Taliban telah menahan 18 kakitangan, termasuk seorang warga asing, dari sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berpangkalan di Afghanistan, kata kumpulan bukan untung itu pada hari Jumaat.

NGO telah menjadi lebih diperiksa sejak Taliban merampas kawalan negara dua tahun lalu. Taliban memperkenalkan langkah-langkah keras dan menghalang wanita Afghanistan dari pendidikan selepas gred keenam serta dari kehidupan awam dan kerja, termasuk bekerja untuk NGO. Sebuah badan pengawas AS melaporkan awal tahun ini bahawa Taliban mengganggu NGO yang beroperasi di negara itu.

International Assistance Mission berkata 18 kakitangannya telah dibawa pergi oleh Taliban pada dua kesempatan yang berbeza bulan ini dari pejabat NGO di wilayah Ghor tengah. 18 yang ditahan dibawa ke Kabul, kata kumpulan itu.

“Kami tidak menyedari keadaan yang membawa kepada insiden ini dan tidak dinasihati tentang sebab penahanan ahli kakitangan kami,” katanya dalam satu kenyataan. “Kesejahteraan dan keselamatan rakan sekerja kami adalah paling utama bagi kami, dan kami melakukan segala yang mungkin untuk memastikan keselamatan mereka dan mendapatkan pembebasan mereka dengan segera.”

Pegawai Afghanistan tidak tersedia untuk komen.

Media tempatan, memetik jurucakap gabenor wilayah Abdul Wahid Hamas, berkata bahawa warga asing itu adalah warganegara AS dan bahawa kakitangan ditahan kerana “menyebarkan dan mempromosikan Kristian.”

Laporan itu tidak mengenal pasti dikatakan kakitangan AS dan NGO itu tidak segera menjawab soalan daripada Associated Press.

Jabatan Negara berkata ia menyedari laporan mengenai penahanan warganegara AS. Ia mendesak warganegara AS untuk tidak melakukan perjalanan ke Afghanistan kerana konflik bersenjata, kekacauan awam, jenayah, keganasan dan penculikan.

“Perjalanan ke semua kawasan Afghanistan adalah tidak selamat dan risiko penculikan atau keganasan terhadap warganegara AS di Afghanistan adalah tinggi,” katanya dalam satu kenyataan. “Kami tidak mempunyai butiran lanjut untuk dikongsi pada masa ini.”

Kumpulan bukan untung, yang didaftarkan di Switzerland, berkata ia hanya bekerja di Afghanistan.