'Mary & George' diilhamkan oleh kisah Mary Villiers, yang membentuk anaknya yang cantik dan berkarisma, George, untuk merayu Raja James VI dari Scotland dan I dari England dan menjadi kekasihnya yang berkuasa.

(SeaPRwire) –   Daya tarik siri sejarah baharu Starz yang bertajuk Mary & George terletak pada barisan pelakon dan cara mereka menerima seksualiti tanpa sebarang penyesalan. Julianne Moore memegang watak seorang ibu tiri abad ke-17 yang sangat licik, pelakon veteran Scotland Tony Curran sebagai raja yang suka bersenang-senang dengan pengikut lelaki di istananya, dan Nicholas Galitzine sebagai anak tiri yang menggoda dengan adegan liar yang menjadikan wataknya dalam seperti kucing yang tidak bersalah.

Sama menarik dengan persembahan dalam siri tujuh episod ini ialah asas sejarah sebenarnya. Berdasarkan buku tahun 2017 bertajuk The King’s Assassin: The Fatal Affair of George Villiers and James I yang ditulis oleh penulis sejarah dan wartawan media Britain Benjamin Woolley, Mary & George diilhamkan oleh kisah benar Mary Villiers, seorang wanita Inggeris daripada kelas sosial yang tidak begitu penting, dan bagaimana dia menggunakan anaknya, George, untuk menaiki tangga sosial dengan merancang hubungan seksual anaknya dengan raja yang memerintah ketika itu, Raja James I.

“Tidak banyak karya hiburan atau seni popular yang telah menangani cerita ini—sama ada James atau Mary dan George,” kata D.C. Moore, penulis drama British di sebalik Killing Eve yang menjadi penerbit eksekutif Mary & George. “Ia ironis untuk menggunakan ungkapan, memandangkan sifat rancangan ini, tetapi ia merupakan wilayah permaidani.”

Kebanyakan apa yang diketahui secara meluas tentang zaman Jacobean, atau tempoh pemerintahan Raja James I dari 1603 hingga 1625, ialah kesannya terhadap budaya. Penulis besar William Shakespeare dan Ben Jonson berkembang maju semasa tempoh ini, dan raja itu menaja terjemahan baharu Bible, yang menghasilkan versi King James yang kini banyak digunakan. Tetapi walaupun mempelajari sejarah di universiti, Liza Marshall, penerbit rancangan itu, berkata beliau tidak pernah mendengar apa-apa tentang penaklukan seksual Raja James I—sehingga 2018, apabila beliau terjumpa senarai kuliah mengenai seksualiti raja itu dalam Time Out.

“Kami juga tidak benar-benar diajar zaman Jacobean di sekolah dan universiti di England,” katanya. Selepas menghadiri kuliah itu, beliau menjalani penyelidikan mendalam mengenai sejarah raja itu untuk mencari jalan masuk ke dalam kisah itu sehingga beliau terjumpa buku Woolley, yang menjadi panduan cerita rancangan itu. “Kami hanya jatuh cinta dengan zaman itu,” tambahnya.

Mary & George tidak menyajikan dirinya sebagai kebenaran faktual, tetapi Moore mendakwa pencipta rancangan itu telah berusaha sedaya upaya untuk “menari di sekeliling” sejarah.

“Kami, terutamanya di UK, telah melihat sejarah melalui perspektif Viktoria yang agak puritan—dan sebenarnya, perkara lebih longgar pada masa itu,” kata Marshall. “Kami ingin penonton kontemporari menyedari bahawa sebenarnya, orang pada masa itu sama seperti kami sekarang dengan nafsu seks dan hasrat cinta yang sama.”

TIME menyoroti apa yang perlu diketahui sebelum menonton siri panas Mary & George.

Siapakah Mary Villiers?

Mary & George

Mary Beaumont, dipercayai dilahirkan sekitar tahun 1570, merupakan sebahagian daripada keluarga Inggeris wilayah. Seorang penduduk asal Leicestershire, Mary akhirnya memperoleh nama keluarga Villiers selepas berkahwin dengan Sir George Villiers, seorang ahli parlimen dan kesatria Inggeris. Mereka dikurniakan empat orang anak—Susan, John, George, dan Christopher.

Woolley, yang mempelajari timbunan dokumen dan surat-menyurat untuk menyiasat sejarah yang rumit ini, menggambarkan Mary dalam bukunya sebagai “penilai lelaki dan peluang yang bijak” – dan anak-anak lelakinya tidak terlepas.

Mary berkahwin untuk kuasa dan keselamatan kewangan, tetapi kematian Sir George pada tahun 1606 meninggalkannya dalam kedudukan sukar dengan empat orang anak untuk dibesarkan. Untuk menampung hidup, beliau berkahwin dengan bangsawan tempatan berusia lima puluh tahun lebih tua dengan beberapa harta tanah. Tetapi perkahwinan itu berakhir dengan cepat apabila suami baharu itu jatuh sakit, dan Mary mengetahui bahawa dia akan dilucutwarisi. Jadi dia mencuri £2,000 dan karung bulu berharga £300, yang pada masa itu dianggap sebagai harta yang besar. Walaupun dia tertangkap dan dituduh mencuri dan penipuan, Mary kelihatan berjaya membela diri dengan mengatakan dia hanya mahu membayar cukai suaminya.

Dia hanya menunggu beberapa minggu sebelum berkahwin sekali lagi – kali ini dengan Sir Thomas Compton, tetapi tidak tanpa mengatur perjanjian bahawa Sir Compton akan membiayai anaknya, George, untuk pergi ke Perancis mendapatkan pendidikan kelas atasan untuk membantu meningkatkan statusnya di masyarakat Britain, dan akhirnya statusnya sendiri.

“Dia mahu mencari tempat yang selamat dan aman untuk dirinya sendiri,” kata Woolley. “Itu melibatkan dasar aktif meningkatkan taraf sosialnya. Dia tidak mempunyai pilihan lain.”

Siapakah George Villiers?

Nicholas Galitzine sebagai George Villiers

George Villiers, dilahirkan pada tahun 1592, dinamakan sempena bapanya, walaupun ibunya Mary akan memberikan kesan yang lebih besar kepada hidupnya. “Dalam George, Mary mempunyai contoh yang sempurna” – tulis Woolley – “seorang lelaki muda yang berkarisma dan tampan,” yang menjadi alat untuk ambisinya, menjelaskan usaha Mary untuk mendidiknya dan meningkatkan prospeknya memasuki mahkamah diraja.

Pada usia 21 tahun, George bertembung dengan James I, yang juga memerintah Scotland sebagai Raja James VI, pada Ogos 1614 di Apethorpe, rumah mahkamah di kawasan luar bandar Northamptonshire. Pada masa itu, George diberi tugas menjadi pembawa cawan anggur diraja, menghadiri minuman Raja, dan hanya dapat memasuki mahkamah kerana siasatan oleh mereka yang mengelilingi kerusi diraja untuk menyingkirkan Earl Somerset, Robert Carr, seorang bangsawan Scotland yang ketika itu rapat dengan Raja.

Walaupun James I secara tegas menolak sodomi, beliau sentiasa dikelilingi oleh kumpulan lelaki dan mempunyai “kegemaran” – seorang pengikut mahkamah dan rapat yang juga mempengaruhi keputusan politiknya. Ahli sejarah telah memperdebatkan apa yang berlaku antara raja dan kegemarannya di dalam bilik tidur diraja, tetapi James tidak menyembunyikan cintanya untuk lelaki-lelaki ini dalam surat-surat yang terselamat: selain George dan Carr, Raja James I juga menyatakan kasih sayang kepada kegemaran lain, bangsawan Perancis Esmé Stewart.

George bersaing untuk perhatian raja – terutamanya melalui tariannya, dan akhirnya menarik perhatian raja. Menjadi kegemaran raja memberikan George kuasa politik dan beliau naik dengan pantas di kalangan pangkat. Hanya setahun selepas bertemu James I, beliau dianugerahkan gelaran Ksatria Gentleman of the Chamber. Menjelang 1617 beliau menjadi Earl of Buckingham, dan menjelang 1623, beliau menjadi Duke – gelaran jarang diberikan kepada bukan bangsawan. Pada bahagian akhir hubungan mereka, George menekan James I untuk memimpin England memasuki perang Anglo-Sepanyol pada 1625, berikutan kegagalan rundingan perkahwinan antara anak James I, Charles, dengan anak perempuan raja Sepanyol.

George akhirnya berkahwin dengan Lady Katherine Manners dan dikurniakan empat orang anak dengan beliau, tetapi hubungannya dengan James I berterusan sehingga kematian raja itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Apa yang kita ketahui tentang kematian Raja James?

Tony Curran sebagai Raja James VI dan I

Mary & George mengambil kisah Raja James I