(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Sebuah acara pengumpulan dana untuk pada hari Khamis di Bandaraya New York yang turut dihadiri Barack Obama dan Bill Clinton telah mengumpulkan wang sebanyak $25 juta, menetapkan rekod untuk kutipan terbesar bagi sesebuah acara politik, kata kempennya.

Jumlah yang menakjubkan ini merupakan tanda sokongan Demokratik yang kuat untuk Biden ketika ini pola undi yang masih rendah. Presiden akan menguji kuasa wang kempen apabila berdepan dengan calon presiden Republikan yang dijangka, Donald Trump, yang telah membuktikan dalam kemenangannya pada 2016 ke atas Demokrat Hillary Clinton bahawa beliau tidak perlu mengumpul wang terbanyak untuk merebut jawatan presiden.

Acara di Radio City Music Hall ini akan menjadi tanda seru emas ke atas serangan kempen presiden yang baru-baru ini. Biden telah melawat beberapa medan pertempuran politik dalam tempoh tiga minggu sejak ucapan beliau berfungsi sebagai panggilan perhimpunan untuk pencalonannya semula.

Obama menaiki pesawat Air Force One bersama Biden dari Washington ke Bandaraya New York. Mereka melambai ketika turun tangga pesawat di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy dan memasuki konvoi untuk perjalanan ke Manhattan. Clinton dijangka akan bertemu dengan dua orang presiden lain di acara itu.

Acara pengumpulan dana berjam-jam itu mempunyai beberapa peringkat akses bergantung kepada dermawan kemurahan. Pusatnya ialah perbualan di atas pentas bersama tiga orang presiden, diselia oleh pengacara rancangan malam talk show Stephen Colbert. Terdapat juga barisan pemuzik — Queen Latifah, Lizzo, Ben Platt, Cynthia Erivo dan Lea Michele — yang akan dianjurkan oleh pelakon Mindy Kaling. Beribu-ribu dijangka hadir, dan tiket semurah $225.

Lebih banyak wang mendapatkan dermawan lebih banyak masa bermesra dengan presiden. Foto bersama ketiga-tiga mereka berharga $100,000. Derma sebanyak $250,000 memperoleh dermawan akses ke satu jamuan, dan $500,000 mendapat mereka ke perhimpunan yang lebih eksklusif.

“Tetapi pesta tidak berakhir di situ,” menurut kempen. Isteri pertama Jill Biden dan DJ D-Nice akan menjadi tuan rumah parti selepas acara di Radio City Music Hall dengan 500 tetamu.

Obama dan Clinton membantu Biden memperluas kelebihan wang tunai yang ketara beliau melebihi Trump. Biden mempunyai $155 juta tunai pada akhir Februari, berbanding $37 juta untuk Trump dan kumpulan tindakan politiknya Save America.

$25 juta jumlah untuk acara pengumpulan dana New York City pada hari Khamis termasuk wang daripada penyokong yang menyerahkan wang tunai dalam minggu-minggu sebelum acara untuk peluang menghadiri.

“Pungutan sejarah ini merupakan tanda semangat yang kuat untuk Presiden Biden dan Naib Presiden Harris dan kesaksian terhadap mesin pengumpulan dana tanpa sebelumnya yang kami bina,” kata pengerusi bersama Jeffrey Katzenberg. “Tidak seperti pesaing kami, setiap dolar yang kami kumpulkan akan sampai kepada pengundi yang akan memutuskan pilihan raya ini — berkomunikasi rekod sejarah presiden, visinya untuk masa depan dan mendedahkan taruhan pilihan raya ini.”

Trump telah mengekalkan profil rendah dalam minggu-minggu kebelakangan ini, sebahagiannya kerana untuk , bil-bil yang dibayarnya dengan dana daripada penyokong. Beliau juga dijangka berada di kawasan itu pada hari Khamis, menghadiri upacara pengebumian seorang anggota polis Bandaraya New York di Long Island yang ditembak dan terbunuh semasa hentian trafik di Queens.

Rali politiknya yang seterusnya dijadualkan pada Selasa di Green Bay, Wisconsin. Beberapa pemimpin Republikan telah bimbang bahawa infrastruktur kempennya tidak bersedia untuk pertempuran pilihan raya umum dengan Biden.

Steven Cheung, jurucakap kempen Trump, menolak pentingnya pengumpulan dana Khamis Biden.

“Crooked Joe begitu kurang upaya mental sehingga perlu mengeluarkan beberapa orang lama seperti Clinton dan Obama,” katanya.

Leon Panetta, yang berkhidmat dalam jawatan teratas di bawah Clinton dan Obama, menggambarkan pengumpulan dana itu sebagai momen penting untuk kempen Biden.

“Apa yang dilakukannya, terutamanya, adalah memperluas dan memperkukuh sokongan semua Demokrat,” katanya.

Panetta berkata Clinton dan Obama, kedua-duanya dikenali sebagai pengkomunikasi politik yang berkesan, boleh membantu Biden membangunkan pendekatan yang lebih baik untuk pencalonannya semula.

“Saya tidak dapat memikirkan dua orang yang lebih baik untuk menyusun mesej sedemikian,” katanya.

Kehadiran Obama pada hari Khamis ini mengingatkan peranannya dalam meningkatkan pencalonan semula Biden. Satu acara pengumpulan dana bersama Biden dan Obama pada Disember lalu telah mengumpul hampir $3 juta. Dan orang yang pernah berkhidmat dalam pentadbiran Obama juga sedang mengumpul dana untuk Biden, menjadualkan acara mereka sendiri pada 11 April.

“Pertimbangkan apa anda akan sumbangkan pada siklus ini dan lakukan sekarang,” kata sebuah e-mel yang dihantar kepada rangkaian orang. “Wang awal jauh lebih bernilai kepada kempen.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.