(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) — Syarikat penerbangan AS mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang pentadbiran Biden daripada mewajibkan kejelasan yang lebih tinggi terhadap yuran yang dikenakan oleh pengendali kepada penumpang mereka, dengan mengatakan bahawa peraturan baharu akan mengelirukan pengguna dengan memberi mereka terlalu banyak maklumat semasa proses membeli tiket.

Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat berkata pada Isnin bahawa ia akan mempertahankan dengan gigih terhadap apa yang dipanggil “yuran tersembunyi”.

American, Delta, United dan tiga pengendali lain, bersama-sama dengan kumpulan perdagangan industri mereka, mengambil tindakan undang-undang terhadap Jabatan Pengangkutan di mahkamah rayuan persekutuan pada Jumaat, memohon mahkamah membatalkan peraturan itu.

Kumpulan perdagangan, Airlines for America, berkata Jabatan Pengangkutan melampaui bidang kuasanya dengan cuba “mengatur operasi perniagaan persendirian di pasaran yang berkembang.” Syarikat penerbangan berkata pentadbiran belum menunjukkan bahawa pengguna tidak dapat mendapatkan maklumat tentang yuran sedia ada.

“Syarikat penerbangan mengambil langkah panjang untuk memastikan pelanggan mereka memahami yuran-yuran ini,” kata Airlines for America pada Isnin. “Peraturan yuran tambahan oleh Jabatan Pengangkutan akan sangat mengelirukan pengguna yang akan tenggelam dengan maklumat yang hanya akan menyulitkan proses membeli.”

Jabatan Pengangkutan mengumumkan peraturan baharu itu pada 24 April. Ia akan mewajibkan syarikat penerbangan dan ejen pelancongan untuk mendedahkan sebarang caj bagasi dan membatalkan atau menukar tempahan terlebih dahulu. Syarikat penerbangan perlu menunjukkan yuran itu pada halaman web pertama di mana mereka menawarkan harga penerbangan.

Agensi itu menganggarkan bahawa peraturan itu akan menjimatkan pengguna lebih daripada AS$500 juta setahun.

“Kami akan mempertahankan peraturan kami dengan gigih melindungi orang ramai daripada yuran tersembunyi dan memastikan penumpang dapat melihat harga penuh penerbangan sebelum membeli tiket. Ramai penumpang penerbangan akan kecewa mengetahui bahawa lobi syarikat penerbangan mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang perlindungan biasa ini,” kata jabatan itu pada Isnin.

Di kalangan enam syarikat penerbangan terbesar di negara, hanya Southwest tidak menyertai cabaran undang-undang, yang difailkan di Mahkamah Rayuan Sirkit Kelima di New Orleans. Southwest berkata peraturan itu akan memberi kesan yang sangat kecil atau tiada terhadapnya kerana syarikat berpangkalan di Dallas itu membenarkan penumpang mengecapi dua beg bagasi secara percuma dan tidak pernah mengenakan yuran tambahan untuk menukar atau membatalkan tempahan.

“Secara keseluruhannya, kami menyokong hak setiap syarikat penerbangan untuk menetapkan harga produknya tetapi kami percaya yuran perlu didedahkan dengan jelas dan konsisten, supaya pengguna dapat membuat keputusan membeli berdasarkan maklumat yang lengkap,” kata Southwest.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.