History of the Super Bowl

(SeaPRwire) –   Sedikit acara sukan yang menarik perhatian dan keghairahan sebanyak Super Bowl. Kini ia berdiri sebagai cuti kebangsaan tidak rasmi, satu masa yang jarang berlaku apabila puluhan juta rakyat Amerika terlibat dalam aktiviti yang sama. Tetapi dahulu tidak selalu demikian.

Sebelum kemunculan televisyen, Super Bowl agak jarang menjadi fenomena budaya. memudahkan akses kepada bola sepak, membolehkan permainan meluaskan jangkauannya. memanggilnya “Super Show” pada tahun 1977, membandingkan kesannya kebudayaannya dengan pemilihan presiden atau menonton angkasawan Amerika melangkah di bulan: “Melalui tekniknya yang canggih dan mahal, televisyen telah memperkukuhkan permainan bola sepak menjadi pengalaman bersama terbesar negara.”

Perlawanan tahun lalu menandakan siaran televisyen yang ditonton ketiga terbanyak dalam sejarah, dengan kira-kira 113 juta orang menyaksikan permainan, persembahan separuh masa, .

Baca di bawah untuk fakta-fakta menarik lain tentang sejarah Super Bowl.

Siapa yang mencipta Super Bowl?

Super Bowl pertama berlangsung pada tahun 1967 selepas dua liga persaingan bola sepak – NFL dan AFL – berunding persetujuan penggabungan di mana mereka akan secara rasmi bersatu dan memainkan perlawanan kejohanan pada akhir setiap musim. Pemilik pasukan dari kedua-dua liga berunding persetujuan itu, berharap ia akan membawa keuntungan dan persaingan yang lebih baik.

Lamar Hunt, pemilik AFL Kansas City Chiefs yang memainkan peranan aktif dalam rundingan penggabungan, dengan bergurau mencadangkan memanggil perlawanan kejohanan baharu itu “Super Bowl”, terilham daripada mainan anak-anaknya “Super Ball”. “Jika mungkin saya percaya kita harus ‘mencipta frasa’ untuk Perlawanan Kejohanan,” Hunt menulis kepada Pesuruhjaya NFL Pete Rozelle pada tahun 1966. “Secara bergurau saya memanggilnya ‘Super Bowl’, yang jelas boleh diperbaiki.” Hunt kemudian berkata nama itu terlalu konyol untuk digunakan pada pentas besar, dengan Rozelle mencadangkan memanggilnya “Big One” atau “Pro Bowl”.

Apabila mereka , pertembungan pertama antara dua liga itu diberi nama “AFL-NFL World Championship Game”, walaupun penulis sukan dan peminat mendapatinya kurang mudah. Pada tahun 1969, nama Super Bowl menjadi tajuk rasmi dan kedua-dua liga bergabung pada tahun 1970.

Super Bowl I Green Bay Packers

Pasukan manakah yang menang Super Bowl pertama?

Green Bay Packers NFL, diketuai oleh jurulatih kebangsaan Vince Lombardi, mengangkat piala kejohanan pertama pada tahun 1967 selepas menang 35-10 ke atas Kansas City Chiefs AFL. Kuartbakh Green Bay Packers Bart Starr dinobatkan Pemain Paling Bernilai selepas menyiapkan 16 daripada 23 laluan untuk 250 paun dan dua skor semasa perlawanan.

Ia satu-satunya perlawanan Super Bowl dalam sejarah yang gagal terjual tiket, dengan harga sekitar AS$10 hingga AS$15, dan pertembungan yang menampilkan pasukan dari bandar-bandar kecil, tengah. Hiburan juga tidak menampilkan bintang sehebat Super Bowl kemudian, tetapi sebaliknya pasukan marching Universiti Arizona, pemuzik trompet Al Hirt, dan dua lelaki dengan jet pack terbang di langit. 4,000 burung merpati juga dilepaskan, beberapa daripadanya meninggalkan kotoran di atas penonton.

Selepas perlawanan, Lombardi memberitahu wartawan bahawa pasukan AFL terbaik pun “tidak boleh dibandingkan dengan pasukan teratas NFL.” Dua tahun kemudian, pasukan AFL memenangi Super Bowl pertama apabila New York Jets, diketuai oleh pemain suku terbaik Hall of Fame Joe Namath, mengejutkan Baltimore Colts NFL 16-7 dalam Super Bowl III.

Pasukan manakah yang telah memenangi Super Bowl paling banyak?

Pittsburgh Steelers dan New England Patriots berkongsi rekod memenangi Super Bowl paling banyak dalam sejarah NFL dengan enam gelaran setiap satu, diikuti oleh San Francisco 49ers dan Dallas Cowboys dengan lima kemenangan masing-masing.

Kansas City Chiefs, yang akan bertemu 49ers dalam Super Bowl LVIII, adalah tiga kali juara dan telah muncul dalam empat daripada lima Super Bowl terakhir. Penampilan terakhir 49ers adalah pada tahun 2020 – juga menentang Chiefs.

Walaupun Chiefs dan 49ers biasa dengan pentas besar, terdapat 12 pasukan yang belum pernah memenangi Super Bowl dan empat pasukan yang tidak pernah muncul dalam satu, termasuk Detroit Lions yang hampir tersingkir dalam perlawanan akhir NFC tahun ini. Pasukan lain yang belum pernah muncul dalam Super Bowl ialah Cleveland Browns, Jacksonville Jaguars, dan Houston Texans.

history of the super bowl biggest wins

Apakah kemenangan terbesar dalam sejarah Super Bowl?

Pemburuan terbesar dalam sejarah Super Bowl berlaku pada tahun 1990, apabila San Francisco 49ers menguasai Denver Broncos 55-10. Diketuai oleh salah satu pasangan bola sepak terhebat sepanjang zaman – pemain suku Joe Montana dan penerima Jerry Rice – 49ers memasuki perlawanan sebagai favorit 12 mata tetapi dengan cepat melepasi jurang itu.

Montana mencatatkan markah pemain suku 147.3, kedua tertinggi dalam sejarah Super Bowl, dan melempar lima laluan ke skor rekod ketika itu – tiga daripadanya ke Rice. Pemain suku Denver Broncos John Elway, seorang Hall of Famer, menamatkan dengan markah pemain suku 19.4, ketiga terendah dalam sejarah Super Bowl.

Apakah kembalilah Super Bowl paling gila?

Pemain suku dan New England Patriots menarik kembalilah paling luar biasa tujuh tahun lalu dalam kemenangan lewat masa 34-28 ke atas Atlanta Falcons. Ketika kekurangan 28-3 dengan 8:31 tinggal dalam suku ketiga, Patriots akan meneruskan untuk menjaringkan 31 mata tanpa balas dalam lima lajur berturut-turut, termasuk dua penukaran 2 mata berjaya untuk memindahkan perlawanan ke masa tambahan. Maaf kerana pengingat, peminat Falcons.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.