Election 2024 Debate

(SeaPRwire) –   Saham Trump Media, pemilik laman rangkaian sosial Truth Social, melonjak 5% pada loceng pembukaan hari Jumaat selepas debat presiden Amerika Syarikat yang pertama, dengan beberapa pelabur percaya ia boleh menjadi jurucakap yang lebih besar bagi bekas presiden jika beliau dipilih semula.

Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump bertelagah pada malam Khamis mengenai topik termasuk pengguguran kandungan, imigresen dan serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol AS.

Prestasi Biden sebahagian besarnya dilihat tidak sekata, terutamanya pada peringkat awal. Beliau cuba berulang kali untuk menentang Trump, yang membalas kritikan Biden dengan bersandar pada kepalsuan tentang ekonomi, imigresen haram dan peranannya dalam rusuhan 6 Januari.

Penganalisis Citi berkata pada hari Jumaat, mungkin ada minat yang meningkat terhadap Trump Media & Technology berdasarkan tajuk berita berikutan debat tersebut.

Saham Trump Media & Technology telah dilambung-lambungkan semasa larian Trump untuk presiden dan berayun dengan liar sehari selepas sabitan Trump dalam perbicaraannya tentang wang senyap.

Juri New York mendapati Trump bersalah memalsukan rekod perniagaan dalam skema untuk mempengaruhi secara haram pilihan raya 2016 melalui pembayaran wang senyap kepada pelakon lucah yang berkata mereka berdua melakukan hubungan seks.

Saham itu, yang didagangkan di bawah simbol ticker “DJT,” telah menjadi tidak menentu sejak debutnya pada akhir Mac, menyertai kumpulan saham meme yang cenderung untuk melantun dari paras tinggi ke paras rendah apabila pelabur kecil cuba menangkap ayunan momentum menaik pada masa yang tepat.

Saham itu telah meningkat tiga kali ganda tahun ini, dalam prosesnya sering kali membuat pergerakan peratusan dua digit sama ada lebih tinggi atau lebih rendah pada satu hari. Ia mencapai puncak hampir $80 dalam perdagangan intraday pada 26 Mac. Untuk konteks, S&P 500 telah meningkat hampir 10% setakat ini tahun ini.

Trump Media & Technology melaporkan pada bulan Mei bahawa ia telah rugi lebih daripada $300 juta pada suku terakhir, menurut laporan pendapatan pertamanya sebagai syarikat yang disenaraikan secara awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.