Christ Handing Scrolll Of New Law To St Peter While Looking At St Paul

(SeaPRwire) –   Ia sukar untuk dipercayai. Seorang pemimpin agama pertama abad bernama Yesus telah dieksekusi secara kejam sebagai penjenayah di Yerusalem pertama abad. Kematiannya seharusnya mengakhiri pergerakan tersebut. Dia meninggalkan kumpulan orang yang tidak berpendidikan dari nelayan dan tukang yang berbahasa Aram; lelaki dengan beberapa kecerdikan jalanan yang kekurangan sumber daya, pengalaman, atau koneksi. Dan bagaimanapun, tradisi bersikeras, kumpulan kecil ini menabur agama yang akan mengubah dunia.

Ketidakmungkinan kejayaan Kristian itu selalu menjadi sebahagian daripada daya tarikannya; bagaimana kumpulan kecil ini berjaya menentang peluang yang begitu besar? Terdapat tradisi intelektual panjang yang cuba menjelaskan pengembangan, kenaikan, dan penyebaran Kristian dari permulaannya di Galilee ke ‘penaklukan’ Empayar Rom. Setidaknya sebahagian daripada jawapannya, walaupun terlupakan, adalah mudah: murid-murid mendapat bantuan.

Satu aspek yang kurang diperhatikan dalam kisah terkenal Jalan ke Damsyik adalah betapa berbahayanya. Wahyu Rasul Paul tentang Kristus meninggalkannya dalam keadaan berbahaya: buta baru dan terdampar beberapa batu jauhnya dari makanan dan perlindungan. Hanyalah dengan bantuan mereka dalam rombongannya bahawa dia sampai ke bandar dan mengelakkan kematian yang tidak menyenangkan akibat kebuluran dan dehidrasi. Mereka yang membantu hampir tidak kelihatan dalam kisah itu, tetapi mereka sangat penting untuk kejayaan Paul.

Sumbangan pembantu yang tidak kelihatan jauh lebih jauh daripada peranan penting mereka sebagai panduan tempatan dan rakan perjalanan. Paul memberitahu kami bahawa surat yang ditulisnya kepada masyarakatnya ditulis oleh orang lain. Nama sekurang-kurangnya salah seorang— (bererti “Ketiga”), penulis bersama Surat kepada orang Rom—bunyinya sangat “hamba sahaya”. Tidak ada yang luar biasa tentang kaedah Paul; dikte kepada setiausaha dan jurutulis hamba adalah salah satu bentuk penulisan paling biasa pada zaman Rom. Setiausaha Paul, seperti mereka yang mengambil dikte dari maharaja dan falsafah, merekodkan nota dan piagam untuk ahli kelab profesional dan persatuan, atau jurutulis membantu orang buta huruf dengan dokumen undang-undang mengambil tulisan tangannya dan menyuntingnya, seperti tugas mereka menghendaki.

Pada kekerapan di mana Paul dijumpai terkurung di bawah tanah di penjara lembap gelap, ia adalah pembantu hamba yang dipinjamkan kepadanya oleh ahli kongregasinya yang lebih kaya yang membawa makanan dan memberinya akses ke dunia luar. Walaupun ditahan, Paul mungkin tidak akan mempunyai peluang untuk meninjau apa yang telah ditulis untuknya, tetapi ini mungkin tidak penting juga. Dia memberi amaran dalam 2 Korintus bahawa orang lebih kagum dengan tulisannya daripada diri sendiri. Mungkin dia harus berterima kasih kepada setiausahanya untuk itu.

Apa yang benar bagi Paul—yang paling terpelajar daripada Rasul—benar bagi semua penulis dan pemimpin Kristian awal. Kebanyakan Kristian awal menggunakan setiausaha untuk mentranskripsikan dan menyalin tulisan mereka. Menurut tradisi awal abad kedua, Rasul Peter mengdikte Injilnya kepada setiausahanya Mark, seorang “penerjemah” yang telah mengembara dengannya membantunya berkomunikasi dengan penutur bahasa Yunani dan menavigasi adat tempatan. Sumber kemudian akan meninggikan taraf Mark ke kebangsawanan agama, tetapi sumber terawal kami menggambarkannya sebagai berstatus rendah dan mengisyaratkan bahawa dia adalah hamba.

Legenda Peter dan Mark mungkin apokrifa, tetapi ia menangkap dinamik zaman purba yang sangat nyata: orang buta huruf, orang yang mempunyai kekurangan penglihatan, orang yang mengalami artritis atau gout, dan orang tua mengdikte hampir segala sesuatu yang mereka tulis. Mereka yang berkemampuan secara rutin mengdikte pendapat dan mendelegasikan surat mereka kepada pekerja hamba mereka hanya kerana ia lebih selesa. Seperti mana yang diingati oleh sesiapa yang pernah mengambil peperiksaan tertulis, menulis menyakitkan. Florentius dari Valeránica, penyalin abad ke-10, mendakwa bahawa “beban menulis…memburamkan mata, ia melengkungkan belakang, ia memecahkan perut dan rusuk, [dan] ia mengisi buah pinggang dengan sakit.” Adalah kerana ini bahawa, berbeza dengan pemilik hamba kemudian yang mempunyai kaca mata bacaan dan mesin cetak, elit Rom mendidik pekerja hamba untuk mengerjakan kertas kerja mereka.

Kerja setiausaha ini tidak, seperti yang mungkin diperkirakan, tanpa pemikiran. Sebab kita menganggap ia tanpa pemikiran adalah kerana tuan hamba zaman purba memberitahu kita ia tanpa pemikiran. Mereka menggambarkan pekerja hamba mereka sebagai sekadar bahagian tubuh atau alat. Sebagai “tangan” atau “lidah” tuan hamba, pekerja yang boleh membaca dan menulis yang menulis surat dan menguruskan seluruh isi rumah dan harta tanah dilihat sebagai suara tabuh sahaja untuk kehendak tuan hamba mereka. Bahkan menyingkirkan aktiviti yang problematik secara etika menerima pandangan ini tentang penghapusan manusia terhadap orang hamba, terdapat isu lain: ia sejarah yang tidak tepat.

Penulisan rahsia zaman purba melibatkan kemampuan untuk menguruskan ungkapan yang tidak teratur kepada pematuhan tatabahasa, dan kepukauan baik model tulisan yang mapan daripada keanehan dan tanda komposisi pengdikte. Ia bersifat meniru, tetapi juga kreatif dan membina. Papirus purba mendedahkan bahawa setiausaha memperbaiki bahan mentah yang disediakan. Kadang-kadang jurutulis menulis lawak peribadi ke dalam dokumen cukai. Dalam satu fragmen papirus purba yang saya temui di Berlin, setiausaha menyisipkan orang hamba kembali ke dalam teks sejarah di mana mereka telah dihapuskan, menyempitkan nama jurutera tawanan di antara baris-baris naskhah. Mungkin setiausaha melihat penyisipan mereka sebagai cara menentang kuasa.

Kajian kerja setiausaha dan kerani dari setiap zaman lain, dari setiausaha zaman pertengahan hingga pemprosesan data pertengahan abad kedua puluh menunjukkan bahawa penulis berstatus rendah selalu membuat keputusan yang kuat dan penting yang mempengaruhi hasil akhir. Dalam All the Livelong Day kajian klasiknya tentang makna kerja membosankan yang berulang kali, Barbara Garson menulis bahawa “kecerdikan luar biasa terlibat dalam pembuatan matlamat dan kepuasan di pekerjaan di mana pencapaian yang dapat diukur telah dihapuskan secara rasional.” Ahli psikologi kognitif akan mendakwa bahawa manusia tidak dapat mengelakkan hasrat untuk agensi. Ia sejarah yang buruk untuk menolak setiausaha sebagai tidak penting.

Dalam kes Alkitab, bahkan penyesuaian kecil dan peningkatan gaya telah memberi kesan yang berlebihan. Selama hampir dua ribu tahun, pembaca Perjanjian Baru telah menggali partisipal seperti relik yang berharga. Sebarang pengubahsuaian, walaupun kecil, telah mempengaruhi laluan teologi Kristian. Setiausaha atau jurutulis yang cemerlang biasanya tidak dapat dikesan, tetapi mereka sentiasa ada, secara aktif menulis bersama dan membuat keputusan yang mempengaruhi koleksi buku paling penting dalam sejarah manusia.

Pengaruh orang hamba terhadap pembuatan Kristian tidak bermula dan berakhir dengan penulisan. Sekali seorang Rasul atau penulis Kristian telah menulis surat, Injil, atau kisah apokaliptik tentang akhir zaman, ia adalah penghantar hamba yang dipercayai seperti yang mengambil perjalanan panjang ke bandar asing dan kadang-kadang penonton yang tidak menyenangkan untuk menyebarkan Injil ke luar negeri. Pastinya, mereka layak dengan gelaran “mubaligh” seperti mana-mana orang lain. Mereka memudahkan hubungan antara perkumpulan percaya yang sedang berkembang, menjawab soalan tentang makna teks yang telah disampaikan, dan meletakkan asas apa yang kemudian dipanggil gereja (iaitu, katolik) universal.

Ia mata penyunting dan tangan yang kaku jurutulis di kedai buku dan rumah persendirian yang dengan susah payah mereproduksi dan membetulkan generasi berikutnya buku-buku Kristian. Mereka membuat kesilapan, tentu saja, tetapi mereka juga membuat pembetulan, membaiki buku yang rosak, dan menambah serangga yang dibuat daripada minyak cedar untuk mengekalkan kata-kata masa lalu. Jurutulis telah mendapat reputasi buruk sejak Reformis Protestan Martin Luther, pandangan negatifnya terhadap jurutulis memiliki banyak hutang kepada antisemitismenya dan anti-klerikalisme mula, tetapi jurutulis zaman purba bukan hanya pengacau teks. Mereka adalah penjaga dan penjaga surat-menyurat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Dan apabila surat Pauline, kehidupan Yesus, atau kisah apokaliptik tentang akhir zaman dibaca keras, ia adalah pembaca hamba, yang gerak isyarat dan intonasi yang bersemangat membawa kisah-kisah kehidupan dalam perhimpunan Kristian. Bahawa beberapa uskup Kristian bimbang tentang penyampaian mereka dari kitab suci pada