Texas Tropical Weather

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya seorang telah meninggal dunia selepas Hurricane Beryl mendarat di sepanjang pantai Texas sebagai ribut Kategori 1 awal Isnin.

Hujan lebat dan angin pada pukul 10 pagi Waktu Timur pada hari Isnin—walaupun angin kencang 90 mph di Freeport dan San Bernard awal hari ini—telah menyebabkan pokok tumbang dan kerosakan lain. Lebih daripada laporan gangguan bekalan elektrik di kawasan Tenggara Texas dan penduduk dijangka akan terus tanpa elektrik sehingga angin reda, lapor Gabenor Bertindak Dan Patrick , mengingatkan orang ramai bahawa kru tidak dapat membaiki talian dengan angin kencang sedemikian.

Sekurang-kurangnya 11 kematian lagi direkodkan di Caribbean, menurut Associated Press. 

Pusat Taufan Kebangsaan memberi amaran mengenai “banjir pasang surut yang mengancam nyawa” di sepanjang Port O’Conner hingga Sabine Pass dan Teluk Matagorda dan Teluk Galveston dalam . 

Beryl membawa hujan antara enam hingga lapan inci di sepanjang Tenggara Texas dari tengah malam hingga awal Isnin, (NWS). Banjir kilat dijangka berlaku di seluruh bahagian lain Texas kemudian hari ini dan pantai tempatan juga akan mengalami banjir sederhana hingga besar, dengan air dijangka mencapai beberapa jalan raya rendah, laporan . Lebih daripada 120 daerah Texas ketika para pegawai menggesa orang ramai untuk tidak keluar jalan. Kira-kira 2,500 responden kecemasan dan 1,200 aset telah dikerahkan di seluruh negeri sebagai persediaan untuk kerosakan ribut.

Hujan lebat di mana-mana juga dijangka menjejaskan Tenggara Oklahoma, Arkansas, dan selatan Missouri hingga Selasa.

Beryl kini sedang bergerak melalui timur Texas di mana ia akan menjadi lemah semasa ia melintasi pedalaman. Pakar meteorologi meramalkan ribut ke lembah Mississippi dan Ohio pada hari Selasa dan Rabu. Ribut itu dijangka menjadi siklon pasca tropika menjelang hari Selasa. 

Amaran tornado juga sedang berkuat kuasa di sepanjang timur Texas, Louisiana, dan Arkansas. 

Beryl sebelum ini dilabel sebagai Hurricane Kategori 5 yang menyebabkan kerosakan di Caribbean, di pulau-pulau St. Vincent dan Grenadines. Beryl kemudian menjadi lemah kepada ribut Kategori 3 menjelang waktu ia sampai ke Mexico, tetapi masih memaksa pemindahan di sepanjang hotel pantai berhampiran Tulum.

Pakar-pakar menggelarkan ribut itu sebagai “tidak pernah berlaku sebelum ini” kerana ia tiba terlalu awal dalam musim taufan, isyarat pada peristiwa cuaca ekstrem ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.