Syarikat negara Rusia Rostelecom tidak akan mencari pampasan untuk kerosakan kepada kabel gentian optik yang dipotong di Laut Baltik bulan lepas dan akan melengkapkan pembaikan dengan kos sendiri, kata sumber syarikat kepada Reuters pada Rabu.

Syarikat itu berkata pada Selasa bahawa kabel itu rosak apabila sebuah kapal kontena Cina, NewNew Polar Bear, melalui atasnya pada lewat malam 7 Oktober.

Penyiasat Finland mengesyaki kapal yang sama bertanggungjawab tidak lama selepas itu merosakkan paip gas ke Estonia, Balticconnector, dengan menyeret ankernya merentasi dasar laut.

Dua lagi kabel telekom Baltik sepanjang laluan kapal itu rosak pada malam yang sama. Pemilik kapal tidak mahu memberi komen, tetapi China telah berkata akan membekalkan maklumat berkaitan mengikut undang-undang antarabangsa.

Rostelecom telah berkata kapal khusus memulakan pembaikan pada 5 Nov ke atas kabel gentian optik, yang menghubungkan St Petersburg ke enklaf Baltik Rusia Kaliningrad, dan sumber itu berkata ia akan membuat pengumuman sebaik sahaja ia selesai.

Finland berkata pada Rabu ia telah memaklumkan Rusia mengenai siasatan ke atas kerosakan paip Balticconnector, tetapi Moscow tidak meminta bantuan Finland menyiasat insiden dengan kabel Rusia.