraman akan dijaga!”

Gabenor Republikan kemudian memuat naik video penentang di kampus itu, dengan berkata rakaman itu “memanaskan hati saya”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.