Fabien Frankel sebagai Criston Cole dalam 'House of the Dragon' Musim 2

(SeaPRwire) –   Amaran: Siaran ini mengandungi spoiler untuk Episod 4 .

Sesiapa sahaja yang berpendapat musim kedua House of the Dragon bergerak perlahan mendapat kejutan yang dialu-alukan dalam 20 minit terakhir Episod 4.

Ketika episod Ahad, titik tengah Musim 2, menuju ke penghujung yang liar, Ser Criston Cole (Fabien Frankel) tiba di kerusi Rumah Staunton di Rook’s Rest dengan pasukannya yang semakin berkembang—dan bersedia untuk menjebak. Skema Cole adalah mudah: mengepung Rook’s Rest dan memaksa Rhaenyra (Emma D’Arcy) untuk menghantar salah seorang naga Pasukan Hitam untuk mempertahankan istana kecil dan lemah itu. Kemudian, beri isyarat kepada Aemond (Ewan Mitchell)—yang akan bersembunyi tidak jauh dengan naga besarnya, —untuk menyerang.

Malangnya, Rhaenyra terpedaya dan, selepas dipujuk untuk tidak pergi sendiri, membenarkan Rhaenys (Eve Best) terbang ke Rook’s Rest bersama naganya, Meleys. Segala-galanya berjalan mengikut perancangan Pasukan Hijau. Walau bagaimanapun, Cole tidak mengambil kira hakikat bahawa rajanya, Aegon II (Tom Glynn-Carney), akan tiba-tiba muncul di belakang naganya sendiri, Sunfyre, dan mula melawan Meleys.

Meleys dengan cepat menguasai Sunfyre dan kelihatan seperti Rhaenys mungkin akan menang. Tetapi kemudian, Vhagar muncul.

Apakah yang berlaku kepada Rhaenys?

Rhaenys Targaryen (Eve Best) menunggangi naganya Meleys dalam 'House of the Dragon'

Walaupun Aegon pada mulanya lega melihat abangnya menunggang, Aemond nampaknya tidak berniat untuk mengeluarkannya daripada kekacauan yang diciptakannya. Malah, jeritan Aemond “Dracarys”—perintah Tinggi Valyrian untuk naga bernapas api—nampaknya sengaja dirancang supaya api Vhagar akan terkena Aegon dan Sunfyre secara langsung, menyebabkan kedua-duanya terhempas ke tanah.

Walaupun mempunyai peluang untuk berundur kembali ke Dragonstone, Rhaenys memilih untuk memusingkan Meleys dan menyertai pertempuran semula. Tetapi ketika Ratu Merah dan penunggangnya dapat melakukan beberapa serangan, perbezaan saiz antara kedua-dua naga akhirnya terbukti terlalu berat untuk ditangani ketika Vhagar mencekam leher Meleys dengan rahangnya. Selepas menyaksikan kematian naganya dengan tidak berdaya, Rhaenys jatuh ke kematiannya di belakang Meleys. Dan dengan itu Ratu yang Tidak Pernah Menjadi bertemu dengan ajalnya.

“Saya sangat bangga dengan apa yang saya lakukan dalam babak terakhir yang saya rakam untuk musim ini kerana ia menuntut secara fizikal, emosi, dan rohani yang sengit,” kata Best kepada pada Jun. “Setiap pekerjaan anda rasa seperti yang paling sukar yang pernah anda lakukan sehingga yang seterusnya, tetapi ia rasa lebih daripada yang pernah saya lakukan. Saya mengatasi ia, dan saya tidak memanjakan diri. Saya tidak membiarkan perasaan saya sendiri menghalang tugas yang perlu saya lakukan, yang saya rasa adalah apa yang dilakukan oleh Rhaenys. Dia terus maju.”

Adakah Aegon mati?

Tom Glynn-Carney sebagai Aegon II Targaryen dalam 'House of the Dragon' Musim 2.

Apabila habuk reda dan Cole sedar setelah ditumbuk, dia terhuyung-hayang ke dalam hutan untuk menemui Aemond berdiri di atas mayat Aegon dengan pedangnya terhunus—nampaknya bersiap sedia untuk menamatkan tugas yang telah dimulakannya dengan Vhagar.

Ketibaan Cole jelas membuat Aemond memikirkan semula apa yang hendak dilakukannya, tetapi keinginannya untuk melihat Aegon mati selaras dengan apa yang telah kita lihat tentang penghinaan Aemond terhadap abangnya sepanjang rancangan itu. “Aegon sangat terburu-buru dan kekurangan ketabahan untuk menjadi raja,” kata Mitchell kepada pada Jun tentang persepsi Aemond tentang kemampuan Aegon untuk memerintah. “Aegon seperti membazirkan warisannya dan bahkan mengatakan dia tidak mahu menjadi raja.”

Mengenai nasib Aegon berikutan akhir yang tebing itu, kita tahu dari Fire & Blood George R. R. Martin, novel pelengkap A Song of Ice and Fire yang menjadi asas kepada House of the Dragon, bahawa walaupun mengalami kecederaan yang hampir membawa maut, dia dan Sunfyre terselamat dari Pertempuran Rook’s Rest. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak akan mengambil masa yang agak lama untuk dia sembuh, mewujudkan peluang bagi anggota mahkamahnya untuk memasuki lebih banyak kuasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.