Gun Thefts Cars

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Kadar senjata api yang dicuri dari kereta di Amerika Syarikat telah bertiga ganda dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu, mendapati laporan analisis kumpulan keselamatan senjata Everytown terhadap data FBI.

Kadar senjata api yang dicuri dari kereta meningkat hampir setiap tahun dan melonjak semasa wabak coronavirus bersama lonjakan besar pembelian senjata di Amerika Syarikat, menurut , yang menganalisis data FBI dari 337 bandar di 44 negeri dan disediakan kepada The Associated Press.

Senjata yang dicuri telah, dalam beberapa kes, muncul di tapak jenayah. Pada Julai 2021, senjata yang diambil dari kereta yang tidak dikunci di Riverside, Florida, digunakan untuk membunuh seorang anggota Pantai Berusia 27 tahun ketika beliau cuba menghentikan pencurian kereta di kawasan perumahannya.

Trend membimbangkan ini menekankan keperluan bagi rakyat Amerika untuk menyimpan senjata api mereka dengan selamat untuk mencegah mereka daripada jatuh ke tangan orang yang berbahaya, kata Pengarah Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives Steve Dettelbach, agensi yang secara berasingan mencari kaitan antara senjata api yang dicuri dan jenayah ganas.

“Orang tidak pergi ke pusat membeli-belah dan mencuri senjata api dari kereta yang dilock untuk pergi memburu. Senjata api itu pergi terus ke jalanan,” kata Dettelbach, agensinya tidak terlibat dalam laporan itu. “Mereka akan pergi ke orang yang ganas yang tidak dapat lulus latihan menembak. Mereka akan pergi ke kumpulan geng. Mereka akan pergi ke pengedar dadah, dan mereka akan mencederakan dan membunuh orang yang tinggal di bandar berikutnya, daerah berikutnya atau negeri berikutnya.”

Hampir 112,000 senjata api dilaporkan dicuri pada 2022, dan lebih daripada separuh daripadanya adalah dari kereta – paling kerap apabila mereka diparkir di laluan masuk atau di luar rumah orang, laporan Everytown mendapati. Ini naik daripada kira-kira suku daripada semua pencurian pada 2013, apabila rumah adalah tempat utama pencurian senjata api, laporan itu menyatakan.

Senjata api yang dicuri juga telah dikaitkan dengan kemalangan tragis, seperti apabila seorang budak lelaki berusia 14 tahun di St. Petersburg, Florida, membunuh adik lelakinya berusia 11 tahun selepas menemui di sebuah lorong senjata api yang dicuri dari kereta terbuka beberapa hari sebelumnya.

Sekurang-kurangnya satu senjata api dicuri dari kereta setiap sembilan minit purata pada 2022, tahun terbaru untuk data tersedia. Ini pastinya merupakan bawah anggaran, walaupun, kerana tiada undang-undang persekutuan yang memerlukan orang melaporkan senjata api yang dicuri dan hanya satu pertiga negeri memerlukan laporan.

“Setiap senjata api yang dicuri dari kereta meningkatkan peluang ia akan digunakan dalam jenayah ganas,” kata Sarah Burd-Sharp, pengarah kanan penyelidikan di Everytown, yang menyokong dasar kawalan senjata. Tidak jelas apa yang mendorong trend ini. Laporan itu mendapati kadar pencurian lebih tinggi di negeri-negeri dengan undang-undang senjata yang lebih longgar, yang juga cenderung mempunyai kadar pemilikan senjata yang lebih tinggi.

Laporan itu menganalisis data jenayah dari Sistem Pelaporan Berdasarkan Insiden FBI, yang merangkumi butir-butir apa yang dicuri dan dari mana ia berasal. Senjata api yang dicuri dari kereta melawan trend keseluruhan pencurian kereta – kadar barang-barang lain yang dicuri dari kereta telah menurun 11% dalam tempoh 10 tahun terakhir, walaupun kadar pencurian senjata api dari kereta meningkat 200%, Everytown mendapati dalam analisisnya terhadap data FBI.

Di Savannah, Georgia, pemimpin bandar baru-baru ini memerlukan orang menyimpan senjata api yang ditinggalkan di dalam kereta selepas melihat lebih daripada 200 senjata api dicuri dari kereta yang tidak dikunci dalam tahun. Langkah itu menghadapi .

ATF secara berasingan telah menyatakan bahawa pencurian adalah sumber penting senjata api yang berakhir di tangan penjenayah. Lebih daripada 1 juta senjata api dilaporkan dicuri antara 2017 dan 2021, agensi mendapati dalam laporan menyeluruh mengenai senjata jenayah yang dikeluarkan tahun lalu. Dan majoriti besar pencurian senjata api adalah dari individu.

Agensi dilarang oleh undang-undang untuk secara terbuka mendedahkan maklumat terperinci mengenai di mana senjata api yang dicuri berakhir. Maklumat itu boleh, bagaimanapun, dikongsi dengan polis menyiasat jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.