(SeaPRwire) –   Orang pertama di dunia telah menerima transplantasi ginjal babi yang diubah secara genetik. Seorang pakar bedah transplantasi di Hospital Umum Massachusetts berjaya melaksanakan prosedur yang memecahkan rekod selama empat jam pada 16 Mac ke atas Richard Slayman, seorang pengurus berusia 62 tahun di Jabatan Pengangkutan Massachusetts. Doktornya melaporkan beliau dalam keadaan baik dan dijangka akan dibenarkan keluar hospital tidak lama lagi.

Pembedahan itu merupakan pengakhiran tahun-tahun usaha mentransplantasikan ginjal daripada kumpulan khinzir khas yang telah diubah secara genetik untuk lebih menyerupai manusia kepada primat. Dengan hasil yang memberangsangkan itu, pasukan di Mass General Brigham – sistem kesihatan yang dimiliki hospital itu – yakin sudah tiba masanya untuk menguji organ khinzir pada pesakit pertama.

Slayman pernah menerima transplantasi ginjal manusia lima tahun lalu, tetapi seperti ramai orang yang menghidap penyakit buah pinggang, organ itu mula gagal dan beliau terus memerlukan rawatan dialisis. Walaupun usaha berulang kali untuk memulihkan fungsi buah pinggangnya itu tidak mencukupi, kesihatannya semakin merosot. “Pada satu ketika, beliau sebenarnya berkata, saya tidak dapat terus hidup seperti ini,” kata Dr. Winfred Williams, doktor Slayman dan timbalan pengerusi nefrologi di Hospital Umum Massachusetts semasa taklimat pada 21 Mac.

Dr. Tatsuo Kawai, pengarah Pusat Toleransi Transplantasi Klinikal Legorreta di Hospital Umum Massachusetts merupakan pakar bedah transplantasi ginjal Slayman lima tahun lalu, dan beliau juga yang melakukan pembedahan transplantasi ginjal khinzir. Ketika lebih daripada dua belas orang di bilik bedah menyaksikan, Kawai dengan teliti menyambungkan ginjal khinzir kepada sistem peredaran darah Slayman – bukan tugas mudah memandangkan sejarah diabetes dan hipertensi pesakit itu yang telah melemahkan pembuluh darahnya. “Saiz ginjal khinzir tepat sama dengan ginjal manusia,” kata Kawai semasa taklimat itu. “Apabila aliran darah ke ginjal itu dipulihkan, ginjal itu menjadi merah dan mula mengeluarkan air kencing. Apabila kami melihat pengeluaran air kencing pertama, semua orang di bilik bedah memekik gembira. Ia benar-benar ginjal paling indah yang pernah saya lihat.”

Penderma khinzir

Ginjal itu berasal daripada kumpulan khinzir khas yang dibiak untuk menghasilkan ginjal seperti manusia. eGenesis, sebuah syarikat bioteknologi yang telah mengkaji cara untuk membuat tisu haiwan seperti manusia, bekerjasama rapat dengan pasukan penyelidikan di Mass General Brigham untuk mencipta penderma haiwan yang betul supaya organ mereka selamat cukup untuk ditransplantasikan kepada manusia, dan berkesan untuk mengambil alih fungsi buah pinggang.

Beberapa inovasi genetik sejak beberapa dekad lalu telah membolehkan pencapaian sedemikian. Sel-sel khinzir itu dirawat dengan teknologi penyuntingan gen CRISPR, yang membolehkan saintis membuat perubahan genetik yang sangat tepat dalam sel-sel. Sel-sel CRISPR ini kemudiannya digunakan untuk mencipta klon khinzir supaya khinzir itu mempunyai perubahan genetik yang sama dan konsisten. Ginjal mereka kemudiannya ditransplantasikan terlebih dahulu kepada primat, dan akhirnya kepada Slayman.

Kesemuanya, ginjal khinzir mengandungi 69 perubahan genetik dalam tiga kategori utama. Para saintis menghapuskan atau menghilangkan tiga gen khinzir yang segera menolak oleh sistem imun manusia, menambah tujuh gen manusia untuk membuat tisu khinzir kelihatan lebih manusia kepada sel-sel imun, dan menghentikan gen virus dalam sel khinzir yang boleh menyebabkan jangkitan. Mereka juga menggunakan campuran koktel rawatan antibodi yang berbeza untuk mengurangkan lagi tindak balas imun dan memberikan ginjal yang ditransplantasikan peluang terbaik untuk terus hidup dalam pesakit.

Langkah seterusnya

eGenesis sedang bekerja pada organ khinzir lain juga. Pada Januari, syarikat itu menubuhkan perkongsian dengan penyelidik di Universiti Pennsylvania untuk mentransplantasikan jantung khinzir kepada pesakit yang tidak dapat diselamatkan. Kerja itu, bersama-sama dengan pengalaman Slayman, membuat kes yang kuat untuk peranan organ khinzir dalam menangani kekurangan organ bagi beribu-ribu pesakit yang menunggu senarai. Lebih 100,000 orang dimasukkan ke senarai menunggu transplantasi ginjal di AS setiap tahun, manakala hanya 20,000 ginjal sahaja yang tersedia.

Pasukan Mass General Brigham berharap untuk melaksanakan lebih banyak transplantasi ini untuk memperoleh gambaran yang lebih baik tentang berapa lama ginjal khinzir boleh berfungsi dan sama ada ia boleh secara bermakna memanjangkan jangka hayat dan kualiti hidup pesakit. Untuk sekarang, kata Williams, pesakit yang menunggu senarai atau rawatan dialisis mungkin boleh mendapat manfaat daripada menerima ginjal khinzir sementara semasa menunggu ginjal manusia. Penggantian sementara pun penting bagi pesakit seperti Slayman; sewaktu rawatan dialisis, beliau mengalami isu pembekuan yang menjejaskan aliran darah yang diperlukan untuk membuat rawatan itu berkesan dan memerlukan puluhan pembedahan untuk memperbaiki peredaran darahnya. Ginjal khinzir boleh menjadi pilihan yang realistik bagi orang seperti beliau di mana rawatan dialisis menjadi terlalu mencabar.

Harapan jangka panjangnya ialah ginjal khinzir boleh menjadi pengganti organ manusia jika terbukti mampu menangani tugas itu. “Kami tidak pernah menjangkakan rawatan dialisis akan menjadi penyelesaian seumur hidup bagi kegagalan buah pinggang,” kata Dr. Leonardo Riella, pengarah perubatan transplantasi buah pinggang di Mass General Brigham dan penyelidik utama ujian itu. “Namun ini kini kenyataan pahit bagi lebih 600,000 pesakit di AS; dialisis telah menjadi pilihan terakhir mereka untuk mengurus penyakit itu. Sekarang bayangkan satu naratif yang berbeza, di mana ginjal sihat tersedia dengan meluas untuk transplantasi. Hari ini kami menawarkan sinar harapan yang mungkin suatu hari nanti akan menjadi mungkin bagi lebih ramai pesakit.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.