Lincoln And Johnson

(SeaPRwire) –   Menurut , Joe Biden dan Demokrat mungkin akan menuju kepada keputusan yang muram pada November. Bukan sahaja senat akan menguntungkan Republikan, persetujuan Presiden juga sangat rendah. Ada petanda pasukan Biden juga sedar, juga. Dalam usaha untuk menukar haluan, mereka telah memperkenalkan dan menjual “Bidenonomics” dengan sedikit kejayaan, memulakan semula kempen Biden, dan dilaporkan sedang dalam proses melepaskan “Darth Brandon” dengan Harapannya ialah Biden yang lebih agresif seperti yang dilihat oleh rakyat Amerika semasa ucapan Keadaan Kesatuan dapat menangani kebimbangan tentang umurnya.

Mengingat taraf pilihan raya, kajian awam terkini, dan keputusan Biden, di sini adalah idea baru: Bagaimana kalau menyusun semula perikatan mereka dengan merayu kepada Republikan yang tidak bersetuju dalam nama persatuan negara? Sebagai tanda keseriusan, mereka seharusnya memikirkan menukar nama mereka.

Walaupun kedengaran luar biasa, ini bukanlah kali pertama sebuah parti utama menukar namanya sebelum pilihan raya penting. Memang, pergerakan ini mungkin telah menyelamatkan pemilihan semula Presiden Abraham Lincoln dan negara daripada runtuh.

Dalam pilihan raya 1864, dengan Perang Saudara masih jauh daripada selesai, pemilihan semula Lincoln diragui. Pada awal tahun itu, beliau tidak pasti akan menang pencalonannya sendiri dalam parti, lagi pun Presiden.

Pada musim bunga 1864, beberapa orang Republikan yang lebih radikal bergerak untuk menggantikannya dengan Setiausaha Perbendaharaan Salmon Chase. Argumennya ialah Lincoln bergerak terlalu perlahan dalam pembebasan dan terlalu berdamai terhadap Selatan berhubung menggunakan sepenuh kuasa persekutuan. Chase, pemimpin radikal, juga telah menyasarkan jawatan Presiden sejak permulaan perang.

Lincoln terselamat daripada kempen dalaman parti ini, tetapi tidak jelas sama ada sayap radikal partinya akan menyokongnya. Beberapa Republikan anti-Lincoln akan bahkan menghidupkan semula rampasan kuasa itu pada musim panas dengan menyokong John C. Fremont, calon Presiden Republikan 1856, di bawah panji parti pecah belah mereka, Parti Demokratik Radikal.

Demokrat juga sangat terbahagi tentang arah parti dan negara: Sesetengah “Demokrat Perang” menyokong penyambungan perang; Demokrat “Damai” yang lain, juga dikenali sebagai “Copperheads”, selepas ular, menuntut damai dengan Selatan, walaupun bermakna memecah belahkan Kesatuan atau membatalkan pembebasan.

Untuk menambah kekeliruan Demokrat, parti itu memilih bekas Jeneral George McClellan sebagai pembawa bendera mereka. McClellan bukan seorang ahli politik. Beliau bekas ketua tentera AS di timur, yang berulang kali berselisih dengan Lincoln awal dalam perang. Presiden akhirnya memecatnya selepas gagal mengejar tentera Robert E. Lee berikutan pertempuran Antietam pada November 1862.

Masalahnya dengan McClellan, sebagai calon, ialah beliau cuba menetapkan jalan tengah antara dua faksi dalam parti Demokrat. Beliau menyokong meneruskan perang dan memulihkan Kesatuan, tetapi juga bercakap terhadap pembebasan. Begitu kedudukan bukan sahaja mengelak, tetapi juga berkonflik dengan platform Parti Demokrat – yang telah ditulis oleh Clement Valandignham dari Ohio, seorang “Copperhead” terkenal, dan memanggil untuk berdamai dengan Selatan. Akibatnya, ramai Demokrat yang menyokong perang bimbang McClellan mungkin kuda Trojan untuk faksi “Damai”.

Jadi, dalam usaha menawan Demokrat “Perang” yang tidak bersetuju, pemimpin Republikan kebangsaan membuang namanya.

Mereka memanggil konvensyen kebangsaan mereka, yang bertemu di Baltimore pada tahun itu, konvensyen “Kesatuan Kebangsaan” dan melabel semula diri mereka sebagai Parti Kesatuan Kebangsaan. Perubahan nama timbul sebahagiannya daripada kesetiaan bersama bukan kepada parti tetapi kepada kesucian kerajaan AS; tetapi juga timbul daripada fakta bahawa wakil persatuan dari negeri sempadan atau negeri diduduki seperti Arkansas dan Tennessee hadir dan dijemput untuk memberi ucapan. Banyak wakil ini tidak pernah menjadi Republikan dan merasakan mereka tidak akan dapat menyokong Parti Republikan atau “Pembebasan” tetapi dapat membenarkan sokongan parti baru Lincoln yang didedikasikan kepada idea “Kesatuan”.

Pada musim gugur itu, Lincoln bertanding bukan sebagai Republikan, tetapi sebagai ketua “Parti Kesatuan Kebangsaan”. Tindakan itu kebanyakannya simbolik, tetapi mencerminkan usaha strategik untuk membentuk perikatan pilihan raya baru dengan merayu persatuan negara. Untuk semua niat dan tujuan, parti kekal didominasi oleh Republikan tetapi perubahan nama memberi Demokrat yang menyokong perang dan Unionis Selatan perlindungan politik yang diperlukan untuk menyertai mereka.

Untuk lebih baik memperkenalkan kes mereka, parti baru bahkan memilih Andrew Johnson, Unionis Selatan dari Tennessee dan bekas Demokrat, sebagai rakan sepasukan baru Lincoln.

Selepas akhir perang dan pembunuhan Lincoln, Republikan akan menyesali memilih Johnson kerana beliau bekerja untuk menggagalkan usaha Pembinaan semula GOP.

Tetapi, sebagai langkah pilihan raya ia berjaya. Dengan menggunakan label “Kesatuan Kebangsaan”, parti secara dasarnya menyingkirkan pengaitan lama daripada undian dan membuat pilihan raya sebagai rujukan kepada kesucian Kesatuan Amerika.

Lincoln dan pemimpin Republikan kebangsaan lain menang besar. Presiden mendapat 221 undian elektoral berbanding 21 untuk McClellan dan menang undian popular dengan margin kira-kira 10 peratus. Walaupun kebanyakan parti negeri kekal dengan nama Republikan, mereka berjaya juga. Republikan mengekalkan majoriti di Senat dan meningkatkan majoriti di Dewan. Akibatnya, perang diteruskan, Konfederasi menyerah kalah, dan perhambaan mati – semuanya dalam masa beberapa bulan. Kesatuan berjaya, tetapi jika Lincoln kalah atau tidak menerima mandat yang diperolehnya, tidak jelas bagaimana bulan-bulan akhir perang akan berjalan.

Keputusan tanah longsor sedemikian mungkin berada di luar jangkauan Biden dan Demokrat. Politik Amerika menjadi sangat berpecah dan terbenam, menghasilkan pilihan raya kebangsaan yang bergantung pada margin seipih. Walau bagaimanapun, satu pengajaran yang boleh diambil daripada pilihan sebelum ini ialah bahawa pengundi “Tidak Trump”, atau “Tidak Pernah Trump”, masih wujud dalam GOP. Nikki Haley mungkin telah kalah, walaupun dengan ketara, tetapi kajian menunjukkan bahawa terdapat jurang Trump dalam parti di mana Republikan Reagan lama berada. Walaupun usaha untuk memutihkan serangan 6 Januari 2021 ke atas demokrasi Amerika, menyerang demokrasi terbukti terlalu banyak untuk sesetengah Republikan, termasuk Naib Presiden Trump sebelum ini, Mike Pence.

Republikan tidak bersetuju, dengan kata lain, wujud jika Demokrat dapat menjangkaunya. Ini menimbulkan persoalan: adakah masanya untuk menghidupkan semula Parti Kesatuan Kebangsaan?

Seperti Lincoln dan Republikan 1864, nasib Amerika mungkin bergantung kepada ini.

Bennett Parten ialah profesor madya sejarah di Universiti Georgia Selatan. Tulisannya pernah disiarkan di Los Angeles Review of Books, The Conversation, Civil War Monitor, Zocalo Public Square, dan The Washington Post, antara lain.

Made by History membawa pembaca di luar berita dengan rencana yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. . Pendapat yang dinyatakan tidak semestinya mencerminkan pandangan penerbit TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.