Bayangkan menulis surat kepada seseorang ketika itu adalah salah satu bentuk komunikasi sedikit ketika anda berpisah – dan surat itu tidak pernah sampai kepada orang yang dimaksudkan.

Itulah yang terjadi kepada lebih dari 100 surat yang dikirim kepada pelaut Perancis dari orang tersayang mereka, ditulis antara 1757 dan 1758, dirampas oleh Angkatan Laut Diraja Britain, menurut Universiti Cambridge.

“Pesanan menawarkan wawasan yang sangat jarang dan menyentuh ke dalam cinta, kehidupan dan pertengkaran keluarga setiap orang dari petani tua yang kaya hingga isteri pegawai,” menurut penulis Tom Almeroth-Williams setelah surat-surat itu dibuka dan dibaca untuk kali pertama selepas 265 tahun.

Banyak surat yang difoto menunjukkan mereka telah lilin-disegel, ditulis tangan dan “memberikan bukti berharga baru tentang wanita Perancis dan [pekerja], serta bentuk-bentuk kecekapan membaca dan menulis yang berbeza.”

Professor Renaud Morieux dari fakulti sejarah Universiti Cambridge dan Kolej Pembroke meminta surat-surat itu dan menghabiskan bulan menterjemahkan mereka sebelum menerbitkan temuan mereka dalam jurnal akademik “Annales. Histoire, Sciences Sociales.”

“Saya sedar saya adalah orang pertama membaca mesej peribadi ini sejak ditulis. Penerima yang dimaksudkan tidak mendapat peluang itu. Ia sangat emosional,” kata Morieux. “Hari ini kita mempunyai Zoom dan WhatsApp. Pada abad ke-18, orang hanya mempunyai surat tetapi apa yang mereka tulis tentang rasa sangat familiar.”

Perang Tujuh Tahun berlangsung dari 1756 hingga 1763. Ketika itu, Perancis memerintah beberapa kapal terbaik di dunia tetapi kekurangan pelaut berpengalaman. Britain menggunakan pengetahuan itu untuk menahan sebanyak mungkin pelaut Perancis semasa perang.

Surat-surat itu bertujuan untuk dihantar kepada mereka di atas kapal Galatée, yang sedang berlayar dari Bordeaux ke Quebec pada 1758 apabila ia ditangkap oleh kapal British Essex, dan dihantar ke Portsmouth. Anak kapal Galatée dipenjara, dan kapal itu dijual.

Universiti Cambridge menyatakan pentadbiran pos Perancis membuat beberapa usaha gagal untuk menghantar surat-surat itu ke kapal, sering tiba terlalu lewat ke pelabuhan. Apabila berita tentang tangkapan kapal sampai kepada mereka, surat-surat itu dihantar ke England, di mana mereka diserahkan kepada Lembaga Lautan di London.

“Ia [menyakitkan] betapa dekatnya mereka sampai,” kata Morieux. Beliau percaya pegawai cuba untuk melihat jika surat-surat itu mengandungi sebarang nilai ketenteraan tetapi sebaik sahaja mereka tentukan mereka hanya mempunyai “perkara keluarga,” mereka menyerah dan meletakkannya di simpanan.

Butiran intim dari sesetengah surat boleh dibaca di sini.