(SeaPRwire) –   Sebastián Piñera, jutawan yang membawa sayap kanan politik Chile keluar dari bayang-bayang bekas diktator Augusto Pinochet untuk memenangi dua penggal sebagai presiden, maut dalam kemalangan helikopter di selatan negara itu pada usia 74 tahun.

Helikopter itu terhempas ke tasik di Region de Los Lagos, Menteri Dalam Negeri Carolina Toha memberitahu sidang akhbar pada Selasa. Tiga orang cedera dan berjaya berenang ke pantai, manakala Piñera terperangkap dalam bangkai. Mayatnya kemudian ditemui oleh perkhidmatan menyelamat.

“Demikianlah pemimpin kanan paling penting dan berjaya dalam sejarah Chile,” kata Mauricio Morales, profesor sains politik di Universiti Chile Universidad de Talca, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Kerajaannya meninggalkan lebih cahaya daripada bayang-bayang.”

Piñera menjadi presiden pada 2010 dan sekali lagi pada 2018, mengawasi dua tempoh pertumbuhan, walaupun yang kedua dilanda kegelisahan sosial terburuk sejenerasi yang melemahkan banyak negara.

Satu kunci kejayaan awal Piñera dalam politik adalah menjauhkan gabungan kanannya dari diktator 17 tahun Pinochet, yang berakhir pada 1990, membolehkannya menumbangkan parti kiri tengah yang mendominasi negara itu selama 20 tahun. Antara beberapa orang kanan yang mengundi menentang Pinochet dalam pungutan suara 1988, Piñera membantu membentuk sayap kanan baru yang lebih memberi tumpuan kepada liberalisme ekonomi daripada konservatisme Katolik dan autoritarianisme.

“Piñera adalah tokoh kontroversi,” kata Kenneth Bunker, profesor di Universiti San Sebastian di Santiago. “Beliau adalah tokoh yang bahkan dalam sektornya sendiri tidak pernah mendapat sokongan meluas. Bagi kanan konservatif, beliau mengganggu.”

Namun, banyak pengundi hanya menyokongnya kerana sentuhan emas ekonomi yang kelihatan, berharap ia akan menular ke negara secara keseluruhan.

Pertumbuhan ekonomi purata 5.4% semasa penggal pertamanya sebagai presiden ketika negara dilanda pendapatan berlipat ganda dari harga tembaga yang meningkat. Penggal keduanya kurang berjaya, dengan perkembangan purata 3%. Negara itu juga digoncangkan oleh protes jalanan mengenai ketidakadilan pada akhir 2019 yang hanya berakhir dengan kedatangan .

Ucapan takziah

Pemimpin serantau termasuk presiden Brazil dan presiden Argentina menghantar takziah mereka.

“Saya akan sentiasa menghargai komitmen bekas Presiden Piñera terhadap negara dan demokrasi kita, serta usaha tanpa henti dan perkhidmatannya untuk bangsa,” kata bekas presiden dan lawan politik Michelle Bachelet dalam kenyataan.

Presiden berkata Piñera akan menerima pengebumian negara dan mengisytiharkan tiga hari berkabung kebangsaan.

“Beliau adalah seorang demokrat sejak jam pertama dan benar-benar mencari apa yang dipercayainya yang terbaik untuk negara,” kata Boric dalam ulasan disiarkan secara langsung.

Piñera mungkin akan diingati di pentas antarabangsa kerana mengawasi penyelamatan 33 pekerja terperangkap dalam lombong tembaga di utara Chile selama 69 hari. Di peringkat tempatan, beliau juga akan diingati kerana mengurus usaha pembinaan semula selepas gempa bumi memusnahkan pada 2010. Goncangan susulan gempa itu mengganggu upacara pelantikannya.

Empayar perniagaan

Dilahirkan pada 1 Disember 1949, di Santiago, Piñera menghadiri Universiti Katolik Chile, belajar ekonomi di Universiti Harvard dan kemudian kembali ke Chile untuk mengajar di universiti.

Dalam dekad-dekad berikutnya beliau menjadi jutawan. Pada satu masa, beliau memiliki 27% syarikat penerbangan LAN Chile – kini Latam Airlines – tambahan 90% stesen televisyen Chilevision dan 13% kelab bola sepak Colo Colo. Beliau menjual pegangan itu sebelum kempen presiden 2009.

Menjelang masa beliau mengambil alih jawatan buat kali kedua pada 2018, kebanyakan kekayaan keluarganya berada dalam amanah buta.

Namun, kerjayanya dalam perniagaan ditandai beberapa kontroversi. Pada 1982, ketika beliau ketua eksekutif Banco de Talca, beliau dituduh melanggar undang-undang perbankan negara dan hilang selama 24 hari. Mahkamah Agung kemudian membebaskannya daripada tuduhan. Pada 2007, Piñera didenda $700,000 kerana dagangan dalaman. Beliau tidak merayu.

Piñera ditinggalkan oleh isterinya, Cecilia Morel, dan empat anak mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.