(SeaPRwire) –   MOSCOW – Suspek serangan dewan konser Rusia, yang menewaskan lebih dari 130 orang, tiba di mahkamah daerah Moscow pada malam Ahad.

Terdapat kehadiran polis berat di sekitar Mahkamah Daerah Basmanny, yang dijangka menentukan sekatan pra-perbicaraan untuk lelaki yang disyaki membuka api ke atas kerumunan penonton konser di Crocus City Hall pinggir bandar pada Jumaat.

Salah seorang suspek dibawa buta ke dalam mahkamah. Pembutaan ditanggalkan dan mata hitam kelihatan.

Serangan itu, yang telah dituntut oleh sekutu Negara Islam, ialah serangan paling maut di tanah Rusia dalam tahun-tahun.

Pihak berkuasa Rusia menangkap empat suspek disyaki pada Sabtu, dengan tujuh lagi ditahan atas syak wasangka terlibat dalam serangan itu, kata Presiden Rusia Vladimir Putin dalam ucapan malam kepada negara, pada Sabtu. Beliau mendakwa mereka ditangkap ketika melarikan diri ke Ukraine, sesuatu yang secara tegas dinafikan oleh Kyiv.

Ahli keluarga dan kawan mereka yang masih hilang menunggu berita mengenai orang tersayang mereka ketika Rusia mengisytiharkan hari berkabung kebangsaan pada Ahad.

Acara di institusi kebudayaan dibatalkan, bendera diturunkan setengah tiang dan hiburan televisyen serta pengiklanan ditangguhkan, menurut agensi berita negara RIA Novosti. Aliran orang terus menambah kenangan sementara dekat dewan konser yang terbakar, mencipta gunung bunga besar.

“Orang datang ke konser, sesetengah orang datang untuk bersantai bersama keluarga mereka, dan mana-mana daripada kita boleh berada dalam situasi itu. Dan saya ingin menyatakan ucapan takziah kepada semua keluarga yang terlibat di sini dan saya ingin membayar penghormatan kepada orang-orang ini,” Andrey Kondakov, salah seorang pengunjung yang datang meletakkan bunga di kenangan itu, berkata kepada The Associated Press.

“Ini adalah tragedi yang telah menjejaskan seluruh negara kita,” kakitangan taska Marina Korshunova berkata. “Ia hanya tidak masuk akal bahawa kanak-kanak kecil terjejas oleh peristiwa ini.” Tiga kanak-kanak antara yang mati.

Ketika penyelamat terus mencari bangunan yang rosak dan jumlah kematian meningkat apabila lebih mayat ditemui, sesetengah keluarga masih tidak tahu sama ada sanak saudara yang pergi ke acara yang ditargetkan oleh penembak Jumaat masih hidup. Jabatan Kesihatan Moscow menyatakan Ahad ia telah memulakan pengenalpastian mayat mereka yang terbunuh melalui ujian DNA, yang akan mengambil sekurang-kurangnya dua minggu.

Igor Pogadaev sedang mencari sebarang butiran mengenai keberadaan isterinya selepas dia pergi ke konser dan berhenti memberi respon kepada mesejnya.

Dia tidak melihat mesej dari Yana Pogadaeva sejak isterinya menghantar suaminya dua gambar dari venue muzik Crocus City Hall.

Selepas Pogadaev melihat laporan penembak membuka api ke atas penonton konser, dia bergegas ke lokasi itu, tetapi tidak dapat menemui dia dalam berbilang ambulans atau di kalangan beratus-ratus orang yang telah membuat jalan keluar dari venue itu.

“Saya berkeliling, mencari, saya tanya semua orang, saya tunjuk gambar. Tiada seorang pun yang nampak apa-apa, tiada seorang pun yang boleh kata apa-apa,” Pogadaev berkata kepada AP dalam mesej video.

Dia menonton nyalaan meletup keluar bangunan ketika membuat panggilan gelisah ke talian panas untuk sanak saudara mangsa, tetapi tidak menerima sebarang maklumat.

Ketika jumlah kematian meningkat pada Sabtu, Pogodaev menyusuri hospital di ibu negara Rusia dan wilayah Moscow, mencari maklumat mengenai pesakit baru yang diterima.

Tetapi isterinya tidak di kalangan 154 mangsa dilaporkan cedera, juga tidak dalam senarai 50 mangsa pihak berkuasa sudah pasti pengenalpastian, katanya.

Kementerian Situasi Kecemasan Wilayah Moscow memaparkan video Ahad menunjukkan peralatan menanggalkan venue muzik rosak untuk memberi akses kepada penyelamat.

Putin telah memanggil serangan itu “tindakan pengganas berdarah, barbar” dan berkata pihak berkuasa Rusia menangkap empat suspek ketika mereka cuba melarikan diri ke Ukraine melalui “tingkap” yang disediakan untuk mereka di sebelah sempadan Ukraine.

Media Rusia menyiarkan video yang kelihatan menangkap dan soal siasat suspek, termasuk satu yang memberitahu kamera beliau dihampiri oleh pembantu tidak dikenali kepada penceramah Islam melalui aplikasi mesej dan dibayar untuk mengambil bahagian dalam serbuan.

Putin tidak menyebut IS dalam ucapannya kepada negara, dan Kyiv menuduh beliau dan politikus Rusia lain menghubungkan Ukraine dengan serangan itu untuk mengapi-apikan semangat perjuangan Rusia di Ukraine, yang baru-baru ini memasuki tahun ketiganya.

Pihak berkuasa perisikan AS mengatakan mereka telah mengesahkan tuntutan cabang IS.

“ISIS hanya bertanggungjawab terhadap serangan ini. Tiada keterlibatan Ukraine sama sekali,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson dalam kenyataan.

AS berkongsi maklumat dengan Rusia pada awal Mac mengenai serangan pengganas dirancang di Moscow, dan mengeluarkan amaran awam kepada warga Amerika di Rusia, kata Watson.

Serbuan itu merupakan malu besar bagi pemimpin Rusia dan berlaku hanya beberapa hari selepas beliau mengukuhkan cengkamannya terhadap negara itu selama enam tahun lagi dalam undian yang diikuti dengan penindasan paling keras terhadap pembangkang sejak zaman Soviet.

Beberapa pengulas media sosial Rusia mempersoalkan bagaimana pihak berkuasa, yang telah menindas secara tidak berperikemanusiaan sebarang aktiviti pembangkang dan membungkam media bebas, gagal mencegah serangan walaupun amaran AS.

IS, yang berjuang menentang Rusia semasa campur tangannya dalam perang saudara Syria, lama menargetkan Rusia. Dalam kenyataan disiarkan oleh agensi berita kumpulan Aamaq, cabang IS Afghanistan mengatakan ia telah menyerang perhimpunan besar “Kristian” di Krasnogorsk.

Kumpulan itu mengeluarkan kenyataan baru Sabtu di Aamaq, menyatakan serbuan itu dilaksanakan oleh empat orang lelaki yang menggunakan senapang automatik, pistol, pisau dan bom petrol. Ia menyatakan penyerang menembak ke arah kerumunan dan menggunakan pisau untuk membunuh sesetengah penonton konser, melemparkan serbuan itu sebagai sebahagian daripada perang berterusan kumpulan Negara Islam dengan negara-negara yang dikatakannya berperang menentang Islam.

Pada Oktober 2015, bom ditanam IS menjatuhkan pesawat penumpang Rusia di atas Sinai, membunuh semua 224 orang di atasnya, kebanyakannya pelancong Rusia pulang dari Mesir.

Kumpulan itu, yang beroperasi terutamanya di Syria dan Iraq tetapi juga di Afghanistan dan Afrika, juga telah menuntut tanggungjawab beberapa serangan di kawasan bergejolak Caucasus Rusia dan wilayah lain pada tahun-tahun lalu. Ia merekrut pejuang dari Rusia dan bahagian lain bekas Soviet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.