(SeaPRwire) –   Seorang aktivis hak asasi manusia pada Khamis memulakan mogok lapar di dalam penjara dalam protes terbaru terhadap rejim penindasan Alexander Lukashenko, kata sebuah pertubuhan hak asasi.

Pertubuhan Belarusia Viasna menyatakan Aliaksandar Vaitseshyk memulakan mogok lapar di bandar Baranavichy, di barat Belarus, selepas dihukum 15 hari tahanan pentadbiran.

Beliau didapati bersalah atas tuduhan “mengedar bahan-bahan ekstremis,” satu tuduhan yang pihak berkuasa Belarus sering gunakan untuk menahan aktivis dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Belarus digoncangkan oleh protes besar-besaran semasa pilihan raya dipertikaikan Alexander Lukashenko pada 2020, yang ditentang oleh pembangkang dan Barat sebagai pilihan raya yang tidak adil.

Sejak itu pihak berkuasa Belarus telah menahan lebih daripada 35,000 orang, kebanyakan mereka dilaporkan disiksa semasa dalam tahanan.

Vaitseshyk ditahan pada 9 November oleh lelaki bersenjata berhampiran rumahnya pada hari yang sama 10 aktivis pembangkang juga ditahan, kata Viasna.

Pada Khamis, seorang lagi aktivis hak asasi juga ditahan di bandar selatan Mozyr. Menurut Viasna, Uladzimir Tselyapun dalam perjalanan untuk membuat aduan kepada kerajaan bandar tetapi ditahan sebelum sampai. Beliau kini ditahan di pusat tahanan sementara Viasna berkata.

Terdapat 1,450 tahanan politik kini berada di belakang bar di Belarus, termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel dan aktivis hak asasi manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )