Ukraine Allies Have to Outspend Russia to Win War, Estonian Prime Minister Kaja Kallas Says.

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Estonia telah diisytiharkan sebagai orang “dicari” oleh kementerian dalaman Rusia pada hari Selasa.

Kementerian itu meletakkan Kallas dalam pangkalan data sebagai “dicari di bawah kod jenayah”, menandakan kali pertama Rusia membawa kes jenayah terhadap ketua kerajaan asing.

Wanita berusia 46 tahun itu bersama-sama dengan Setiausaha Negara Estonia Taimar Peterkop dan Menteri Kebudayaan Lithuania Simonas Kairys, di mana tuduhan mereka tidak dinyatakan dalam pangkalan data.

Langkah itu kelihatan mencerminkan usaha Moscow yang semakin berusaha untuk menekan sekutu NATO. Walaupun tiga politikus Baltik itu akan menghadapi penangkapan jika mereka menyeberangi Rusia, dari segi praktikalnya hubungan telah membeku sejak pencerobohan skala penuh Vladimir Putin ke atas Ukraine.

Dmitry Peskov, jurucakap Kremlin, berkata bahawa Kallas adalah orang yang dicari atas dasar “penghinaan ingatan sejarah”, . Beliau memberitahu wartawan, “Mereka adalah orang-orang yang mengambil tindakan permusuhan terhadap ingatan sejarah dan negara kami.”

Pada tahun 2022, Kallas menyeru agar 200 hingga 400 monumen zaman Soviet di Estonia diperuntukkan semula untuk “mencegah mereka daripada menggerakkan kebencian lebih lanjut dalam masyarakat dan,” kata kerajaan ketika itu. Estonia, bersama-sama dengan negara Baltik Latvia dan Lithuania, adalah yang terakhir menyertai Kesatuan Soviet dan yang pertama memperoleh kemerdekaan pada 1991 berikutan keruntuhannya. Tiga negara itu juga adalah anggota NATO dan EU.

Ketua Jawatankuasa Siasatan Rusia, Alexander Bastrykin, melancarkan siasatan jenayah terhadap usaha-usaha ini untuk memperuntukkan semula monumen.

Kallas, yang dilatih sebagai peguam, menyertai Parti Liberal Estonia sebagai Ahli Parlimen sebelum menjadi ketua parti pada 2018. Beliau menjadi Perdana Menteri pada awal 2021, berikutan peletakan jawatan Jüri Ratas dari Parti Pusat.

Kallas telah menjadi penyokong kuat Ukraine sejak permulaan perang. “Kami percaya kepada Ukraine, yang merupakan negara dengan demokrasi liberal dan ekonomi pasaran bebas dan yang akan menjadi ahli Kesatuan Eropah dan NATO,” kata Kallas bulan lalu ketika bertemu dengan Zelensky.

“Semakin kuat Ukraine, semakin cepat tiba titik patah untuk Rusia,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.