US-NEWS-FLA-SCHOOL-CHAPLAINS-1-MI

(SeaPRwire) –   Keluarga dan komuniti keagamaan, bukan kerajaan, harus mengarahkan perkembangan rohani kanak-kanak.

Legislatif Texas pada Mei 2023 untuk membenarkan kawasan sekolah untuk mencipta program kapel. Undang-undang itu mengabaikan keragaman keagamaan di kalangan pelajar sekolah awam, menganggap peranan keagamaan yang sekolah awam tidak mempunyai, dan mengancam kebebasan beragama yang dilindungi untuk semua di sekolah awam.

Sayangnya, apa yang bermula di Texas kini merebak ke seluruh negara. Rang undang-undang serupa dengan SB 763 Texas sedang diperkenalkan di legislatif negeri di seluruh negara. Ahli-ahli politik di , , , , , , , , , , , , dan telah memperkenalkan undang-undang kapel sekolah dalam sesi perundangan semasa mereka.

Seperti kebanyakan ibu bapa, saya menghantar anak-anak saya ke sekolah awam untuk menerima pendidikan berbayar cukai, dan saya menghantar mereka ke sekolah Ahad di gereja Baptis saya untuk pendidikan agama dan perkembangan rohani dalam komuniti tertentu—suatu tempat yang disokong oleh derma dan sumbangan jemaah. Kedua-dua negeri dan gereja mempunyai peranan penting dalam pembangunan anak-anak saya, tetapi mereka tidak sama. Juga tidak seharusnya. Pemisahan antara institusi gereja dan negara adalah penting untuk kedua-dua pihak.

Ahli politik Texas menolak beberapa pindaan kepada SB763 yang akan melindungi kebebasan beragama, termasuk peruntukan untuk mencegah kapelan daripada menyebarkan agama kepada pelajar, untuk memerlukan keizinan ibu bapa, dan untuk memerlukan kapelan sekolah disahkan serupa dengan kapelan yang berkhidmat dalam pengaturan kerajaan lain. Wakil Negeri Cole Hefner mengkritik cara undang-undang itu ditulis oleh kata “sekolah boleh memilih untuk melakukannya, atau tidak, dan mereka boleh meletakkan apa sahaj peraturan dan peraturan yang mereka lihat sesuai.” Selepas ia ditandatangani menjadi undang-undang pada Jun 2023, lembaga sekolah Texas diberi masa sehingga 1 Mac 2024 untuk mengundi sama ada membenarkan pengambilan kapelan di kawasan mereka atau tidak.

Niat di sebalik menggaji kapelan sebagai kaunselor tidak dapat lebih jelas: hantar “kapelan” ke sekolah awam untuk berkhidmat sebagai mubaligh Kristian. Penulis rang undang-undang, Sen. Mayes Middleton, menyatakan selepas ia diluluskan bahawa undang-undang ini akan “membenarkan peranan penting kapelan memberikan penjagaan rohani dan mewakili kehadiran Tuhan di sekolah awam kami.”

Penyokong terkemuka SB 763 adalah Rocky Malloy, ketua Persatuan Kapelan Sekolah Kebangsaan. Beliau memberitahu Jawatankuasa Pendidikan Senat Texas bahawa kapelan “tidak bekerja untuk menukar orang ke agama.” Walau bagaimanapun, laman web organisasi induk Mission Generation telah terbuka tentang usahanya untuk mempengaruhi kepercayaan keagamaan pelajar sekolah awam. Laman web Mission Generation telah dimatikan ketika perdebatan mengenai SB 763 meningkat, tetapi arsip 2021 jelas menyatakan matlamat utama Mission Generation: “mempengaruhi mereka dalam pendidikan sehingga anugerah penyelamatan Yesus menjadi dikenali dengan baik, dan pelajar membangunkan hubungan peribadi dengan-Nya.”

Di luar kebimbangan bahawa kapelan di sekolah mungkin menyebabkan ketidakselesaan kepada pelajar dengan kepercayaan keagamaan yang berbeza, kelayakan terendah undang-undang Texas untuk berkhidmat sebagai kapelan membuka pintu untuk potensi penyalahgunaan kuasa dan meletakkan pelajar yang sedang berjuang dengan cabaran kesihatan mental dalam risiko yang lebih besar lagi.

Pelajar di sekolah awam datang dari pelbagai tradisi iman dan perspektif dengan konsep Tuhan yang sangat berbeza. Bagi pelajar yang tidak berkongsi teologi atau kepercayaan keagamaan kapelan sekolah, mencari panduan daripada kapelan ketika kesusahan mungkin meningkatkan tekanan, kekeliruan dan pengasingan pelajar. Gagasan bahawa kapelan sekolah ditugaskan untuk mewakili kehadiran Tuhan di sekolah dan memberikan penjagaan rohani untuk populasi sekolah awam sangat salah tempat.

Jika ahli politik Texas benar-benar prihatin dengan kesihatan mental pelajar, nampaknya bertentangan dengan menggantikan kaunselor kesihatan mental profesional yang telah melalui tahun-tahun pendidikan formal dengan “kapelan” yang tidak dilatih dan tidak disahkan.

Untunglah, banyak kapelan yang dilatih sendiri mengakui bahawa pengalaman dan kedudukan mereka sangat berbeza daripada peranan yang dilaksanakan oleh kaunselor sekolah. Lebih daripada 170 kapelan Texas menulis surat kepada ahli lembaga sekolah mendesak mereka menentang pengenalan kapelan di sekolah, menulis: “Kerana latihan dan pengalaman kami, kami tahu bahawa kapelan bukan pengganti kaunselor sekolah atau langkah keselamatan di sekolah awam kami.”

Penyokong meletakkan kapelan di sekolah akan mendakwa bahawa terdapat kapelan dalam pengaturan kerajaan lain, termasuk tentera, penjara, dan hospital. “Kanak-kanak sekolah awam sederhana tidak menghadapi halangan untuk amalan keagamaan yang dihadapi oleh anggota perkhidmatan, banduan, dan pesakit,” menurut surat dari kapelan Texas yang menentang program kapelan sekolah.

Rev. Deborah Reeves, seorang kapelan dan pastor di Texas, menyatakan bahawa mereka “bukan respons selamat kepada kekurangan kaunselor sekolah” dan melanggar “hak ibu bapa dan penjaga untuk memilih pemimpin keagamaan yang mempengaruhi perjalanan rohani anak mereka.” Semakin banyak negeri membincangkan idea membenarkan seseorang menamakan diri mereka “kapelan” dan mempunyai akses kepada kanak-kanak di sekolah awam, penting bagi ibu bapa dan pelajar mengetahui bahaya kebebasan beragama dan kesejahteraan pelajar yang dibawa oleh jenis undang-undang ini. Masyarakat perlu diberi maklumat dan bersedia melawan rang undang-undang ini dan memastikan hak pertama amanah pelajar dilindungi.

Kapelan itu sendiri memahami peranan penting tetapi berbeza yang dimainkan oleh kaunselor dan kapelan dalam masyarakat. Dengarkan amaran mereka dan lindungi dinding pemisahan antara institusi gereja dan negara dengan menentang “kapelan” sekolah di negeri anda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.