National Vigil For Victims Of Gun Violence Held In Washington, D.C.

(SeaPRwire) –   Kesihatan awam adalah lingua franca melalui mana Amerika liberal memahami senjata api, dan trauma yang mereka timbulkan.

Apabila Presiden Biden selepas tembakan beramai-ramai Oktober lalu di Maine, beliau melakukannya dengan menggambarkan keganasan senjata api sebagai “wabak”—istilah Hippocratic yang diambil dari kajian penyebaran.

Konsep bahawa senjata api menyebabkan satu masalah yang boleh ditangani melalui strategi pengurangan kerosakan seperti pemeriksaan latar belakang, kelas, atau kursus melalui bahasa pakar, aktivis, dan pemerhati media.

Bahasa itu mencerminkan penemuan yang dibuat oleh penyelidik keselamatan senjata api seperti saya. Kami mempromosikan kesejahteraan dalam petri cawan bersenjata yang merupakan Amerika—sebuah negara dengan lebih banyak senjata api, dan lebih banyak hari daripada kalendar.

Kerangka kesihatan membuat makna yang dalam secara taktil: senjata api menyajikan ancaman kepada kematian Amerika, dan angka hanya meningkat. Berhadapan dengan trend sedemikian, pakar kesihatan awam dan doktor bergerak untuk cuba menyelamatkan nyawa dengan cara yang sama kami pernah lakukan apabila kematian berlebihan disebabkan rokok, tali pinggang keselamatan yang rosak, atau papan serat asbestos.

Tetapi satu had senjata api mewakili jenis “patogen” yang lebih daripada rokok atau kereta. Ideologi yang menggerakkan hak senjata api yang meluas berhasrat, bukan hanya untuk menjual produk tertentu, tetapi untuk memperoleh kuasa dan menggunakan kuasa dengan cara yang semakin tidak demokratik.

Dan kerangka kesihatan yang menekankan ancaman kepada tubuh manusia menawarkan sedikit tawaran terhadap ancaman kepada badan politik Amerika akibat daripada itu.

Pemeriksaan latar belakang dan undang-undang bendera merah, misalnya, menawarkan sedikit tawaran apabila hakim dan mahkamah yang jelas pro-senjata api membatalkan langkah-langkah keselamatan senjata api yang dilaksanakan oleh gabenor di tempat-tempat seperti New York, Maryland, dan Oregon.

Politik senjata api mengalir ke bidang-bidang pentadbiran apabila pemberi derma, politikus dan lobi pro-senjata api membentuk jurang semakin meluas dalam bidang-bidang politik domestik dan luar negara Amerika Syarikat mengenai isu-isu seperti hak wanita, imigresen, dan lain-lain.

Senjata api juga mengapi-apikan perpecahan sosial terdalam Amerika apabila militia bersenjata mengancam atau menakut-nakutkan pengundi di stesen undian. Atau apabila penjual senjata mempromosikan teori konspirasi dan ketakutan terhadap keganasan polis dan penindasan kesihatan awam untuk menjual senjata kepada kumpulan pemilik baru menggunakan kebimbangan terhadap keganasan polis.

Contoh-contoh dan kejadian ini menggarisbawahi bagaimana senjata api mewakili lebih daripada masalah kesihatan: mereka adalah masalah kebebasan berbicara, kebebasan berpolitik, dan kebebasan beragama. Seperti yang dinyatakan oleh penulis kolum Jamelle Bouie, politik senjata api menyajikan “cabaran terhadap kemungkinan masyarakat terbuka dan demokratik.”

Senjata api, dengan kata lain, bukan sahaja ancaman terhadap kesihatan awam; mereka adalah ancaman, seperti yang dinyatakan oleh sejarawan Ruth Ben-Ghiat, terhadap “budaya awam yang kukuh dan ruang awam yang memudahkan kepercayaan sosial dan altruisme” yang diperlukan masyarakat demokratik yang sihat.

Bahaya ini dijanjikan akan bertambah besar sekiranya Donald Trump—yang pernah memanggil dirinya presiden paling “pro-senjata” dalam sejarah, dan kini dengan menakut-nakutkan dirinya sebagai “wakil” NRA—menang pada 2024.

Semua ini menggarisbawahi, saya telah berpendapat, perlunya pendekatan yang lebih luas: Demokrat perlu mengaitkan keselamatan senjata dengan pertahanan ruang awam Amerika.

Saya adalah seorang doktor, sosiologi, penyelidik dasar senjata api, dan penyokong keselamatan senjata yang lama. Intervensi kami .

Tetapi saya telah menghabiskan lima tahun terakhir dengan menemubual pemilik senjata dan mangsa tembakan di seluruh Amerika Selatan untuk buku baru, , yang menceritakan kisah tembakan beramai-ramai Waffle House 2018 di Nashville. Penyelidikan saya menunjukkan berulang kali bagaimana, walaupun rangka kerja kesihatan boleh berkesan pada tahap klinikal dan , ia kurang berkesan pada tahap politik.

Misalnya, tembakan Nashville, seperti banyak lagi, kelihatan menyokong keperluan untuk undang-undang senjata api yang lebih ketat. Penembak pasti akan dihentikan oleh undang-undang bendera merah sebelum membunuh sesiapa, jika satu telah berkuat kuasa; sebaliknya, beliau dengan mudah dapat membeli dan membawa senjata api.

Tetapi tiada undang-undang sedemikian diluluskan di Tennessee dalam bulan-bulan selepas insiden itu. Sebaliknya daripada membuat politikus Republikan membayar untuk ketidakbertindakan mereka di tempat undi, senario sebaliknya berlaku. Dalam pilihan raya gabenor yang diadakan beberapa bulan selepas tragedi itu, pengundi Tennessee menolak Bill Lee, seorang usahawan Republikan, yang bertanding atas manifesto yang menyokong penghapusan sebahagian besar had senjata api dan penghapusan kebanyakan lesen dan peraturan yang mengawal tembakan awam.

Calon Gabenor dan jawatan negeri lain yang disokong kesihatan awam tewas kerana hujah kesihatan gagal menangani apa yang wartawan Patrick Blanchfield panggil “politik kuasa”—kuasa yang diperoleh dan digunakan di bawah mantra hak senjata api untuk membina pangkalan penyokong dan pemberi derma, memilih wakil setia, dan .

Saya juga datang untuk menghargai bagaimana usaha pencegahan keganasan yang menekankan peraturan kerajaan mungkin menjadi masalah bagi pemilik senjata konservatif—orang-orang yang paling terkesan sekiranya peraturan ini menjadi undang-undang.

Berbagai-bagai pemilik senjata Selatan, walaupun mereka yang memberitahu saya mereka menyokong keselamatan senjata, menyuarakan kebimbangan tentang dasar-dasar yang memerlukan pengenalan peribadi mereka dimasukkan ke dalam pangkalan data, atau mengembangkan kuasa polis melalui peraturan.

Dalam pandangan mereka, kerajaan mengancam autonomi individu. Seperti yang dinyatakan oleh seorang lelaki yang tinggal di ladang di Tennessee dan memiliki pelbagai AR-15 kepada saya, “orang di sini datang untuk menerima idea bahawa kerajaan tidak akan menyelamatkan anda daripada keganasan. Setiap individu adalah responden pertama yang paling berkesan mereka sendiri.”

Pemilik senjata negeri merah yang lain menegaskan bahawa konservatif Selatan kekal skeptikal terhadap peraturan kerana, “kebanyakan jenayah senjata ganas dilakukan di tempat-tempat dengan kawalan senjata yang ketat”

Jawapan yang sebahagian besarnya ini menunjukkan saya ke arah cabaran utama yang dihadapi kesihatan awam: jurang yang melebar antara apa yang dilakukan senjata dan apa yang mereka maknakan.

Pendekatan berasaskan kesihatan awam membangunkan kaedah untuk mengurangkan hampir 40,000 kematian senjata api Amerika setiap tahun, angka yang menakutkan.

Tetapi rangka kerja yang memberi tumpuan kepada kecederaan dan kematian mempunyai sedikit untuk berkata tentang kesan sosial lebih daripada 300 juta senjata yang dibeli dan dimiliki oleh lebih ramai orang di tempat-tempat yang semakin banyak di Amerika Syarikat. Kebanyakan senjata yang dibawa ke gereja, sekolah, pasar raya, dan lokasi awam yang lain tidak terlibat dalam tembakan atau jenayah.

Saya melihat berulang kali bagaimana ruang antara melihat senjata sebagai risiko kesihatan dan sebagai alat yang boleh digunakan dalam kehidupan awam Amerika dengan bersemangat diisi oleh pihak berkepentingan seperti pembuat senjata dan lobi yang menggariskan pemilikan senjata sebagai ciri lelaki, kebanggaan, dan kebebasan terhadap liberal dan orang lain.

Semasa pandemik khasnya, penjual senjata mempromosikan ketakutan terhadap keganasan polis dan penindasan kesihatan awam untuk menjual senjata kepada kumpulan pemilik baru. Menjelang 2020, jualan senjata “melonjak”, tajuk berita mengumumkan, “ke dalam tangan orang baru.” Orang Amerika hitam dan Latin, dan “wanita,” bergegas membeli senjata selepas pembunuhan polis terhadap George Floyd.

Senjata dan bukan kerajaan semakin menjadi respon autonomi Amerika terhadap perasaan takut.

Pada tahap praktikal, peningkatan besar senjata awam menjadikannya lebih sukar bagi pakar keselamatan seperti saya untuk mengenal pasti pelaku tembakan beramai-ramai daripada jutaan orang yang memiliki dan membawa senjata tanpa kesan.

Dan pada tahap ideologi, membeli senjata ketika saat bahaya menguatkan kepercayaan neoliberal yang lama mendasari hujah hak senjata api—bahawa keselamatan anda adalah tanggungjawab anda kerana negara tidak akan melindungi anda.

Semua ini menjadikan salah satu asas utama kerangka kerja kesihatan awam untuk keselamatan senjata kelihatan semakin tidak logik bagi banyak pemilik senjata: konsep bahawa peraturan dan dasar pencegahan yang adil menghasilkan kepercayaan di kalangan orang, seolah-olah melalui kekebalan kelompok.

Terdapat tanda-tanda bahawa bentuk aktivisme baru mungkin memecahkan halangan untuk reformasi yang lama dikenakan oleh NRA. Calon yang disokong kumpulan akar umbi Moms Demand Action melakukan dengan baik dalam pilihan raya 2023. Mangsa penembakan Sekolah Tinggi Parkland David Hogg memimpin sebuah organisasi yang membantu pembuat undang-undang muda dan progresif terpilih ke legislatur negeri dan Kongres Amerika Syarikat.

Inisiatif ini sangat penting. Dalam sistem politik kita yang menang-ambil-semua, memenangi adalah langkah penting untuk perubahan. Memenangi membenarkan anda duduk di kerusi, memperuntukkan sumber, dan menguatkuasakan peraturan. Memenangi membenarkan anda menguatkuasakan peraturan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.