A tuck crosses Francis Scott Key Bridge on Oct. 14, 2021, in Baltimore, Md.

(SeaPRwire) –   BALTIMORE — Sebahagian daripada Jambatan Francis Scott Key di Baltimore runtuh selepas kapal besar bertabrakan dengannya awal Selasa pagi, dan beberapa kenderaan jatuh ke dalam air.

Kapal besar bertabrakan dengan jambatan, meletup terbakar sebelum tenggelam dan menyebabkan beberapa kenderaan jatuh ke Sungai Patapsco, mengikut video yang dimuat naik ke X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Semua lorong ditutup kedua-dua arah untuk insiden di I-695 Key Bridge. Lalu lintas sedang dialihkan,” kata Pihak Berkuasa Pengangkutan Maryland.

Datuk Bandar Brandon M. Scott dan Pegawai Eksekutif Baltimore County Johnny Olszewski Jr. memuat naik bahawa anggota kecemasan sedang bertindak balas dan usaha penyelamatan sedang dijalankan.

Penyelamat kecemasan sedang mencari sekurang-kurangnya tujuh orang yang dipercayai berada di dalam air, Kevin Cartwright, pengarah komunikasi untuk Jabatan Bomba Baltimore, memberitahu Associated Press sekitar pukul 3 pagi.

Beliau berkata agensi menerima panggilan 911 sekitar pukul 1:30 pagi melaporkan kapal yang sedang bergerak keluar dari Baltimore telah menabrak tiang di jambatan, menyebabkan jambatan runtuh. Beberapa kenderaan berada di atas jambatan ketika itu, termasuk satu berukuran sebesar trak.

“Fokus kami sekarang ialah cuba menyelamatkan dan mengeluarkan orang-orang ini,” kata Cartwright. Beliau berkata masih terlalu awal untuk mengetahui berapa ramai orang terlibat tetapi menggambarkan kejadian runtuh ini sebagai “peristiwa berkasualti besar yang sedang berlaku.”

Cartwright berkata kelihatan ada “beberapa kargo atau penahan yang masih tergantung dari jambatan,” menyebabkan keadaan yang tidak selamat dan tidak stabil, dan bahawa penyelamat kecemasan sedang beroperasi dengan berhati-hati disebabkan itu.

“Ini adalah kecemasan yang serius,” katanya.

Jambatan Francis Scott Key dibuka pada tahun 1977.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.