Orang Cina Rayakan Festival Tanglung di Qingdao

(SeaPRwire) –   Komuniti di Cina dan serata dunia meluangkan hujung minggu meraikan Festival Tanglung, yang jatuh pada hari Sabtu, 24 Feb. dan menandakan berakhirnya perayaan tahun 2024, yang menyambut Tahun Naga.

Festival tanglung jatuh pada hari ke-15 bulan pertama kalendar Cina dan menandakan bulan penuh pertama tahun lunar baharu. Orang ramai hari cuti dengan menghias dengan tanglung berwarna-warni, sering kali dengan teka-teki yang tertulis padanya dan hadiah bagi mereka yang menyelesaikan teka-teki.

Berikut ialah cara orang ramai di seluruh dunia meraikan hari cuti ini.

Tarian Naga Khas Di Guizhou Menyambut Festival Tanglung

Bagaimana Cina meraikan Festival Tanglung 

Orang ramai menyambut Festival Tanglung di bandar-bandar di seluruh negara kedua paling ramai penduduknya di dunia dengan 1.4 bilion orang. Beijing menganjurkan di seluruh bandar. Keluarga berkumpul untuk melihat pameran tanglung yang mengagumkan dan haiwan kembung yang bercahaya. Di Rizhao, tukang baker sibuk membuat bola beras manis istimewa untuk hari cuti, yang dibentuk dan diwarnakan seperti .

Perayaan di mana-mana menampilkan tarian singa dan naga. Satu bandar, Qiandongnan, malah menggabungkan tarian naga dengan bunga api—para pemain memakai sut dan topi keledar api.

Orang Berjalan di Atas Tiang untuk Merayakan Festival Tanglung

Banyak bandar memaparkan sentuhan serantau dalam perayaan, dengan pameran seni rakyat dan pakaian yang unik. Di Anyang, kreatif yang berwajah dicat melakukan persembahan di atas tiang dalam perarakan. Bandar lain, Qingdao, mengadakan karnival yang menampilkan tarian tradisional, persembahan dram, dan seni rakyat.

Bunga api meletus di seluruh negara. Di Chongqing, pelancong menyaksikan persembahan seekor burung gergasi yang diterangi terbang di langit yang dikawal oleh jauh.

Persembahan Dikawal Jauh Merayakan Festival Tanglung di Chongqing

Lawatan Tanglung Salji di Zaozhuang

Bagaimana Asia menyambut Festival Tanglung

Sesetengah komuniti di Asia Tenggara juga meraikan hari cuti ini, yang mereka panggil Cap Go Meh.

Penang, Malaysia dengan jonglan api, makanan, seni, kraf, tarian naga, orkestra, persembahan dram, dan Dondang Sayang Melayu tradisional, sejenis lagu yang telah dihormati oleh

Di Jakarta, Indonesia, dan kemudian makan _lontong cap go meh_, hidangan hari cuti tradisional yang terdiri daripada kek beras dalam daun pisang, dihidangkan bersama ayam, telur rebus, sayur-sayuran dalam sup santan, keropok udang dan pes cili.

Yang lain di Indonesia menghiasi wajah mereka dengan jarum—amalan itu dikatakan

INDONESIA-BUDAYA-TAHUN BARU LUNAR

Perayaan Festival Tanglung di Kanada

Kanada, yang menempatkan banyak diaspora Cina, akan menyala sempena hari cuti ini. Vancouver menjadi tuan rumah untuk LunarFestnya, termasuk pameran seni, tayangan filem, bengkel origami dan banyak lagi.

Chinatown Toronto dua hari perayaan yang menampilkan tarian singa, makan tengah hari Cina, dan kejohanan permainan mahjong. Di seluruh bandar raya, restoran bersiap sedia untuk menawarkan tawaran dan layanan istimewa. Persembahan, pameran tanglung, dan pameran seni memenuhi tempat-tempat awam.

Sesetengah acara memberi penghormatan kepada budaya lain yang meraikan hari cuti itu, dengan perayaan Tahun Baharu Vietnam yang dijangka dan perpustakaan menganjurkan Tahun Baharu Lunar Korea dengan bacaan dalam bahasa Korea.

Prosiding Festival Tanglung di U.K.

Beberapa komuniti British juga meraikannya, dengan di London dan .

Di tempat lain, restoran Cina moden di Birmingham menjadi tuan rumah secara langsung untuk menandakan majlis istimewa itu.

Penari singa membuat persembahan untuk membawa tuah ke restoran dan

Bagaimana U.S. menandakan Festival Tanglung  

Di luar perayaan tempatan di kalangan komuniti Cina, beberapa acara rasmi menandakan hari cuti itu di bandar-bandar di seluruh U.S., termasuk di Bandar Raya New York.

Di San Francisco, seorang perayaan yang menampilkan persembahan, tanglung dan mahjong. Di Oakland yang berhampiran, rumah untuk Chinatownnya sendiri, kumpulan bukan untung untuk menampilkan artis Asia-Amerika dan menyokong perniagaan tempatan sepanjang hujung minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.