(SeaPRwire) –   Baru-baru ini, saya memohon untuk menjadi seorang astronot. Saya ingin dapat mengatakan bahawa terdapat peluang bukan sifar untuk saya diterima, tetapi sub-sifar lebih tepat. Tidak banyak orang yang benar-benar boleh mengingati Sputnik – yang, untuk rekod, dilancarkan pada 4 Oktober 1957 – yang benar-benar memenuhi kriteria umur untuk memanjat ke atas roket. Walau bagaimanapun, saya mengisi borang sembilan muka surat dan menghantarnya, walaupun saya tidak ragu saya akan berakhir di timbunan kosmik.

Anda, bagaimanapun, mungkin mempunyai lebih banyak keberuntungan. Pada 5 Mac ia membuka pintunya untuk kelas astronot baru sekitar 12 orang dan akan menerima permohonan sehingga 2 April, walaupun ia mempertimbangkan untuk memanjangkan tarikh akhir untuk menampung lebih banyak calon. Gaji adalah $152,258; tempat kerja adalah Pusat Angkasa Johnson di Houston – dengan perjalanan kerja ke, anda tahu, angkasa. Tetapi yang terbaik untuk mempersiapkan diri untuk kekecewaan. NASA menggaji kelas astronot baru setiap empat tahun sekali atau lebih, dan pada tahun 2015, tahun puncak, terdapat kira-kira 12,000 pemohon – satu nombor yang mungkin sepadan pada masa ini juga, kata April Jordan, pengurus perekrutan astronot NASA.

“Ada beberapa perkara yang berlaku di dunia pada masa itu, seperti keluar,” kata Jordan. Kenaikan sektor angkasa swasta dan permulaan mungkin secara serupa mempercepatkan perkara pada 2024. Bukan setiap satu permohonan pada 2015 benar-benar serius, dan perkara yang sama dijangka pada masa ini. “Kami sebenarnya mempunyai bilangan yang wajar daripada orang yang memohon hanya untuk mendapatkan penolakan,” kata Jordan. Walau bagaimanapun, beribu-ribu tidak terhingga akan memohon dengan sungguh-sungguh, dan NASA sedang membuat usaha khas dalam pusingan perekrutan ini untuk menekankan bahawa ia sedang menjadi semakin egalitarian, semakin terbuka untuk calon astronot yang tidak memenuhi profil pejuang jet sempit.


Pada 1958, apabila Amerika Syarikat mula mencari kelas pertama tujuh astronotnya, , termasuk menjadi juruterbang ujian tentera dengan lebih daripada 1,500 jam di kokpit; mempunyai ijazah dalam sains fizikal atau kejuruteraan; berdiri tidak lebih daripada lima kaki, sebelas inci tinggi, untuk memuatkan diri ke dalam kapal angkasa Mercury yang kecil, dan lebih lagi. Kemudian juga, terdapat kriteria tidak terucapkan: orang yang dipilih kesemuanya lelaki putih, lelaki, lelaki keluarga.

Dinding-dinding itu telah lama runtuh, tetapi hanya secara perlahan: Selepas lebih daripada 65 tahun dalam permainan angkasa, NASA telah terbangkan 329 astronot, 54 daripadanya wanita. Angka-angka itu juga lebih rendah untuk Amerika Syarikat hitam, dengan hanya 17 membuat perjalanan ke angkasa. Walau bagaimanapun, kemajuan sedang dipercepatkan. Pada 2020, 18 astronot yang telah dipilih untuk misi bulan Artemis yang dimaksudkannya untuk bermula tahun depan; sembilan daripada anak kapal adalah wanita dan 10 adalah orang berwarna, tiga adalah wanita berwarna, dan dua adalah Hispanik.

“Lebih daripada satu dasawarsa lalu, NASA memutuskan bahawa keadilan dan penyertaan akan menjadi sebahagian daripada nilai-nilai asasnya,” kata Victor Glover, seorang juruterbang tentera laut dan veteran perang Iraq yang dipilih dalam kelas astronot 2013 dan menghabiskan enam bulan di Stesen Angkasa Antarabangsa pada 2020 dan 2021. Dia juga akan menjadi orang hitam pertama yang melawat bulan apabila dia dan tiga ahli lain krew Artemis II membuat perjalanan bulan separa pada September 2025. Pasukan itu juga termasuk Christina Koch, wanita pertama yang ditugaskan ke misi bulan. “[Keputusan] NASA telah membawa kami ke pejabat astronot yang sangat mirip dengan Amerika,” kata Glover. “Anda boleh mengambil empat orang secara rawak, dan mereka akan kelihatan seperti krew kami.”

Permohonan astronot NASA, dalam banyak cara, seperti kebanyakan permohonan pekerjaan – dengan bahagian untuk senaraikan pendidikan, pengalaman kerja, rujukan, dan lebih lagi. Perkhidmatan tentera dimasukkan juga, tetapi ia bukan kriteria mutlak seperti dahulu. Astronot yang melalui proses pemilihan semasa tidak hanya akan beragam demografi, tetapi profesional juga. Petugas bomba dan penyelamat lain dipuji oleh NASA abad ke-21. “Mereka adalah orang yang berlari ke dalam situasi bahaya,” kata Jordan. Bekas atlet kolej juga menarik untuk apa yang dipanggil Jordan “kemahiran berpasukan.” Walau bagaimanapun, permohonan tidak meninggalkan sebarang kesilapan tentang betapa khusus bakat yang diperlukan untuk pekerjaan astronot akan menjadi.

“Tugas jawatan ini memerlukan jumlah fizikal yang sederhana hingga berat yang melibatkan berjalan, berdiri, mengangkat berat, berjongkok, merangkak dan terdedah kepada cuaca buruk. Adakah anda bersedia untuk melaksanakan aktiviti fizikal berat sebagai sebahagian daripada tugas anda?” membaca sebahagian borang itu.

“Calon astronot dan astronot hidup, bekerja dan berlatih di tempat terpencil, terasing, kecil atau ruang terbatas untuk tempoh yang lama,” membaca yang lain. “Adakah anda bersedia untuk menghabiskan tempoh yang lama di tempat terpencil, terasing, kecil atau ruang terbatas?”

Dan kemudian ada yang boleh menyebabkan banyak calonan runtuh: “[Latihan] astronot memerlukan perjalanan yang meluas… di mana ahli keluarga tidak selalu dapat menyertai. Adakah anda bersedia untuk menyertai perjalanan yang meluas dan tempoh jauh dari rumah?”

Untuk Glover, yang berkahwin dan bapa kepada empat orang gadis, soalan itu memerlukan banyak pemikiran. “Terdapat ,” katanya. “Saya tidak menggunakan istilah itu. Pekerjaan ini mengubah hidup dan hubungan anda selamanya. Beberapa astronot mempunyai pasangan dan anak-anak dan beberapa tidak, tetapi anda masih mempunyai ibu bapa dan adik-beradik dan kehidupan penuh untuk dikendalikan.”

Mungkin bahagian paling menuntut dalam proses penilaian adalah temu duga secara peribadi dengan Lembaga Pemilihan NASA, jawatankuasa 10 hingga 12 orang terdiri terutamanya daripada astronot, serta pegawai kanan NASA seperti pengarah penerbangan. Salah satu keperluan untuk pertemuan itu memanggil calon untuk menulis naratif pendek, satu muka surat pada topik apa sahaja yang mereka pilih. Untuk ini, Glover mengambil peluang, menyusun esei bertajuk “Gadis Suka Astronot”. Lembaga Pemilihan tidak perlu terlalu jauh dalam apa yang ditulis Glover sebelum menyedari bahawa gadis yang ditulisnya adalah anak-anaknya.

“Apabila anda pertama kali melihat tajuk itu adalah seperti, ‘Oh, gosh, apa ini tentang?'” katanya. “Tetapi kemudian saya bercakap tentang romantisme angkasa dan penerbangan, bahawa ini sesuatu yang saya boleh bawa untuk sementara dan bawa kembali kepada gadis-gadis saya. Dan ia mungkin membantu mereka bangga kepada saya.”

Glover mengambil peluang lain apabila lembaga itu memintanya tentang kesilapan yang pernah dilakukannya dalam hidupnya dan apa yang dipelajarinya daripadanya. Untuk seorang juruterbang yang berharap menaik taraf dari jet ke kapal angkasa, kejadian hampir bencana di kokpit mungkin kelihatan seperti topik untuk dielakkan, tetapi Glover pernah mengalami satu episod sedemikian yang menakutkan semasa perkhidmatannya di Tentera Laut, dan dia memutuskan untuk berkata jujur. Insiden itu berlaku apabila dia menyertai perarakan udara, terbang dari kapal pengangkut pesawat George Washington berhampiran Jepun. Kebanyakan gerakan juruterbang yang terbang adalah skrip, tetapi Glover memilih untuk mengubah suai salah satunya, terbang di atas air pada 95% daripada kelajuan bunyi, dan kemudian berputar ke kedudukan hidung ke bawah sebelum terbang lagi. Langitnya jelas kecuali satu awan, yang ternyata berada di laluannya, menyebabkannya terbang terlalu rendah.

“Saya menyedari saya boleh melihat gelembung air dengan jelas,” katanya. “Saya hanya menarik tuas ke pangkuan saya dan saya mendarat pada 32 kaki di atas air.”

Glover terbang kembali ke kapal pengangkut dan meminta maaf kepada komander atas apa yang diakuinya sebagai memperagakan diri dan berjanji perkara sedemikian tidak akan berlaku lagi. Seorang pegawai meriam kemudian menjemput Glover mengambil masa kesendirian di pejabatnya. Dia menerima dan, apabila dia bersendirian, menangis.

“Lembaga itu tidak hanya mencari pencapaian,” kata Glover. “Setiap orang pernah melakukan kesilapan dalam hidup mereka, dan bagaimana anda mengatasinya dan apa yang anda pelajari tentang diri anda yang penting.” Keterbukaan jujur itu nampaknya memberi kesan kepada jawatankuasa pemilihan – menetapkan Glover ke landasan yang, dalam 18 bulan, akan membawanya ke bulan.

Saya, hampir pasti, tidak akan mengikuti. Hanya beberapa jam selepas saya menghantar permohonan saya saya menerima pengakuan mesra dari NASA. “Terima kasih atas minat anda… dan atas permohonan anda untuk menjadi calon astronot,” ia membaca. “Anda berjaya menghantar permohonan awal anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kejayaan saya pasti akan berhenti di sana. Walau bagaimanapun, kita hidup pada zaman di mana bahkan orang seperti saya boleh bermimpi sedikit mimpi dan menikmati sedikit fantasi. Perjalanan angkasa pernah menjadi wilayah hanya jenis orang tertentu – jenis tertentu lelaki. Itu, dengan gembira, telah berubah. Kita d