(SeaPRwire) –   Amazon dan Microsoft sehingga kini, agak berbeza daripada . Manakala Google dan Meta menjadikan pembangunan model AI sendiri sebagai keutamaan utama, Microsoft dan Amazon telah melabur dalam syarikat-syarikat teknologi kecil, dengan menerima akses kepada model AI syarikat-syarikat tersebut yang kemudiannya dimasukkan ke dalam produk dan perkhidmatan mereka.

Microsoft telah melabur sekurang-kurangnya $13 bilion dalam OpenAI, syarikat di sebalik ChatGPT. Sebagai sebahagian daripada perjanjian ini, OpenAI memberi Microsoft akses kepada sistem AI yang dibangunkannya, manakala Microsoft menyediakan OpenAI dengan kuasa pengkomputeran yang diperlukannya. Anthropic mempunyai perjanjian dengan kedua-dua Amazon dan Google, menerima antara $10 hingga $15 juta daripada setiap-satu, bergantung kepada Anthropic membuat modelnya tersedia melalui platform perkhidmatan awan Amazon dan Google. (Pelabur dalam Anthropic juga termasuk Salesforce, di mana pengerusi dan pemilik TIME Marc Benioff merupakan CEO.)

Kini, terdapat tanda-tanda bahawa dua syarikat teknologi gergasi ini sedang menyelami lebih jauh ke dalam pertempuran. Pada bulan Mac, The Verge melaporkan bahawa Amazon telah menugaskan pasukan AGI untuk membina model yang mengatasi model AI Claude 3 Anthropic menjelang pertengahan tahun ini. Pada awal bulan ini, The Information melaporkan bahawa Microsoft sedang melatih model asas yang cukup besar untuk bersaing dengan pemaju hadapan seperti OpenAI.

Walaupun terdapat banyak jenis sistem AI yang digunakan dengan pelbagai cara, trend besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah model bahasa—sistem AI yang boleh menjana prosa yang koheren dan kod yang boleh digunakan, dan yang menggerakkan bot percakapan seperti ChatGPT. Walaupun syarikat-syarikat kecil seperti OpenAI dan Anthropic, bersama-sama dengan Google DeepMind yang lebih mapan, kini memimpin, saingan besar teknologi baru mempunyai kelebihan yang sukar ditandingi. Dan jika syarikat-syarikat gergasi teknologi datang untuk mendominasi pasaran AI, implikasinya—untuk kepekatan kuasa korporat dan sama ada sistem AI paling berkuasa sedang dibangunkan dengan selamat—mungkin membimbangkan.

Perubahan strategi

Sepanjang tahun 2010-an, penyelidik AI mula menyedari bahawa melatih sistem AI mereka dengan lebih kuasa pengkomputeran akan secara konsisten membuat mereka lebih berupaya. Pada tempoh yang sama, kuasa pengkomputeran yang digunakan untuk melatih model AI meningkat dengan pesat, berkembang dua kali setiap enam bulan menurut penyelidik di Epoch, institut penyelidikan terfokus AI.

Cip-cip khusus yang diperlukan untuk menjalankan begitu banyak kerja pengkomputeran adalah mahal, seperti juga menggaji jurutera yang memahami bagaimana untuk memanfaatkan mereka. Ketua Eksekutif OpenAI Sam Altman telah menyatakan bahawa GPT-4 memerlukan lebih $100 juta untuk dilatih. Keperluan lebih banyak modal adalah sebab mengapa OpenAI, yang ditubuhkan pada tahun 2015 sebagai pertubuhan tidak untung, menukar strukturnya dan kemudian menandatangani perjanjian berbilion-bilion dolar dengan Microsoft, dan mengapa Anthropic telah menandatangani perjanjian serupa dengan Amazon dan Google. Google DeepMind—pasukan AI dalam Google yang membangunkan sistem AI paling berkuasa Google—ditubuhkan tahun lalu apabila Google menggabungkan kumpulan AI elitnya, Google Brain, dengan DeepMind. Sama seperti OpenAI dan Anthropic, DeepMind juga bermula sebagai syarikat startup sebelum diambil alih oleh Google pada tahun 2014.

Perkongsian ini memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat. OpenAI dan Anthropic dapat mengakses kuasa pengkomputeran yang diperlukan untuk melatih model AI terkemuka—kebanyakan bersetuju bahawa produk OpenAI GPT-4 dan Anthropic Claude 3 Opus, bersama-sama dengan Gemini Ultra Google DeepMind, merupakan tiga model paling berupaya yang tersedia sekarang. Syarikat di belakang garis hadapan cuba strategi perniagaan alternatif. Sebagai contoh, memberi akses lebih menyeluruh kepada model AI untuk mendapat manfaat daripada pembangun luar syarikat meningkatkan mereka, dan untuk menarik penyelidik berbakat yang lebih suka dapat menerbitkan karya mereka secara terbuka.

Dalam laporan pendapatan suku tahunan pada bulan April, dan melaporkan bulan yang memberangsangkan, yang kedua-duanya sebahagiannya menyumbang kepada AI. Kedua-dua syarikat juga mendapat manfaat daripada perjanjian kerana sebahagian besar wang itu mengalir kembali kepada mereka, kerana ia digunakan untuk membeli kuasa pengkomputeran daripada unit perkhidmatan awan mereka.

Walau bagaimanapun, kerana kebolehan teknikal dan manfaat komersial melatih model lebih besar menjadi jelas, ia menjadi lebih menarik bagi Microsoft dan Amazon untuk membangunkan model besar mereka sendiri, kata Neil Thompson, yang menyelidik ekonomi AI sebagai pengarah projek penyelidikan masa depan FutureTech di Massachusetts Institute of Technology. Membangunkan model sendiri seharusnya, jika berjaya, menjadi lebih murah daripada melisensi model daripada rakan kongsi kecil mereka dan memberi syarikat-syarikat teknologi besar lebih kawalan bagaimana mereka menggunakan model itu, katanya.

Ia bukan sahaja syarikat-syarikat teknologi besar yang membuat kemajuan. Altman OpenAI telah menyatakan produk syarikatnya kepada pelbagai syarikat besar termasuk pelanggan Microsoft.

Siapa yang akan menang?

Berita baik bagi OpenAI dan Anthropic ialah mereka mempunyai kelebihan awal. GPT-4 dan Claude 3 Opus Anthropic, bersama-sama dengan Gemini Ultra Google, masih berada dalam kelas berbeza daripada model bahasa lain seperti Llama 3 Meta, mengikut analisis. OpenAI secara menonjol mengumumkan GPT-4 semula pada Ogos 2022.

Tetapi mengekalkan kepimpinan ini akan menjadi “perjuangan berterusan”, menulis Nathan Benaich, pengasas dan rakan kongsi amal Air Street Capital, dalam e-mel kepada TIME. “Makmal berada dalam kedudukan mencabar untuk berada dalam mod pengumpulan dana berterusan untuk membayar bakat dan perkakasan, sementara kekurangan pelan untuk menterjemahkan perlumbaan pelepasan model ini kepada perniagaan berterusan jangka panjang. Apabila jumlah wang yang terlibat menjadi terlalu tinggi untuk pelabur AS, mereka juga akan mula perlu menangani soalan rumit mengenai kuasa berdaulat asing.” Pada bulan Februari, Wall Street Journal melaporkan bahawa Altman berada dalam perbincangan dengan pelabur termasuk kerajaan UAE untuk menaikkan sehingga $7 trilion untuk projek pembuatan cip AI.

Syarikat-syarikat teknologi besar, sebaliknya, mempunyai akses langsung ke sumber pengkomputeran—Amazon, Microsoft, dan Google mengambil kira 31%, 24%, dan 11% pasaran infrastruktur awan global, mengikut analisis dari firma penyelidikan pasaran Synergy Research Group. Ini membuatnya lebih murah bagi mereka untuk melatih model besar. Ia juga bermakna bahawa, walaupun pembangunan model bahasa lebih lanjut tidak membayar secara komersial untuk mana-mana syarikat, penyedia awan menjual akses kepada kuasa pengkomputeran melalui awan masih boleh untung.

“Pembekal awan adalah penjual palu semasa demam emas. Sama ada pemaju model hadapan membuat wang atau rugi, pembekal awan menang,” menulis Benaich. “Syarikat seperti Microsoft dan Amazon duduk dalam kedudukan yang iri di rantai nilai, menggabungkan sumber untuk membangunkan model berkuasa sendiri dengan skala yang menjadikan mereka rakan pengagihan penting bagi peserta baru.”

Tetapi sementara syarikat-syarikat teknologi besar mungkin mempunyai kelebihan tertentu, syarikat-syarikat kecil mempunyai kekuatan sendiri, seperti pengalaman lebih besar melatih model terbesar, dan keupayaan untuk menarik penyelidik paling berbakat, kata Thompson.

Anthropic bertaruh bahawa ketumpatan bakat dan algoritma eksklusifnya akan membolehkannya kekal di garis hadapan sambil menggunakan sumber pengkomputeran kurang daripada kebanyakan pesaingnya, kata Jack Clark, salah seorang pengasas syarikat itu dan ketua dasar. “Kami akan berada di garis hadapan dengan cukup cekap berbanding yang lain,” katanya. “Untuk beberapa tahun akan datang, saya tidak bimbang tentang ini.”

Jika Big Tech menang

Ia masih sangat terbuka sama ada syarikat-syarikat teknologi besar akan berjaya mengatasi pelabur kecil mereka. Tetapi jika mereka berjaya melakukannya, ia boleh memberi implikasi terhadap persaingan pasaran dan sama ada sistem AI paling berkuasa sedang dibangunkan dengan selamat.

Walaupun boleh dikatakan bahawa lebih banyak syarikat memasuki pasaran model asas akan meningkatkan persaingan, ia lebih mungkin bahawa penyepaduan menegak akan berfungsi untuk meningkatkan kuasa syarikat teknologi yang kuat, menghujahkan Amba Kak, pengarah bersama Institut AI Now, institut penyelidikan yang mengkaji implikasi sosial kecerdasan buatan.

“Memandang ini sebagai ‘lebih banyak persaingan’ akan menjadi putaran korporat paling cemerlang yang merangkumi realiti bahawa semua versi dunia ini berfungsi untuk mengkonsolidasikan kuasa syarikat teknologi besar,” tulis Kak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.