India Sexual Violence

(SeaPRwire) –   NEW DELHI — Wanita dalam video Instagram kelihatan terkejut. Mukanya bengkak dan lebam. Duduk bersama suaminya, dia mula menceritakan pengalamannya.

“Sesuatu berlaku kepada kami yang tidak kami inginkan berlaku kepada sesiapa,” katanya dalam bahasa Sepanyol, dengan teks terjemahan dalam bahasa Inggeris. “Tujuh lelaki mengugut kami dan memukul kami serta mencuri barang kami.”

Dalam video yang kini telah dipadamkan, wanita itu mengatakan serangan terhadap dirinya dan rakannya yang berbangsa Brazil — kedua-duanya adalah penulis blog pelancong — berlaku di hutan pada petang Jumaat di daerah Dumka, negeri Jharkhand timur di mana mereka berkemah dalam perjalanan ke Nepal jiran.

Pasangan itu, yang telah mendokumentasikan perjalanan mereka untuk lebih daripada 200,000 pengikut dalam akaun Instagram, ditemui oleh van patroli polis yang membawa mereka ke hospital, di mana wanita itu memberitahu doktor bahawa dia telah dirogol.

Polis di Jharkhand mengesahkan insiden itu dan menangkap tiga lelaki pada akhir minggu. Pada Isnin, polis berkata mereka sedang mencari empat lagi suspek.

The Associated Press biasanya tidak mengenal pasti mangsa keganasan seksual.

Kes itu memicu kegemparan seluruh negara mengenai salah satu masalah yang lama wujud di India: perjuangan berdekad-dekad untuk mengekang keganasan seksual yang meningkat terhadap wanita.

Laporan mengenai serangan seksual yang mengerikan terhadap wanita sudah menjadi perkara biasa di India, di mana polis mencatat 31,516 kes rogol pada 2022, peningkatan sebanyak 20% berbanding 2021, menurut National Crime Records Bureau.

Angka sebenar dipercayai jauh lebih tinggi disebabkan oleh stigma mengenai keganasan seksual dan ketidakpercayaan mangsa terhadap polis. Aktivis hak asasi wanita berkata masalah itu khususnya parah di kawasan luar bandar, di mana mangsa keganasan seksual kadang-kadang dipermalukan oleh masyarakat dan keluarga bimbang mengenai kedudukan sosial mereka.

“Sering kali, mangsa menjadi mangsa lagi dengan hinaan, dan ini menjadikan sangat sukar bagi mereka melaporkan jenayah kepada polis. Dalam kes-kes sedemikian, wanita berfikir yang terbaik ialah bersikap diam,” kata Mariam Dhawale, aktivis hak asasi wanita dan setiausaha agung All India Democratic Women’s Association.

Roh dan keganasan seksual telah menjadi tumpuan sejak serangan kejam ke atas wanita dalam bas di New Delhi. Serangan itu mencetuskan protes besar-besaran dan memberi ilham kepada pembuat undang-undang untuk memerintahkan penubuhan mahkamah khas untuk kes rogol dan menguatkuasakan hukuman.

Undang-undang rogol dipinda pada 2013, mengkriminalisasikan gangguan dan pengintipan serta menurunkan umur di mana seseorang boleh didakwa sebagai dewasa daripada 18 ke 16 tahun.

Walaupun undang-undang ketat, aktivis hak asasi manusia berkata kerajaan masih tidak berbuat cukup untuk melindungi wanita dan menghukum pesalah.

“Sering kali, siasatan dalam kes rogol dirosakkan oleh polis dan bukti tepat tidak dikumpulkan. Kes-kes ini ditarik tanpa sebarang sabitan dan pesalah bebas,” kata Dhawale. Beliau berkata sabitan kekal jarang dan kes sering terkandas selama bertahun-tahun dalam sistem keadilan jenayah India yang tersumbat.

Pada beberapa tahun kebelakangan ini, kadar sabitan dalam kes rogol berada di bawah 30% menurut beberapa laporan kerajaan.

Kes rogol berprofil tinggi yang melibatkan pelancong asing telah menarik perhatian antarabangsa terhadap isu itu. Pada 2022, pelancong wanita British dirogol di hadapan rakannya di Goa. Pada awal tahun ini, seorang wanita India-Amerika mengatakan dia dirogol di sebuah hotel di New Delhi.

Pada Januari, Mahkamah Agung India yang merogol seorang wanita Muslim semasa rusuhan agama yang membunuh dua dekad lalu. Mereka telah dibebaskan pada 2022, apabila mereka disambut dengan bunga oleh keluarga masing-masing dan seorang ahli politik daripada parti pemerintah Perdana Menteri Narendra Modi, Bharatiya Janata Party.

Tahun lalu, pegulat wanita menunjuk perasaan terhadap ketua persekutuan gulat, menuduhnya berulang kali menggodam wanita. Selepas berbulan-bulan protes, Brij Bhushan Sharan Singh, seorang ahli politik berpengaruh daripada parti Modi, dengan mengekori, mengganggu dan menakut-nakutkan. Singh menafikan tuduhan itu.

Dhwale berkata walaupun kes rogol berprofil tinggi mendapat perhatian media, budaya meringankan gangguan seksual dan keganasan terhadap wanita kekal meluas di India.

“Kami terus berarak untuk protes, kadang-kadang hanya untuk mendaftarkan satu kes. Ia tidak sepatutnya begini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.