Dalam ilustrasi foto ini, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg

(SeaPRwire) –   Meta, syarikat induk gergasi media sosial Facebook, maju dengan makmur, menurutnya. Syarikat tersebut akan membayar dividen berjumlah AS$0.50 bagi setiap saham kepada pemegang saham, dan mengumumkan pelan pembelian saham sebanyak AS$50 bilion yang juga dijangka memberi manfaat kepada pelabur. Zuckerberg, yang memiliki , dijangka menerima dividen tambahan bernilai AS$175 juta pada suku ini berikutan dasar baru tersebut. Sekiranya Meta terus membayar dividen suku tahunan pada kadar yang sama, Zuckerberg boleh meraih tambahan AS$700 juta setiap tahun. miliknya kini dianggarkan berjumlah sekitar AS$139 bilion.

Pengumuman tersebut menandakan perubahan haluan yang signifikan dalam nasib Meta sejak harga saham syarikat itu menurun lebih 70% sepanjang tahun 2022. Pada awal Januari, saham syarikat itu akhirnya mencapai dan melepasi tahap tertinggi sepanjang masa sebelumnya, yang tidak berlaku sejak Ogos 2021.

Jumlah pendapatan di Meta meningkat 25% pada suku keempat berbanding tempoh masa yang sama tahun lepas, meningkat daripada AS$32.2 bilion kepada AS$40.1 bilion. Harga saham melonjak selepas pengumuman tersebut dibuat, meningkat kepada paras tertinggi AS$461.47 dalam dagangan selepas waktu pasaran, lonjakan melebihi 16% dari harga saham AS$394.78 yang terakhir dilihat pada hari Khamis petang sebelum pasaran ditutup.

“Kami mengalami suku tahun yang baik kerana komuniti dan perniagaan kami terus berkembang,” kata pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg dalam siaran akhbar. “Kami telah membuat banyak kemajuan dalam visi kami bagi memajukan AI dan metaverse.”

Zuckerberg juga memberitahu pelabur ketika membincangkan hasil tersebut bahawa syarikat itu merancang untuk terus melabur dalam kedua-dua teknologi AI generatif dan metaverse. “Kami telah melabur banyak dalam AI dan Metaverse selama ini, dan akan terus berbuat demikian,” kata Zuckerberg. “Saya masih menjangkakan generasi AR, VR dan platform komputer MR seterusnya untuk menyampaikan rasa kehadiran yang realistik yang akan menjadi asas bagi pengalaman sosial.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.