President Biden Speaks In Las Vegas On Lowering Costs For Americans

(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) — Sidang kes penggulingan Presiden Joe Biden di Dewan Perwakilan Rakyat Amerika Syarikat kini berada di persimpangan jalan, daripada kalangan ahli politik Republikan untuk terus dengan prosiding penggulingan sebenar, tetapi menghadapi tekanan politik untuk menyerahkan hasil kerja berbulan-bulan.

Pengerusi Jawatankuasa Pengawasan dan Akauntabiliti Dewan Perwakilan Rakyat, Ahli Parlimen Republikan James Comer, terus maju pada sidang awam Rabu, mendakwa presiden Demokrat itu sama ada “komplik” dalam urusan perniagaan anak lelakinya Hunter Biden menjual jenama Biden atau “tidak cekap” dalam hal ehwal kewangan keluarga.

Tetapi Comer juga menunjukkan minat untuk mengubah arah siasatan, berhenti daripada menyediakan artikel penggulingan terhadap presiden dan memandang ke arah rujukan jenayah yang diperlukan terhadap dakwaan salah laku keluarga Biden kepada Jabatan Keadilan untuk didakwa jika perlu.

Dengan Hunter Biden enggan hadir pada sidang tersebut selepas memberi keterangan secara tertutup bulan lalu, Comer berkata awal di Fox News akan ada “beberapa” rujukan jenayah. “Ia tidak akan berakhir dengan baik bagi keluarga Biden,” kata ahli perundangan Kentucky itu.

Ini permulaan kemungkinan pengakhiran siasatan panjang yang diketuai Parti Republikan yang dilancarkan selepas mereka menguasai Dewan Perwakilan Rakyat pada Januari dan bersemangat untuk memegang Biden kepada piawaian penggulingan yang tinggi.

Sebagai November ini, Comer sedang mempertimbangkan sama ada untuk teruskan siasatan penggulingan melalui urusan perniagaan Hunter Biden yang sering rumit dan kehidupan peribadinya yang meruncing atau mengakhiri kerja walaupun itu tidak mencapai penggulingan.

Ahli politik Demokrat tertinggi jawatankuasa, Ahli Parlimen Jamie Raskin dari Maryland, berkata dalam ucapan pembukaannya bahawa “komedi ralat” siasatan penggulingan Biden akhirnya “berlanggar ke penghujung”.

Pihak Putih telah memanggil siasatan itu “sandiwara” dan memberitahu Republikan untuk “bergerak ke hadapan”.

Jawatankuasa mendakwa bahawa keluarga Biden memanfaatkan nama keluarga, skim didakwa melobi pengaruh di mana Republikan cuba menghubungkan beberapa panggilan telefon atau makan malam antara Joe Biden, ketika beliau menjadi naib presiden atau tidak berkhidmat, dan Hunter Biden serta rakan perniagaannya.

Hunter Biden, yang kini berhadapan dakwaan berasingan, memberikan keterangan dibelakang tutup bulan lalu dalam depo yang melengkap lebih 200 muka surat tetapi meninggalkan jawatankuasa Comer tanpa bukti keras yang mencukupi untuk “jenayah berat dan salah laku” yang dijangka untuk menggulingkan presiden.

Republikan menggunakan sidang untuk melihat lebih dalam ke dalam urusan perniagaan Hunter Biden, dengan menekankan ia adalah Joe Biden, bukan anak lelakinya, yang sedang disiasat.

Keterangan datang dari barisan saksi luar biasa, sesetengah dengan latar belakang rumit.

Jason Galanis memberikan keterangan secara jarak jauh dari penjara persekutuan di Alabama kerana skim penipuan dan kesalahan dan muncul secara jarak jauh di hadapan ahli-ahli undang-undang. Tony Bobulinski, bekas rakan perniagaan Hunter Biden, membawa dakwaannya terhadap keluarga itu ke awam semasa debat presiden pertama Trump-Biden 2020.

Demokrat memanggil Lev Parnas untuk memberi keterangan, bergantung kepada bekas penjenayah yang menjadi pusat pertama untuk pemecatan Trump sebagai rakan Giuliani bekerja untuk mencari kotoran politik terhadap Joe Biden sebelum pilihan raya 2020. Parnas kini memainkan peranan kunci dalam menafikan dakwaan utama Dewan GOP terhadap keluarga Bidens.

Memberi keterangan melalui video, Galanis memberitahu ahli-ahli undang-undang beliau menjangka untuk membuat “bilion” dengan Hunter Biden dan rakan-rakan yang lain, menggunakan nama keluarga Biden dalam urusan perniagaan luar negara mereka.

Galanis menggambarkan masa tertentu pada Mei 2014 apabila Hunter Biden meletakkan bapanya pada panggilan speakerfon untuk perbualan ringkas dengan rakan perniagaan potensi asing – oligark Rusia dan suaminya – semasa parti di sebuah restoran New York.

Dalam keterangan awal Galanis, yang dihukum untuk beberapa skim penipuan, mengakui bahawa beliau cuba sia-sia memohon pengampunan pada hari-hari terakhir presiden Trump.

Hunter Biden, dalam depo sendiri bulan lalu, memberikan keterangan beliau bertemu Galanis selama kira-kira 30 minit 10 tahun yang lalu.

Bobulinski memberitahu jawatankuasa bahawa beliau bertemu dua kali dengan Joe Biden pada 2017 semasa persidangan di Los Angeles, melalui Hunter Biden, termasuk sekali selama kira-kira 45 minit.

Walaupun Hunter Biden memberikan keterangan bahawa bapanya tidak pernah terlibat dalam urusan perniagaaannya, Bobulinski mengisytiharkan bahawa “kebohongan nyata”.

“Jelas kepadaku bahawa Joe Biden ialah jenama itu,” kata Bobulinksi.

Parnas memberitahu jawatankuasa bahawa dalam semua kerjanya di luar negara, beliau tidak melihat “tiada bukti” rasuah keluarga Biden.

Sebelum pengakuan sendiri, Parnas telah menjadi tokoh pusat dalam pemecatan Trump pertama mengenai menahan bantuan ke Ukraine.

Parnas menjelaskan membantu Giuliani menyebarkan dakwaan palsu ke media konservatif. Pasukan Trump mendakwa bahawa Joe Biden, sebagai naib presiden, telah campur tangan dalam pemecatan seorang pendakwa Ukraine untuk membantu kerja Hunter Biden di lembaga syarikat tenaga Ukraine Burisma. Sebenarnya, sekutu Barat juga mahu pendakwa itu dipecat atas dakwaan rasuah.

Dalam melancarkan siasatan penggulingan Biden tahun lalu, Dewan Perwakilan Rakyat Republikan bergantung sebahagian besar kepada dakwaan tidak disahkan oleh FBI daripada sumber yang dikeluarkan oleh Senat Republikan mencadangkan pembayaran berkaitan Burisma sebanyak AS$10 juta kepada keluarga Biden dibincangkan. Bekas sumber FBI Alexander Smirnov, yang ditangkap bulan lalu dan mengaku tidak bersalah kepada dakwaan membuat dakwaan rasuah palsu.

Parnas memberitahu jawatankuasa bahawa ahli politik tahu maklumat itu tidak disahkan. Musim panas lalu, beliau menghantar surat panjang kepada Comer menafikan pelbagai dakwaan.

Ahli Parlimen Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez dari New York meminta saksi dan Republikan apa jenayah atau jenayah yang mereka dakwa Biden, sebagai presiden, telah melakukan untuk layak digulingkan.

Bobulinksi merujuk kepada apa yang dikatakannya berbagai undang-undang berkaitan rasuah dan lobi luar negara.

“Penggulingan 101,” katanya. “Saya mendengar tentang keluarga Biden. Saya mendengar tentang ini dan itu. Saya tidak mendengar dakwaan khusus.”

Dengan majoriti GOP Dewan yang sempit lagi disempitkan oleh persaraan awal, Republikan mungkin tidak mempunyai cukup sokongan dalam barisan mereka untuk mengejar artikel penggulingan terhadap presiden, terutamanya kerana Demokrat mungkin akan mengundi terhadap sebarang dakwaan sedemikian.

Sebaliknya, Comer telah melihat ke arah rujukan jenayah yang berpotensi ke Jabatan Keadilan, yang mungkin bersifat simbolik tetapi boleh membuka pintu kepada penuntutan dalam pentadbiran masa depan.

Masih tidak jelas siapa yang sebenarnya akan didakwa, dan atas kesalahan apa. Comer juga telah membincangkan merangka undang-undang berkaitan etika untuk mengetatkan lobi pengaruh atau lobi asing oleh pegawai.

Jawatankuasa akan mengeluarkan laporan akhir dengan syor sebaik sahaja siasatan itu selesai.

___

Jurubual Associated Press Farnoush Amiri menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.