APTOPIX Maryland Bridge Collapse

(SeaPRwire) –   BALTIMORE — Laskar Pantai Amerika Syarikat telah membuka saluran sementara, alternatif untuk kapal-kapal yang terlibat dalam pembersihan sisa-sisa di tapak runtuhan Jambatan Francis Scott Key di Baltimore, sebahagian daripada pendekatan berperingkat untuk membuka saluran utama yang membawa ke pelabuhan penting itu, kata pegawai tadi.

Pasukan sedang mengerjakan kerja rumit menanggalkan sisa-sisa di tapak runtuhan struktur sokongan jambatan itu ke dalam Sungai Patapsco selepas sebuah kapal kontena kehilangan kuasa dan terlanggar tiang sokongan. Pada Ahad, pasukan menyelam meninjau bahagian jambatan dan memeriksa kapal, dan pekerja dalam lif menggunakan penebat untuk memotong bahagian struktur keluli berpilin di atas air.

Pegawai berkata saluran sementara itu hanya terbuka kepada kapal-kapal yang membantu usaha pembersihan. Pihak berkuasa percaya empat pekerja terjatuh kematian dalam runtuhan itu. Pemulihan mayat mereka adalah sebahagian penting daripada operasi penyelamatan berterusan.

Pegawai sebelum ini berkata saluran itu akan mempunyai kedalaman kawalan 11 kaki (lebih 3 meter), jarak mendatar 264 kaki (80 meter) dan jarak menegak 96 kaki (29 meter). Satu video yang dikeluarkan Ahad menunjukkan Laskar Pantai Amerika Syarikat menjatuhkan buoys di air.

“Ini menandakan langkah penting pertama sepanjang jalan untuk membuka semula pelabuhan Baltimore,” kata Kapten David O’Connell, penyelaras kecemasan persekutuan di tapak itu dalam satu kenyataan Isnin. “Dengan membuka laluan alternatif ini, kami akan menyokong aliran lalu lintas laut ke Baltimore.”

Presiden Joe Biden akan melawat tapak itu Jumaat, setiausaha akhbar Putih Jenis Karine Jean-Pierre mengumumkan Isnin petang. Beliau akan bertemu dengan pegawai negeri dan tempatan dan mendapat “pandangan langsung” terhadap usaha tindak balas persekutuan, kata Jean-Pierre.

Juga Isnin, Agensi Persekutuan untuk Pembangunan Perumahan dan Komuniti membuka dua pusat di kawasan itu untuk membantu syarikat mendapatkan pinjaman untuk membantu mereka dengan kerugian disebabkan gangguan runtuhan jambatan. Salah satu pusat berada di Dundalk, pinggir bandar Baltimore di hujung timur laut jambatan.

Yvette Jeffery, jurucakap pejabat pemulihan bencana agensi itu, berkata syarikat yang terjejas boleh menerima pinjaman sehingga $2 juta. Beliau berkata kesannya boleh merangkumi cabaran rantaian bekalan hingga penurunan lalu lintas pejalan kaki di masyarakat yang bergantung kuat pada jambatan.

Jambatan runtuh selepas anak kapal kapal kontena Dali kehilangan kuasa dan kawalan pada 26 Mac. Mereka memanggil mayday, yang membenarkan masa yang cukup untuk polis menghentikan kenderaan memasuki jambatan, tetapi tidak cukup masa untuk mengeluarkan anak kapal lapan orang dari struktur.

Dua pekerja terselamat, dalam sebuah pick-up tenggelam, dan empat pekerja lagi dianggap mati. Syarat cuaca dan sisa-sisa berpilin di bawah air menjadikan ia terlalu berbahaya bagi menyelam mencari mayat mereka.

Dali dikendalikan oleh Kumpulan Marin Synergy dan dimiliki oleh Grace Ocean Private Ltd., kedua-duanya dari Singapura. Syarikat pengangkutan laut Denmark Maersk menyewa Dali, yang sedang dalam perjalanan keluar pelabuhan apabila hilang kuasa.

Synergy dan Grace Ocean Isnin mencari untuk mengehadkan liabiliti undang-undang mereka. Ia adalah prosedur rutin tetapi penting bagi kes-kes yang didengar di bawah undang-undang maritim Amerika Syarikat. Mahkamah Persekutuan di Maryland akhirnya akan memutuskan siapa bertanggungjawab dan berapa banyak yang perlu dibayar.

Penyataan itu mencari untuk menetapkan liabiliti syarikat-syarikat itu pada kira-kira $43.6 juta. Ia menganggarkan bahawa kapal itu sendiri bernilai sehingga $90 juta dan membawa kargo bernilai lebih $1.1 juta pendapatan bagi syarikat-syarikat. Anggaran itu juga menolak dua perbelanjaan utama: sekurang-kurangnya $28 juta bagi pembaikan dan sekurang-kurangnya $19.5 juta bagi penyelamatan.

Bersama-sama dengan membersihkan saluran penghantaran untuk membuka semula pelabuhan, pegawai berusaha untuk menentukan bagaimana membina semula jambatan utama yang siap pada 1977. Ia membawa Lebuhraya Antarabangsa 695 di sekitar tenggara Baltimore dan menjadi simbol akar buruh kelas pekerja dan

Kongres dijangka mempertimbangkan pakej bantuan untuk membantu orang yang kehilangan pekerjaan atau perniagaan disebabkan daripada Pelabuhan Baltimore. Pelabuhan itu mengendalikan lebih banyak kereta dan peralatan pertanian daripada mana-mana kemudahan Amerika Syarikat yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.