Sekolah Yahudi di Montreal menjadi sasaran tembak untuk kali kedua dalam seminggu ini.

Peluru mengenai Yeshiva Gedola of Montreal di kawasan Côte-des-Neiges bandaraya Quebec, Kanada, jurucakap Polis Montreal memberitahu CBC. Pegawai tiba dan mendapati kesan impak dari tembakan pada bangunan dan kulit peluru berhampiran.

Walaupun belum jelas sama ada sesiapa di dalam bangunan pada masa itu, tiada kecederaan dilaporkan. Polis berkata tiada tangkapan telah dibuat.

Datuk Bandar Montreal Valérie Plante menulis dalam X bahawa tindakan keganasan sedemikian tidak akan diterima di bandaraya itu.

“SPVM sepenuhnya bergerak untuk mendedahkan peristiwa ini dan mencari pelaku,” tulis datuk bandar itu. “Kita benar-benar perlu memerangi anti-Semitisme. Semua penduduk Montreal berhak merasa selamat.”

Yeshiva Gedola dan Sekolah Rendah Talmud Torah kedua-duanya menjadi sasaran tembak pada malam Rabu lalu, polis sebelum ini berkata.

Dalam kedua-dua kes, polis berkata penelepon mengatakan pintu hadapan bangunan itu terkena peluru, tetapi tiada sesiapa di dalam kemudahan pada masa itu dan tiada kecederaan, menurut CBC.

Insiden lain berlaku minggu lalu di Concordia University di Montreal semasa pergaduhan antara penyokong pro-Israel dan pro-Palestin yang meninggalkan tiga cedera.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau pada Khamis memanggil ketidaktentuan “tidak dapat diterima.”

“Saya faham orang begitu terganggu dengan apa yang mereka lihat berlaku di sana,” kata Trudeau menurut Reuters.

Tetapi beliau menambah bahawa “keganasan, kebencian, anti-Semitisme, Islamofobia dan adegan seperti yang kita lihat di Universiti Concordia atau tembakan ke sekolah-sekolah Yahudi tengah malam — semua itu tidak dapat diterima.”

’ Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.