three images of Taylor Swift on a purple background

(SeaPRwire) –   Panggil saja Lima Peringkat Kesedihan (Versi Taylor). Minggu lalu, sebelum peluncuran albumnya The Tortured Poets Department, Taylor Swift berkongsi bahawa lagu-lagu lamanya boleh dibahagikan ke dalam peringkat: penafian, kemarahan, tawar-menawar, kemurungan, dan penerimaan. “Lagu-lagu ini mewakili membuat ruang untuk lebih banyak kebaikan dalam kehidupan anda,” katanya dalam mesej audio ringkas yang menyertai senarai terakhir, penerimaan. “Membuat pilihan itu. Kerana seringkali apabila kita kehilangan sesuatu, kita juga memperoleh sesuatu.”

Dalam dua bulan sejak Swift , yang akan dilancarkan pada 19 April, penggemar telah meramalkan bahawa ia akan menjelajahi tema-tema berkaitan dengan menerima kehilangan hubungan jangka panjang. (Bintang pop itu mendedahkan berakhirnya hubungan enam tahunnya dengan pelakon Joe Alwyn pada April tahun lalu; kini dia menjalin hubungan dengan tight end Kansas City Chiefs Travis Kelce.) “Dia melakukan perkara yang sama dengan kesedihan seperti yang dilakukannya dengan NFL,” memperkenalkan konsep kepada audiens baru, kata Jason Holland, seorang ahli psikologi klinikal di Nashville yang telah mengkaji kesedihan, kehilangan, trauma, dan tekanan. “Kesedihan bukanlah topik yang kerap dibincangkan – jadi apa-apa yang boleh dilakukan seseorang untuk menarik perhatian lebih kepadanya, dan mendapatkan orang berfikir dan berbual tentangnya, adalah perkara yang baik.”

Tetapi “lima peringkat kesedihan” adalah konsep yang dipertikaikan di kalangan ahli psikologi, kerana bukan semua orang mengalaminya dengan cara yang sama. Kami bertanya pakar tentang apa yang disukai mereka tentang teori itu—dan batasan dan pengingat yang perlu diingat.

Kesedihan kurang boleh diramalkan dalam realiti

Lima peringkat kesedihan diperkenalkan oleh Elizabeth Kübler-Ross dalam bukunya tahun 1969 berjudul On Death and Dying. Teori itu, yang lahir daripada kerjanya dengan pesakit terminal, pada asalnya memberi tumpuan kepada cara orang berjuang dengan kematian mereka sendiri. “Dia merupakan pelopor pada masa itu,” kata Mary-Frances O’Connor, profesor psikologi di Universiti Arizona dan penulis The Grieving Brain: The Surprising Science of How We Learn from Love and Loss. “Dia menggambarkan apa yang dikatakan oleh orang kepadanya, dan gambaran itu masih tepat. Ramai orang memang berasa marah; ramai orang memang berasa murung.”

Kübler-Ross kemudiannya memperluaskan kerjanya untuk digunakan kepada orang yang berkabung keatas seseorang yang disayangi—dan, jelas, ia menjadi sangat berpengaruh, berkembang menjadi simbol budaya. Masalahnya, O’Connor menyatakan, ialah bahawa “ia mula digunakan bukan sebagai gambaran, tetapi sebagai preskripsi.” Orang menafsirkan peringkat secara ketat, dengan anggapan bahawa mereka yang berkabung perlu melalui setiap satu secara berurutan. (Pemikiran itu terus wujud, walaupun dalam tulisan Kübler-Ross sebentar sebelum kematiannya pada 2004, beliau mencatatkan ia adalah, dan bahawa peringkat tidak perlu berlaku dalam satu urutan tertentu.)

Walaupun sedikit kajian telah memeriksa teori itu, kajian yang ada menawarkan keputusan campuran. , contohnya, mendapati bahawa semasa dua tahun selepas seseorang kehilangan orang disayangi, pengalaman berkabung mereka cenderung mengikuti urutan yang diramalkan oleh Kübler-Ross. mendapati corak berkabung bergantung kepada keadaan bagaimana seseorang meninggal dunia, dan bahawa kesedihan dan penerimaan naik turun dengan cara yang tidak boleh diramalkan. “Kini kita tahu bahawa ia adalah laluan yang jauh lebih berbeza-beza, dan bahawa tidak ada titik akhir di mana kita berhenti berasa kesedihan,” kata O’Connor.

Bukan semua orang melalui semuanya

Walaupun kebanyakan orang mengalami sebahagian atau kesemua lima peringkat kesedihan, yang lain hanya berkaitan dengan satu—atau tiada. Kesedihan adalah rumit, O’Connor menekankan, dan bukan proses yang sesuai untuk semua. Ada yang boleh melepasi langkah, melompat terus dari penafian ke tawar-menawar (apabila anda cuba membuat perjanjian dengan Tuhan atau menyiksa diri dengan kenyataan “bagaimana jika”, tidak kira betapa tidak rasionalnya). Yang lain akan mengalami kemurungan sebelum bergerak kepada kemarahan. Kajian menunjukkan bahawa akhirnya akan mencapai bentuk penerimaan, tetapi “ia seperti pasaran saham,” kata O’Connor. “Naik turun.”

Kesedihan menimpa kita dengan pelbagai cara dan pada masa yang berbeza, terus menyertai kita secara tidak terbatas dan muncul semula apabila kita kurang mengharapkan ia, kata Gina Moffa, seorang terapis kesedihan di Bandar Raya New York dan penulis Moving On Doesn’t Mean Letting Go. “Gagasan bahawa ia boleh dibungkus dengan pita yang rapi dan bahawa ia mempunyai permulaan, pertengahan dan akhir yang jelas adalah satu ketidakadilan kepada orang yang mengalami proses berkabung,” katanya. “Kesedihan adalah kotor. Penting untuk mengetahui bahawa tiada jadual masa.”

Kesedihan bukan sahaja emosi

Teori lima peringkat kesedihan tidak mengakui gejala fizikal dan kebimbangan yang boleh menyertai kesedihan, Moffa menekankan. Orang yang berkabung kerap mengalami serangan panik, kabur otak, masalah tidur, sistem imun lemah, masalah usus, sakit kepala, antara lain, katanya. Selepas kematian ibunya, dia terpaksa dirawat di hospital kerana pancreatitis dan masalah tiroid. “Pengalaman lima peringkat ini tidak mengambil kira bahawa kesedihan adalah trauma kepada tubuh kita dan sistem saraf kita,” katanya.

Apa yang membimbangkan Moffa terutamanya ialah apabila sesetengah orang berasa pengalaman mereka tidak sepadan dengan lima peringkat, mereka menjadi resah. “Mereka berfikir mereka melakukannya dengan salah,” katanya. “Apabila kita bercakap tentang lima peringkat kesedihan, ia menjadi perkara ‘betul dan salah’. Dan kesedihan bukanlah sesuatu yang boleh betul atau salah.”

Satu cara berbeza memikirkan kesedihan

Ramai pakar dalam bidang kerja berkabung lebih menyukai , yang mencadangkan bahawa berkabung melibatkan dua tugas yang terutamanya hanya boleh ditangani satu demi satu: bekerja melalui emosi kesedihan itu sendiri—apa jua dan dalam apa jua urutan mereka datang—dan membina semula kehidupan. Orang yang berkabung akan bergantian antara kedua-dua mod—pada masa tertentu berkabung, dan pada masa lain menepi emosi untuk menjaga hubungan baru atau menyelesaikan logistik kehidupan yang berbeza tanpa orang disayangi. “Membelanjakan sebahagian masa menangani kesedihan, dan sebahagian masa menangani pemulihan, sebenarnya merupakan tanda kesihatan mental,” kata O’Connor.

Ini bukan bermakna tiada tempat untuk lima peringkat kesedihan. Pelanggan Holland sering membawa konsep itu, menjelaskan bahawa ia bersesuaian dengan mereka. “Ia merupakan model yang mudah difahami,” katanya. “Jika anda berada dalam kesedihan, anda ingin berfikir bahawa terdapat laluan yang boleh diramalkan di hadapan.” Jika orang merasakan teori itu sesuai dengan mereka, katanya, mengapa tidak berbual tentangnya dalam istilah itu? “Jika ia memberi harapan, dan perasaan berdaya, maka saya fikir itu sangat positif,” katanya.

Memiliki peta jalan seperti lima peringkat kesedihan memberikan perasaan nyaman, beliau percaya. Selain itu, ia sesuai dengan idea kisah klasik—dan Swift, tentu saja, sangat menyukai cerita yang baik. “Ini adalah idea bahawa kita berperang dengan kesedihan, bahawa kita melalui perjalanan di mana kita perlu berperang dengan penafian dan tawar-menawar dan kemarahan dan kemurungan, dan kita keluar sebagai orang yang diperbaharui dengan wawasan atau pengetahuan yang boleh dikongsi dengan orang lain,” katanya. “Ia sesuai dengan cara kita melihat cabaran manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.