PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Kekagetan pertama ialah bilangan orang yang terbunuh di Israel—1,200 dalam sehari, 7 Oktober. Tetapi dalam bulan sejak itu, dunia terkejut dengan bilangan kematian yang dilaporkan dari Gaza: 30,000 sehingga akhir Februari. Kerana bilangan kematian disusun oleh Kementerian Kesihatan (MOH) tempatan, sebuah agensi yang dikawal oleh Hamas, yang mentadbir Gaza, jumlah itu telah dikenakan keraguan. U.N. Israel dan penulis dalam talian telah mendakwa bahawa nombor itu dipertingkatkan atau, seperti artikel baru-baru ini dalam Tablet, sekadar palsu.

Sebenarnya, nombor itu mungkin konservatif. Sainsnya sangat jelas.

Pada Disember, jurnal perubatan The Lancet, menerbitkan dua kritikan proses pemantauan kematian yang dilakukan oleh ahli akademik yang sangat berpengalaman di dan . Kedua-duanya menyimpulkan bahawa nombor Gazan adalah munasabah dan boleh dipercayai, walaupun dengan teknik dan logik yang agak berbeza.

Telah melihat aspek dalaman data seperti membandingkan laporan trend hospital dengan jumlah keseluruhan, tetapi juga membandingkan kadar kematian di kalangan pekerja PBB dengan laporan MOH keseluruhan dari segi trend dan mekanisme kematian. Terdapat bilangan pekerja PBB yang sangat besar di Gaza, dan korelasi yang sangat rapat antara kadar kematian pekerja PBB dan populasi keseluruhan, dan mengenai bahagian yang mati di bawah bom di rumah mereka.

Sekolah London juga melihat beberapa isu yang sama, mendapati korelasi hampir sempurna antara laporan pemboman Kerajaan dan imej satelit, tetapi memberi tumpuan kepada 7,000 kematian yang dilaporkan melalui kemudahan kesihatan dan taman mayat pada bulan Oktober lalu. Di Gaza, terdapat sistem pengenalan penduduk yang melibatkan nombor yang diberikan kepada kanak-kanak kecil, dan nombor yang diberikan telah meningkat secara berurutan selama lebih setengah abad dengan beberapa pengecualian. Pada dua masa yang berbeza 20 tahun yang lalu, telah ada “kempen tangkapan” di mana orang mana-mana umur yang terlepas atau berpindah ke Gaza boleh mendapatkan nombor ID. Data yang dianalisis oleh kumpulan London datang terus dari banyak kemudahan kesihatan dan taman mayat, dan membentuk kebanyakan jumlah ringkasan yang kemudian dikeluarkan oleh MOH. Dalam data, apabila nombor ID orang itu ditunjukkan terhadap umur mayat, terdapat dua jalur umur yang tepat dengan nombor ID yang diberikan dalam kempen tangkapan itu. Menurut penulis, sangat tidak mungkin bagi data palsu yang bermakna untuk wujud.

Tetapi, bukti yang menyokong kesahihan bilangan kematian MOH Gaza pergi melebihi dua penilaian ini.

Pada tahun 2021, penilaian sistem pemantauan kematian MOH bahawa sistem itu melaporkan kurang sebanyak 13%. Dalam krisis terdahulu, laporan dan Doktor Tanpa Sempadan selari dengan MOH walaupun serangan Israel d. Kebanyakan negara di dunia merekodkan jauh kurang daripada 87% kematian mereka, tetapi Gaza mempunyai banyak ciri yang memudahkan pemantauan berjalan dengan baik. Walaupun kadar kemiskinan agak tinggi, ini adalah populasi yang sangat terpelajar yang terlibat dengan sistem kesihatan. Sebagai contoh, penilaian USAID yang dibiayai pada tahun 2014 bahawa 99% kelahiran dihadiri oleh tenaga kesihatan terlatih kira-kira 80% secara global. Gaza adalah kecil secara geografi dan orang mempunyai jarak yang agak pendek untuk mencapai kemudahan kesihatan. Oleh itu, tiada apa-apa tentang fungsi tinggi MOH Gaza seharusnya memicu keraguan ini.

Adakah nombor MOH Gaza menggabungkan pejuang dan orang awam? Ya, tetapi ini tidak membayangkan manipulasi. Membezakan kadang-kadang tidak dipanggil dan secara fungsian sukar bagi sistem kesihatan untuk melakukannya. Terdapat sesuatu yang tidak sempurna dalam setiap ukuran kerajaan, tetapi ini tidak bermakna ia harus diabaikan.

Saya bercakap dari pengalaman. Pada tahun 1992, melalui proses loteri biasiswa dan banyak keberuntungan, saya berakhir bekerja di Cawangan Pelarian di Pusat Kawalan Penyakit, CDC. CDC adalah tempat yang hebat, dengan begitu banyak orang yang memberi inspirasi, dan rasa komuniti dan sejarahnya sentiasa hadir. Dalam empat tahun saya di CDC, berulang kali saya mendengar tentang bagaimana CDC merupakan institusi pertama untuk mengukur secara epidemiologi korban maut secara masa nyata semasa perang. Tepat pada penutupan Perang Biafra pada tahun 1970, seorang ahli epidemiologi muda meminjam teknik dari biologi hidupan liar yang dipanggil tangkapan-tangkapan, dan menganggarkan bahawa separuh daripada populasi dalam enklaf Biafra telah mati. Apa yang baru saya sedari, ialah bahawa jumlah kematian ini tidak pernah dilaporkan dalam forum awam. Nampaknya Richard Nixon bertanding untuk pejabat dengan agresif mengkritik Presiden Johnson kerana membenarkan Kelaparan Biafra berlaku. Dua tahun ke dalam presiden sendiri, pendedahan bahawa antara satu hingga dua juta orang telah mati, kebanyakannya di bawah pengawasan Nixon, pasti akan memalukan secara politik.

Ia kelihatan bahawa jumlah kematian dalam peperangan sentiasa bersifat politik. Sama ada tenggelamnya kapal Maine dan kematian lebih 200 pelaut pada tahun 1898, kebakaran tidak sengaja, digunakan sebagai alasan untuk memulakan perang Sepanyol-Amerika, atau Jeneral Wesley Clark pada tahun 1999 membuat rujukan kepada mayat dalam kubur besar di Kosovo untuk menjustifikasikan peperangan itu. Yang menenangkan, biasanya dalam masa, realiti dan sains akan mendapat penerimaan, kadang-kadang semasa konflik berlangsung, seperti .

Sebenarnya, mungkin tidak pernah ada konflik besar di mana data pemantauan masa nyata tentang kematian lebih lengkap daripada apa yang sedang berlaku di Gaza hari ini.

Terdapat beberapa asas masyarakat yang memerlukan persetujuan bagi kita bekerja dengan baik secara kolektif. Masyarakat lebih lemah dan perbahasan kurang produktif jika kita tidak dapat bersetuju dengan beberapa perkara asas. Dalam kes Gaza, mengakui bahawa terdapat serangan yang mengerikan dan sangat maut pada 7 Oktober, dan bahawa lebih 30,000 orang Gaza telah mati sejak itu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, kelihatan seperti asas paling asas realiti untuk bergerak ke arah perbincangan yang membina dan penyelesaian akhirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.