Horizon

(SeaPRwire) –   Giddy up: out in theaters on June 28, is a new Western set in the Civil War-era by , who directed, co-wrote, produced, and starred in the movie. Horizon: An American Saga is the first of four films in this project; the second part hits theaters on August 16.

Hollywood mempunyai sejarah yang panjang dalam meromantikkan Barat Amerika Syarikat, terutamanya dalam menolak that much of it was empty wilderness in the mid-19th century. Sebenarnya, ia adalah sebaliknya: Wilayah ini didiami oleh penduduk asli Amerika, pendatang Asia dan keturunan peneroka Sepanyol yang cuba melindungi kehidupan mereka sendiri. Costner berkata dalam nota akhbar bahawa dia tidak mahu membuat filem lain yang melihat kembali zaman itu sebagai masa yang lebih mudah. Dia mahu menunjukkan betapa rumitnya, dan menunjukkan bagaimana semua kumpulan ini bertembung. Horizon is a very violent film.

Filem barat yang paling terkenal Costner ialah Dances with Wolves tahun 1990, yang menjadi filem kedua mengenai penduduk asli Amerika yang memenangi Gambar Terbaik (selepas Cimarron pada tahun 1931). Seperti yang ditulis TIME dalam ulasannya, matlamat filem itu adalah “make us ponder the cost of fencing off our former spaciousness and degrading the peoples who lived within it.”

Untuk mendapatkan latar belakang mengenai apa yang sebenarnya berlaku di Barat AS pada tahun-tahun awal era Perang Saudara, TIME bercakap dengan ahli sejarah Perang Saudara , pengarang The Union, the Confederacy, and Native Peoples in the Fight for the West.

Siapa siapa dalam Horizon

Selama tiga jam, filem ini mengikuti beberapa watak yang berbeza dalam perjalanan ke sebuah penempatan yang dipanggil Horizon, yang tertarik oleh selebaran yang menjanjikan tanah kepada sesiapa sahaja yang cukup berani untuk melakukan perjalanan.  

Selepas suaminya terbunuh dalam perjalanan mereka ke barat, Frances Kittredge (dilakonkan oleh Sienna Miller) dan anak perempuannya Elizabeth Kittredge (Georgia MacPhail) diambil oleh Tentera di Fort Gallant. Kedua-dua wanita itu menjadi ahli masyarakat yang disayangi, mengingatkan para askar tentang anak perempuan dan isteri yang mereka tinggalkan di rumah.

Costner memainkan Hayes Ellison, seorang penyendiri yang tertarik kepada Horizon kerana dia ingin memulakan kehidupan baharu. Dia disertai oleh seorang wanita bernama Marigold (Abbey Lee), yang bekerja sebagai pelacur di sebuah bandar perlombongan yang dipanggil Watts Parrish, yang sepatutnya berada di Wyoming sekarang 

Terdapat pasangan British, Hugh Proctor (Tom Payne) dan Juliette Chesney (Ella Hunt), yang diilhamkan oleh cita-cita untuk memulakan kehidupan baru, tetapi sama sekali kekurangan kemahiran survival dan menjengkelkan rakan pengembara kereta mereka dengan ketidakmampuan mereka untuk mendapatkan air sendiri.  

Filem itu mempunyai beberapa perunding , dan pelakon asli Amerika yang mempelajari dialek White Mountain Apache untuk peranan mereka. Sebagai contoh, pelakon Tatanka Means memainkan Taklishim, seorang Apache yang tinggal di pergunungan Arizona sekarang dan cuba melindungi keluarganya kerana peneroka menceroboh.

Perang Saudara dalam konteks Horizon

Siri Horizon empat bahagian ini ditetapkan semasa Perang Saudara (1861 hingga 1865), dengan bahagian pertama bermula pada tahun 1859, tepat sebelum perang bermula. Perang itu battles between the North and the South, and played out in the Western territories as well.

“Semua pergaduhan mengenai perhambaan di antara ahli politik utara dan selatan adalah mengenai pengembangan perhambaan ke wilayah,” kata Nelson. “Persekutuan sangat berminat untuk mengambil alih kawalan Barat kerana mereka mahukan lombong emas. Mereka mahu pelabuhan Pasifik. Dan Persekutuan mahu sebuah negara pantai ke pantai supaya mereka menjadi lebih sah dan lebih diiktiraf.”

Peneroka yang pergi ke Barat menginginkan kehidupan baharu dan terutamanya mencari emas, kata Nelson. Terdapat pada tahun 1840-an, demam emas besar di Colorado pada akhir tahun 1850-an, dan demam emas lain di Montana pada tahun 1863.

Pekerja buruh Cina digambarkan dalam Horizon. Menurut Nelson, mereka pada asalnya datang ke California untuk demam emas, dan kemudian berhijrah ke bandar perlombongan di Montana dan Utah. Dalam filem itu, mereka adalah pekerja bawahan yang dimarahi kerana tidak bercakap bahasa Inggeris. Pada hakikatnya, mereka memulakan perniagaan mereka sendiri seperti dobi, restoran, saloon.

Tetapi peneroka Barat menjadi terlibat secara langsung dalam perang. Malah, terdapat perang saudara dalam Perang Saudara di New Mexico pada tahun 1860-an. Kesatuan merekrut penduduk asli Amerika sebagai pengintip dan membentuk tentera dengan campuran orang Sepanyol dan lelaki putih di Colorado, yang akhirnya berada di Barat kerana mereka mencari emas. Pada tahun 1860-an, peneroka kulit putih mengambil amalan peperangan penduduk asli Amerika iaitu menoreh—membunuh musuh mereka dan kemudian merobek kulit kepala mereka.

Satu-satunya kawasan yang berjaya dimenangi dalam tempoh ini ialah Arizona sekarang. Tetapi pada akhirnya, Kesatuan memenangi , dan pelantikan mereka diletakkan di penempatan di Barat untuk memastikan perhambaan tidak dimasukkan ke dalam wilayah-wilayah ini.

Walau bagaimanapun, Nelson menunjukkan bahawa penduduk asli Amerika tidak pernah sepenuhnya bersekutu dengan tentera Kesatuan, menganggap mereka sebagai penceroboh. Sebagai contoh, setelah kerajaan AS mula membina (1863-1869), penduduk asli Amerika menyerang jurukur keretapi. Apache akan mengenakan tol kepada penambang emas di laluan antara Texas dan California, memaksa mereka menyerahkan makanan, senjata, dan kuda mereka.

Dalam Horizon, sebahagian besar masa yang dibelanjakan dengan watak penduduk asli Amerika menggambarkan mereka menyerang peneroka kulit putih. Costner berkata dia mahu menggambarkan penduduk asli Amerika sebagai benar-benar berjuang untuk kehidupan dan maruah mereka. Tetapi dalam nota akhbar, dia juga mengakui, “I don’t pretend to be the best person to do that exactly.”

Bagi pendekatannya terhadap filem epik empat bahagian ini secara amnya, katanya, “I think, in a way, that I’m somebody that just had to go west myself, and not know what was out there, and not be afraid of it.” 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.