Bangunan ibu pejabat Kementerian Keadilan (DOJ) pada 20 Januari 2024, di Washington, D.C.

(SeaPRwire) –   Kementerian Keadilan Amerika Syarikat tidak akan mengemukakan pertuduhan terhadap Presiden Joe Biden berkaitan pengendalian dokumen sulit yang dijumpai di rumah dan pejabat peribadinya, tetapi laporan siasatan akan mengkritik tindakannya, kata seorang individu yang prihatin dengan perkara itu pada Selasa.

Peguam Khas Robert Hur, yang dilantik tahun lalu oleh Peguam Negara Merrick Garland untuk memimpin siasatan dokumen Biden, telah menamatkan siasatan itu, menurut individu itu, yang meminta untuk tidak dikenali membocorkan maklumat tidak awam. Penemuan dalam laporan siasatan mungkin dikeluarkan minggu ini, kata individu itu.

Perkembangan ini menghapuskan beban undang-undang dan politik utama yang menggantung Biden ketika beliau bertanding untuk pemilihan semula. Sementara itu, bekas Presiden Donald Trump, yang menjadi favorit untuk pencalonan presiden Republikan 2024, menghadapi pertuduhan jenayah berkaitan penyimpanan dokumen sulit di resort Mar-a-Lago di Florida.

Pejabat Putih dan pejabat Hur enggan memberi komen. Jurucakap peguam peribadi Biden Bob Bauer tidak segera menjawab permintaan komen.

Keputusan untuk tidak menuntut Biden tidak menghairankan kerana ia melibatkan pengendalian kertas sulit yang kelihatan tidak bersalah yang ditemui dan segera diserahkan untuk siasatan, menurut Barbara McQuade, bekas peguam persekutuan.

“Kes Trump sangat berbeza kerana penafian sengaja untuk mengembalikan dokumen itu,” kata McQuade. “Dan penutupan.”

Garland memberi Hur kuasa untuk menyiasat keadaan mengenai penemuan dokumen dengan tanda sulit di rumah Biden di Wilmington, Delaware, serta di Pusat Biden untuk Diplomasi dan Global Engagement di Washington, yang digunakan Biden sebagai pejabat selepas naib presiden.

Keputusan itu pasti akan mengapi-apikan dakwaan Trump bahawa Kementerian Keadilan memihak kepadanya. Beliau menghadapi pertuduhan dalam empat pertuduhan jenayah yang berbeza, termasuk pertuduhan dalam dua kes persekutuan seperti kes dokumen sulit Mar-a-Lago.

Hur, seorang bekas peguam AS untuk Maryland dinominasikan oleh bekas Presiden Trump.

Pegawai Putih White telah mendakwa kes Biden berbeza kerana staf presiden secara sukarela menyerahkan dokumen sulit apabila ditemui dan menjemput pencarian rumah Biden di Delaware. Biden menjalani temu bual sukarela dengan penyiasat pada awal Oktober.

“Temu bual sukarela telah diadakan di Rumah Putih selama dua hari,” kata jurucakap Pejabat Putih Ian Sams dalam kenyataan ketika itu. “Seperti yang telah kami katakan sejak awal, presiden dan Rumah Putih bekerjasama dengan siasatan ini.”

Garland memberi Hur kuasa untuk menyiasat “penyingkiran dan penyimpanan yang tidak dibenarkan dokumen atau rekod lain yang sulit.”

Kementerian Keadilan juga sebelum ini menutup kajian sama ada Naib Presiden Mike Pence mengendalikan dokumen sulit dengan tiada pertuduhan dikenakan. Kementerian menghantar peguam Pence surat pada Jun lalu menyatakan beliau dibersihkan dalam kajian itu.

Peguam Khas lain, Jack Smith, dilantik oleh Garland pada November 2022 untuk menyiasat bahan sulit yang dijumpai di rumah Florida Trump.

Penyiasat telah menuntut Trump dengan menghalang usaha kerajaan untuk mendapatkan semula bahan sulit yang tidak sepatutnya dipindahkan dari Rumah Putih selepas penggalnya berakhir pada awal 2021.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.