Butiran peribadi beribu-ribu pegawai dan kakitangan polis dari Greater Manchester Police telah dihack daripada sebuah syarikat yang membuat kad pengenalan, serangan siber kedua yang menjejaskan pasukan polis British utama dalam tempoh kurang daripada sebulan.

Butiran pada lencana identiti dan kad waran, termasuk nama, gambar dan nombor identiti atau nombor kolor polis, telah dicuri dalam serangan tebusan perisian, Greater Manchester Police berkata pada Khamis. Pembekal pihak ketiga tidak dikenal pasti.

“Ini dianggap sangat serius, dengan siasatan jenayah peringkat kebangsaan ke atas serangan itu,” kata Penolong Ketua Konstabel Colin McFarlane dalam satu kenyataan.

Agensi Jenayah Kebangsaan Britain memimpin siasatan ke atas serangan tebusan perisian itu.

Persekutuan yang mewakili pegawai-pegawai di Greater Manchester berkata ia bekerjasama dengan pasukan polis untuk menghadkan kerosakan.

“Rakan sekerja kami menjalankan beberapa peranan paling sukar dan berbahaya yang dapat dibayangkan untuk menangkap penjenayah dan menjaga keselamatan orang ramai,” kata Mike Peake, pengerusi Greater Manchester Police Federation. “Untuk mempunyai sebarang butiran peribadi berpotensi bocor ke domain awam dengan cara ini – untuk semua orang lihat – sudah pasti akan menyebabkan banyak pegawai bimbang dan cemas.”

Serangan itu menyusul berita pada 26 Ogos bahawa Polis Metropolitan London mengalami pelanggaran keselamatan yang sama melibatkan salah satu pembekalnya. Ia juga merujuk insiden itu kepada Agensi Jenayah Kebangsaan.

Pelanggaran itu menyusul insiden pada bulan Julai di mana Perkhidmatan Polis Ireland Utara mengakui bahawa ia secara tidak sengaja telah menerbitkan maklumat peribadi lebih daripada 10,000 pegawai dan kakitangan sebagai respons kepada permintaan kebebasan maklumat.

Para pegawai bimbang maklumat itu telah diperoleh oleh pemberontak Republik Ireland yang terus melancarkan serangan sesekali terhadap polis 25 tahun selepas perjanjian damai Ireland Utara.