Masa hampir tiba untuk melepaskan semua tulang dari almari, membersihkan hantu, stok permen dan membawa anak-anak anda trick-or-treating. Halloween hanya sekitar sudut dan begitu juga hantu dan setan menunggu anda ketakutan yang sepatutnya, menjanjikan anak-anak mereka tahunan kepuasan gula.

Walau bagaimanapun, di negara Malta, daya tipu sedikit berbeza ditunjukkan sepanjang tahun… dan ia tidak melibatkan batang permen.

Semasa lawatan saya ke pulau Mediterranean Malta, sesuatu yang pelik menarik perhatian saya. Dua jam ditempatkan pada dinding gereja dengan setiap menunjukkan masa yang berbeza.

Pada mulanya, saya menganggap salah satu alat waktu rosak, atau mungkin penjaga gereja lalai menyegerakannya. Kemudian, apabila saya mengembara di seluruh pulau, kisah berulang: satu gereja, dua jam yang ditetapkan pada masa yang berbeza.

Yakni jawapannya ternyata memberi makna. Menurut legenda tempatan, dua jam ada di sana untuk mengelirukan setan.

Mereka bermaksud benar. Dengan dua jam menunjukkan dua masa yang berbeza, setan tidak akan tahu bila masa perkhidmatan bermula, jadi dia tidak akan hadir untuk menimbulkan masalah.

Konsep itu mungkin kelihatan lapuk, dan orang-orang pulau kini hanya melihatnya sebagai tradisi yang menyeronokkan. Walau bagaimanapun, penyair Perancis Charles Baudelaire pernah menulis, “Tipu daya terbesar syaitan pernah mainkan adalah meyakinkan dunia bahawa dia tidak wujud.”

Dalam siri televisyen fantasi “Good Omens” setan bernama Crawley dengan mudah bercampur dengan kain sosial. Dia memakai pakaian moden dan kaca mata fesyen, tinggal di apartmen London, bercakap dengan tumbuh-tumbuhannya, tidak selalu dengan baik, dan mengendara kereta klasik. Jadi bagaimana kita tahu dia bukan salah satu daripada kita?

Kemudian, ada “The Exorcist” … filem agak menakutkan tentang ritual kadang-kadang dilaksanakan oleh rohaniwan Gereja Katolik.

Dalam temu bual 2013 di Majalah New York, hakim Mahkamah Agung Amerika Syarikat yang telah meninggal dunia Antonin Scalia menyatakan pendapatnya mengenai perkara itu, dengan menyatakan bahawa kita tidak melihat syaitan banyak lagi kerana “dia menjadi lebih licik.”

Di bandar raya Valletta, Katedral Saint John, siap pada 1577, kelihatan mempunyai tiga jam, tetapi dengan pemeriksaan lebih dekat hanya yang atas sahaja jam sebenar; dua dial yang lain menunjukkan tarikh dan hari minggu.

Dikatakan terdapat kira-kira 365 gereja di kepulauan Malta, yang juga termasuk pulau Gozo dan Comino. Iaitu satu gereja untuk setiap hari tahun.

Katolik Roman adalah agama rasmi di Malta dan penduduk menikmati pelbagai cuti dan perayaan Kristian. Iman Kristian di Malta bermula sejak zaman rasul-rasul.

Ianya pada tahun 60 AD, apabila St. Paul rasul, ketika dalam perjalanan ke Rom, kapalnya karam dalam ribut ganas. Menurut tradisi Kristian, dia diselamatkan oleh penduduk tempatan dan dibawa ke pantai bersama penumpang lain.

Semasa mengumpul kayu api, St. Paul digigit ular berbisa namun tidak menunjukkan kesan racun. Ia dianggap sebagai mujizat. Semasa tiga bulan di pulau itu, St. Paul menanam akar rumput Kristian di sini, sebelum Injil baru ditulis.

Malta adalah pulau indah, bersejarah, terkenal dengan teluk-teluknya yang indah, benteng purba dan perintah Kesatria Malta.

Dengan ketebalan dinding benteng di Valletta, kehidupan tidak selalu aman.

Semasa Perang Dunia Kedua, ia dirujuk sebagai pulau paling dibom di Eropah, mengalami kerosakan besar dari serangan udara Jerman dan Itali.

Ratu Elizabeth II membuat rumahnya di sini ketika masih seorang puteri dan suaminya, Prince Philip, bertugas di Tentera Laut Diraja British. Dia menikmati kehidupannya di sana kerana satu-satunya tempat dia panggil rumah di luar UK.

Malta memperoleh kemerdekaannya dari Britain pada 1964 dan menyertai Kesatuan Eropah pada 2004.

Jadi, jika anda memutuskan untuk lawat kepulauan indah Malta, jangan tertipu jam mereka – yang di sebelah kanan menunjukkan masa yang betul. Yang di sebelah kiri untuk anda-tahu-siapa.