Pendakwa federal Kanada berhujah bahawa seorang lelaki yang menghadapi tuduhan membunuh empat ahli keluarga Muslim didorong oleh kepercayaan nasionalis kulit putih ketika mereka melabel serangan itu sebagai tindakan pengganasan.

Nathaniel Veltman, 22, dituduh dengan sengaja melanggar lima ahli keluarga Afzaal dengan traknya ketika mereka keluar berjalan-jalan di London, Ontario, pada petang 6 Jun 2021.

Pendakwa persekutuan Sarah Shaikh berkata dalam pernyataan pembukaannya pada hari Isnin bahawa Veltman merancang serangannya selama tiga bulan sebelum memandu trak Dodge Ramnya secara langsung ke arah keluarga Muslim itu.

Dia berkata Veltman memandu traknya, yang dibelinya hanya lebih daripada dua minggu sebelum serangan itu, “injak pedal ke lantai,” menimbulkan awan debu ketika kenderaan itu melonjak ke atas tepi jalan raya, melanggar mangsa-mangsa.

Shaikh berkata Veltman memberitahu detektif selepas ditangkap bahawa niatnya adalah politik, bahawa dia meninggalkan rumahnya pada hari serangan itu untuk mencari Muslim untuk dibunuh dan bahawa dia menggunakan trak untuk menghantar mesej kepada orang lain bahawa kenderaan boleh digunakan untuk menyerang Muslim.

Veltman telah mengaku tidak bersalah kepada empat pertuduhan membunuh derajat pertama dan satu pertuduhan cubaan membunuh. Dia juga menghadapi tuduhan pengganasan.

Salman Afzaal, 46, isterinya Madiha Salman, 44, anak perempuan mereka berusia 15 tahun Yumna dan neneknya berusia 74 tahun, Talat Afzaal, terbunuh dalam serangan London itu. Anak lelaki pasangan itu berusia sembilan tahun juga cedera parah tetapi terselamat.

Serangan ke atas keluarga Afzaal menghantar gelombang kejutan, dukacita dan ketakutan di seluruh Kanada dan mencetuskan seruan berterusan untuk langkah-langkah memerangi Islamofobia.

Veltman, yang memakai sut hitam longgar yang kusut dan kemeja putih, duduk tenang di mahkamah ketika prosiding bermula tetapi tangannya gementar ketika dia cuba menuangkan air ke dalam cawan kertas di mejanya. Peguamnya Peter Ketcheson mengambil teko itu dan mengisi cawannya dengan air.

Perbicaraan dijangka berlangsung kira-kira lapan minggu.