Flag of Senegal

(SeaPRwire) –   Majlis Perundangan Kebangsaan Senegal telah mengundi pada hari Isnin untuk menangguhkan pilihan raya presiden negara Afrika Barat itu sehingga 15 Disember, menangguhkan pengundian hampir 10 bulan daripada tarikh yang telah ditetapkan sebelumnya pada 25 Februari, untuk membenarkan siasatan ke atas pemilihan calon yang layak untuk pilihan raya.

Penangguhan ini, yang sebelumnya diumumkan secara sepihak oleh Presiden Macky Sall pada hujung minggu, merupakan yang pertama bagi Senegal, yang sejak merdeka dari Perancis pada tahun 1960 telah mengalami peralihan kuasa yang aman secara umumnya tetapi baru-baru ini mengalami penurunan dalam kebebasan awam yang menyebabkan ahli politik pembangkang, rakyat awam, pertubuhan hak asasi manusia dan kerajaan lain bimbang. Sehingga kini, Senegal merupakan pengecualian di rantau ini, di mana negara jiran telah mengalami perang saudara dan rampasan kuasa tentera.

Penunjuk perasaan telah memenuhi jalanan, dan pengkritik telah menggambarkan penangguhan ini sebagai “rampasan kuasa” perlembagaan, kerana Sall kini dijangka akan terus berkhidmat sehingga selepas tamat tempoh jawatannya pada 2 April, sehingga seorang pengganti dipilih. Berikut ialah perkara-perkara yang perlu diketahui mengenai situasi ini.

Bagaimana ia sampai ke titik ini?

Dalam minggu-minggu yang membawa kepada pilihan raya yang dijangka, tokoh-tokoh pembangkang utama telah dikurung dengan kontroversi atau dikecualikan daripada senarai calon yang layak untuk bertanding bagi jawatan Presiden, yang menimbulkan persoalan daripada ahli politik dan aktivis mengenai keadilan dan kemungkinan rasuah kehakiman.

Dalam ucapan televisyen dari istana presiden di ibu negara Dakar pada hari Sabtu, Sall mengumumkan bahawa pilihan raya tidak dapat dilangsungkan mengikut jadual sehingga isu-isu tersebut diselesaikan. “Saya akan memulakan dialog nasional terbuka untuk menyatukan syarat-syarat bagi pilihan raya yang bebas, telus dan inklusif,” kata Sall.

Tetapi pemerhati mencadangkan bahawa penangguhan itu mungkin didorong oleh politik lebih daripada kesopanan.

Sall—yang mengumumkan pada tahun lalu bahawa beliau tidak akan bertanding semula selepas memenangi pilihan raya untuk penggal 7 tahun pada tahun 2012, diikuti pemilihan semula untuk penggal 5 tahun pada tahun 2019 selepas satu pungutan suara diluluskan untuk mengehadkan Presiden kepada dua penggal 5 tahun—menyokong Perdana Menteri Amadou Ba sebagai penggantinya yang disukai. Tetapi walaupun Ba dilantik sebagai Perdana Menteri pada bulan Disember, peluang kemenangannya telah semakin merosot dalam tempoh terkini berikutan kemarahan awam yang semakin meningkat, terutamanya di kalangan belia, terhadap kerajaan dan kemerosotan di Senegal di bawah kepimpinan beliau dan parti gabungan Sall, Alliance for the Republic.

Di kalangan mereka yang kini dilarang daripada senarai undian ialah Ousmane Sonko, seorang politik pembangkang popular yang dianggap sebagai ancaman terbesar kepada gabungan pemerintah yang dituduh merogol dan mengancam nyawa, yang telah dibebaskan daripada tuduhan selepas perbicaraan awam yang kontroversial pada tahun lalu yang menyaksikan protes maut di seluruh negara, walaupun Sonko telah dihukum penjara selama dua tahun atas tuduhan merosakkan akhlak remaja dan menghadapi tuduhan lain termasuklah menggalakkan kerusuhan dan fitnah. Parti beliau, African Patriots of Senegal for Work, Ethics and Fraternity (PASTEF) juga telah dibubarkan atas tuduhan menggalakkan pemberontakan.

Tetapi Sonko, yang juga menghadapi beberapa tuduhan jenayah lain yang disokong penyokongnya sebagai bermotif politik, membuat penampilan awam pertamanya sejak ditahan pada Julai tahun lalu menerusi satu video yang dikongsi minggu lalu di mana beliau menyokong calon pengganti rasmi beliau dalam pilihan raya presiden, Bassirou Diomaye Faye, yang juga telah ditahan sejak April atas beberapa tuduhan termasuk fitnah dan menghina mahkamah.

“Pembacaan kami ialah Sall menjadi yakin bahawa Ba akan kalah kepada Bassirou Diomaye Faye, calon radikal yang bertanding sebagai pengganti Sonko, dan memilih untuk menangguhkan pilihan raya untuk memperoleh masa,” kata François Conradie, ketua ekonomi politik di Oxford Economics Africa, kepada TIME.

Siapakah watak utama yang terlibat?

Macky Sall, 62, merupakan seorang jurutera geologi terlatih yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri dari 2004 hingga 2007 dan sebagai Presiden Dewan Perwakilan Rakyat dari 2007 hingga 2008. Beliau mengasaskan parti Alliance for the Republic pada tahun 2008 dan memenangi dua kempen bagi jawatan presiden dengan menawarkan platform yang menjanjikan .

Amadou Ba, 62, telah menjadi Perdana Menteri Senegal sejak 2022 dan sebelumnya berkhidmat sebagai menteri luar negeri dan menteri kewangan. Pada bulan September, Sall mengumumkan Ba akan menjadi calon presiden gabungan United in Hope yang diketuai oleh Sall dan parti Alliance for the Republic Ba. Sall berkata beliau memilih Ba berdasarkan “kemahiran profesional, kerjaya yang pelbagai” serta “sifat-sifat rendah hati, mendengar untuk memimpin”.

Ousmane Sonko, 49, merupakan bekas pemeriksa cukai yang mengasaskan parti PASTEF pada tahun 2014 dan berkhidmat sebagai ahli Dewan Perwakilan Rakyat antara 2017 hingga 2022 sebelum menjadi datuk bandar Ziguinchor. Sonko, digambarkan oleh sesetengah pihak sebagai pemimpin generasi dan oleh pihak lain sebagai , telah mendapat sokongan besar ramai sebagai pengkritik berapi-api terhadap establishment politik negara yang lebih tua. Kontroversi, beliau dituduh merogol dan mengancam nyawa, yang telah dibebaskan daripada tuduhan selepas perbicaraan awam yang kontroversial pada tahun lalu yang menyaksikan protes maut di seluruh negara, walaupun Sonko telah dihukum penjara selama dua tahun atas tuduhan merosakkan akhlak remaja dan menghadapi tuduhan lain termasuklah menggalakkan kerusuhan dan fitnah.

Bassirou Diomaye Faye, 43, merupakan bekas setiausaha agung PASTEF dan calon pengganti yang ditetapkan Sonko bagi pilihan raya presiden, jika beliau dibenarkan bertanding. Seperti Sonko, Faye juga merupakan bekas pemeriksa cukai, dan Sonko berkata dalam sokongannya bahawa beliau melihat Faye sebagai “penggantinya”, memuji ketulusan dan kebolehannya.

Karim Wade, 55, merupakan bekas penasihat dan menteri di bawah bapanya, Abdoulaye Wade, yang berkhidmat sebagai Presiden dari 2000 hingga 2012. Dianggap sebagai bakal pengganti politik bapanya, yang telah menjadi setiausaha agung Parti Demokratik Senegal sejak ditubuhkan pada tahun 1974 dan terus mengetuainya pada usia 97 tahun, anak lelaki Wade dianggap sebagai calon yang kuat untuk jawatan presiden sehingga beliau dikecualikan oleh Mahkamah Perlembagaan pada Januari kerana mempunyai kewarganegaraan ganda Perancis-Senegal.

Calon-calon utama lain termasuklah bekas datuk bandar Dakar , bekas Perdana Menteri dan , dan usahawan industri ayam dan calon politik baru .

Apakah reaksi antarabangsa sehingga kini?

Kumpulan masyarakat madani telah memberi amaran terdahulu mengenai penurunan kebebasan pra-pilihan raya di Senegal dalam bulan-bulan kebelakangan ini. , sebuah pertubuhan bukan kerajaan berpangkalan di Afrika Selatan, melaporkan pada bulan Disember bahawa negara itu “mengalami salah satu penurunan kebebasan awam terbesar pada tahun 2023 berbanding mana-mana negara di Bumi,” manakala menggariskan pada Januari bagaimana “pihak berkuasa di Senegal telah menindas pembangkang, media, dan masyarakat madani.”

Selepas kerajaan membataskan dan “disebabkan penyebaran beberapa mesej benci dan subversif yang disampaikan melalui rangkaian sosial dalam konteks ancaman dan gangguan kepada ketenteraman awam” dan pasukan keselamatan di tengah protes terhadap penangguhan pilihan raya di Dakar pada hujung minggu, menggambarkan peristiwa itu sebagai “serangan terang-terangan terhadap hak kebebasan bersuara dan hak media.”

Mengenai penangguhan pilihan raya, menggesa pihak berkuasa Senegal dalam kenyataan Ahad “untuk menganjurkan pilihan raya secepat mungkin, dalam ketelusan, perdamaian dan harmoni kebangsaan” dan bagi “semua pihak politik dan sosial menyelesaikan sebarang pertikaian politik melalui perundingan, pemahaman dan dialog beradab.” Begitu juga, (ECOWAS) menggesa “seluruh kelas politik untuk mengutamakan dialog dan kerjasama bagi penganjuran pilihan raya yang telus, inklusif dan boleh dipercayai” dan menggalakkan Sall untuk “terus mempertahankan dan melindungi tradisi demokratik Senegal yang lama.”

Kerajaan luar Afrika juga menyeru penyelesaian segera kepada kekacauan politik. Jurucakap bagi hal ehwal luar negara dan keselamatan Nabila Massrali memuat naik di X bahawa “EU menyertai [ECOWAS] dan menyeru supaya ada pilihan raya yang telus, inklusif dan boleh dipercayai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

menyatakan pada hujung minggu bahawa ia “mengikuti situasi di Senegal dengan sangat rapat,” manakala