Dua bunga yang terang, satu bunga daisy dan satu bunga poppy yang bersandar

(SeaPRwire) –   Salah satu penemuan terbaru dan mengejutkan di bidang terapi fisik adalah bahawa bersandar tidak seburuk yang kita kira. Ada yang menyatakan bahawa kempen ketakutan konvensional mengenai sikap tubuh yang buruk sebenarnya boleh lebih merosakkan daripada bersandar itu sendiri. Membatalkan lebih satu abad pesanan kesihatan awam mengenai keburukan sikap tubuh—tidak kira adat orang tua memberitahu anak-anak mereka untuk “duduk tegak”—akan menjadi tugas yang besar.

Saya tahu kerana saya telah menghabiskan sebahagian besar sepuluh tahun terakhir mengkaji apa yang dipanggil “wabak sikap tubuh yang buruk” abad ke-20, dengan mempelajari berbagai cara di mana kegelisahan sikap tubuh telah menjadi sebahagian daripada fabrik kehidupan seharian kita. Apa yang saya temui ialah beberapa kepercayaan paling mulia kita tentang kesihatan sikap tubuh adalah sisa budaya dan kebimbangan politik masa lalu yang tidak diperiksa.

Pada permulaan abad, idea bahawa sikap tubuh yang buruk membentuk ancaman kesihatan penduduk yang serius menjadi terbenam dalam budaya kesihatan awam dan popular Amerika, berkat sebahagian daripada medan perubatan evolusi dan paleoantropologi yang sedang berkembang. Menerapkan teori Charles Darwin ke amalan perubatan, penyokong sikap awal seperti , , dan Eliza M. Mosher—pengasas –mula menghujahkan bahawa tanpa rawatan kesihatan pencegahan yang sesuai, bipedalisme sebenarnya boleh menjadi kelemahan semula jadi terhadap fungsi manusia, menyebabkan prolap organ dan masalah muskuloskeleton lain yang tidak dijumpai pada haiwan bukan manusia quadrupedal.

Kajian pertama yang melaporkan mengenai skala masalah itu—1917 –mendapati 80% rakyat Amerika mempunyai sikap tubuh yang buruk. Ini mendorong kajian lanjut di seluruh negara di universiti, tempat kerja, dan dalam tentera sepanjang abad ke-20, yang semuanya tiba kepada kesimpulan yang serupa. Dalam proses itu, para industrialis mempelajari bahawa wabak sikap tubuh yang buruk adalah baik untuk perniagaan, membawa kepada pasaran baru yang menguntungkan dalam kerusi ergonomik, pengikat belakang, kasut, dan rejim kecergasan, seperti yoga dan Pilates.

Menjelang pertengahan abad ke-20, sikap tubuh yang buruk datang untuk dilihat sebagai penyebab kadar sakit belakang rendah yang meningkat, walaupun sedikit bukti keras wujud untuk membuktikan dakwaan penyebab sedemikian. Presiden John F. Kennedy, yang menjalani pembedahan belakang berulang kali dan mengalami kesakitan kronik, menggaji gurunya sendiri tentang sikap tubuh, , seorang lelaki yang akan datang untuk mencipta salah satu ujian sikap dan kecergasan paling terkenal yang diadministrasikan kepada ratusan ribu murid sekolah awam sepanjang Perang Dingin. Ia dalam konteks budaya dan politik pengawalan bahawa ketegakan menjadi simbol patriotisme, kesopanan heteroseksual, dan kekuatan individualis, semua kebajikan dipercayai diperlukan untuk mengalahkan ancaman komunisme.

Dan sekalipun selepas Perang Dingin berakhir, kepercayaan pada kausaliti antara sikap tubuh yang buruk dan masalah kesihatan masa depan kekal sangat tidak dipersoalkan .

Hari ini, epidemiologi bahawa kira-kira 568.4 juta kes sakit belakang yang menyaksikan ketidakupayaan wujud di seluruh dunia, dengan prevalens tertinggi dilihat di Amerika Syarikat, dengan Denmark dan Switzerland mengikut di belakang. Penyebabnya kelihatan banyak, daripada status sosioekonomi yang rendah dan tekanan biomekanik hingga diet yang buruk dan tekanan psikososial. Di AS, perbelanjaan untuk sakit belakang melebihi ratusan keadaan kesihatan lain (termasuk diabetes), dengan bilion dolar dikhaskan untuk keadaan itu pada tahun 2016.

Sama seperti satu abad yang lalu, ahli biologi evolusi masa kini terus membingungkan sikap berdiri manusia. Ahli evolusi Itali, Telmo Pievani bahawa “peralihan ke bipedalisme menghasilkan akibat negatif hampir di setiap bahagian tubuh.” Tentu sahaja, seseorang mungkin dengan munasabah bertanya mengapa, dari segi evolusi, kelemahan sebegini akan diturunkan dari generasi ke generasi. Bukankah pemilihan semula jadi akan menyingkirkan jenis kelemahan fizikal ini?

Menurut ahli paleoantropologi Harvard, , keadaan sikap tubuh yang buruk, sakit belakang, dan kegemukan termasuk ke dalam kumpulan penyakit yang dipanggilnya “penyakit tidak sepadan”, penyakit-penyakit yang timbul disebabkan oleh keadaan alam sekitar baharu di mana tubuh manusia tidak beradaptasi dengan baik. Lieberman, serupa dengan ahli evolusi sebelum ini, menyalahkan perindustrian untuk sakit belakang. Beliau menegaskan bahawa “dari perspektif tubuh, banyak negara maju baru-baru ini telah membuat terlalu banyak kemajuan. Untuk kali pertama dalam sejarah manusia,” beliau teruskan, “bilangan orang yang lebih besar berhadapan dengan kelebihan berbanding kekurangan makanan. Dua daripada tiga orang Amerika kegemukan atau obes.” Keadaan obes tidak satu-satunya kebimbangan. “Bergantung kepada di mana anda tinggal dan apa yang anda lakukan,” Lieberman memberi amaran dalam bukunya , , “peluang anda mendapat sakit belakang rendah adalah antara 60–90 peratus.”

Untuk menyelesaikan masalah ini (dari segi evolusi) baharu penduduk berindustri, beberapa pekerja tubuh terapi dan etnofisiologi swatantra telah memandang kepada populasi pribumi yang mempamerkan “sikap purba”. Salah seorang pengikut utama Amerika Utara kepada pendekatan ini ialah Esther Gokhale. Dibesarkan di India oleh ibu bapa Eropah dan kemudian dididik di Harvard dan Princeton dalam bidang biokimia, Gokhale kini dikenali sebagai “guru sikap” Silicon Valley, di mana beliau merawat ketua-ketua eksekutif Google, Facebook, dan personaliti dalam talian terkemuka lain, seperti wartawan konservatif Matt Drudge. Gokhale membangunkan minat dalam sikap manusia pada usia muda. Dengan cenderung untuk memperindahkan, Gokhale tentang zaman kanak-kanaknya di India, “Saya ingat mendengar ibu Belanda saya kagum dengan betapa luwesnya pembantu wanita kami melakukan tugas-tugasnya dan betapa mudahnya pekerja jalan membawa beban mereka.” Kemudian dalam hidupnya, beliau mendokumentasikan kesihatan tulang belakang penduduk pribumi di Burkina Faso dan Ecuador, memfotografi tukang tembikar, pembuat bakul dan penenun yang dihormatinya untuk sikap ideal mereka. Selepas itu, beliau mengikuti latihan dengan Noëlle Perez, pengasas kaedah Aplomb di Paris dan antara orang Eropah pertama yang mempelajari di bawah guru yoga India terkenal, B.K.S. Iyengar.

Kebanyakannya bebas (setidak-tidaknya pada mulanya) daripada amalan pernafasan dan meditatif, Iyengar membangunkan sistem yoga yang paling mesra perubatan dari India moden, terutamanya dengan penekanannya pada sepadanan biomekanik dan simetri. Apabila Perez membuka studio Iyengar-inspirasinya sendiri di Paris pada tahun 1970-an, beliau mengikuti kajian sarjana dalam etnofisiologi di École des Hautes Études en Sciences Sociales dan mengkaji penduduk tidak berindustri di Afrika sub-Sahara, di mana beliau mendakwa telah menemui tubuh dalam apa yang dipanggil “aplomb semula jadi”. Gokhale mengikuti jejak langkah Perez, dan hari ini menegaskan bahawa “kebanyakan faktor risiko [untuk sakit belakang] boleh dikurangkan dengan sikap yang baik.”

Penekanan Gokhale pada kebaikan sikap purba selari dengan industri kesihatan abad ke-21, satu perniagaan yang terkenal dengan mewujudkan slogan seperti “duduk adalah merokok baharu” dan menggalakkan produk yang menggalakkan makan dan hidup “primitif”. Seperti pada tahun-tahun awal wabak sikap tubuh yang buruk, pendekatan evolusi untuk memahami sikap manusia—dan kini, dengan sambungan, sakit belakang rendah—baik untuk pasaran komersial. Menurut analis pasaran, teknologi pembetulan sikap dijangka akan meningkat kira-kira 5.7 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang, terutamanya dengan permintaan yang meningkat disebabkan pandemik COVID-19, dengan lebih pekerja di rumah yang mengadu sakit belakang.

Pada permukaannya, kempen peningkatan sikap mungkin kedengaran agak tidak bersalah. Apakah bahayanya selepas semua, untuk mengambil bahagian dalam program latihan sikap? Membeli kerusi, kasut, dan peranti yang membantu menggalakkan sikap?

Pada peringkat individu, memang mungkin bahawa perasaan kesihatan yang lebih baik boleh datang daripada mengamalkan yoga atau membeli kerusi ergonomik. Tetapi apabila melihat sejarah panjang kempen peningkatan sikap dari sudut pandangan sejarah dan struktural, ia menjadi jelas betapa dipengaruhi nilai-nilainya, dan bagaimana ia boleh mengekalkan seksisme, ableisme, dan rasisme.

Sebagai contoh, para cendekiawan telah, untuk sementara waktu, sedar bagaimana, di bawah sistem perhambaan dan penjajahan, lelaki putih sains sering menganggap bahawa penduduk berkulit hitam dan bukan putih tidak boleh…

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.