Russian Missile Strike On Khmelnytskyi

(SeaPRwire) –   (KYIV, Ukraine) — Rusia melancarkan salah satu serangan paling menghancurkan terhadap sektor tenaga listrik Ukraine pada Jumaat, serangan udara yang dikatakannya sebagai pembalasan atas serangan terbaru di dalam Rusia dan yang mungkin menandakan eskalasi perang hanya beberapa hari selepas Presiden Vladimir Putin mengukuhkan cengkamannya terhadap kuasa dalam .

Banyak warga Ukraine dilanda kegelapan di beberapa bandar, sekurang-kurangnya lima orang terbunuh, dan kerosakan kepada loji hidroelektrik terbesar negara sementara menghentikan bekalan kuasa kepada loji nuklear yang telah menjadi risiko keselamatan sepanjang perang.

Rusia melancarkan lebih 60 drone letupan dan 90 peluru berpandu dalam apa yang diperihalkan oleh pegawai Ukraine sebagai serangan paling kejam terhadap infrastruktur tenaganya sejak permulaan perang penuh skala pada awal 2022.

Kharkiv, bandar terbesar kedua Ukraine, mengalami kerosakan paling teruk, kata pegawai, dan serangan itu datang sehari selepas Rusia melancarkan 31 peluru berpandu ke ibu negara Ukraine, Kyiv.

telah mendesak sekutu Barat selama berminggu-minggu untuk menyediakan sistem pertahanan udara tambahan dan peluru, tempoh di mana $60 bilion bantuan AS tersekat oleh perpecahan di Kongres.

“Dengan peluru berpandu Rusia, tiada penangguhan, seperti dengan pakej bantuan kepada negara kami,” kata Zelenskyy. “Penting untuk memahami kos penangguhan dan keputusan tertangguh.”

Kementerian Pertahanan Rusia menggelar serangan Jumaat sebagai “serangan balas dendam.” Ukraine meningkatkan pengeboman Wilayah Belgorod Rusia di sempadan timur laut dan melancarkan serangan drone menyerang loji penapis minyak dan kemudahan tenaga lain Rusia.

Serangan terbaru Ukraine di dalam Rusia pada Jumaat membunuh satu dan mencederakan sekurang-kurangnya tiga, menurut pegawai tempatan.

Putin telah menggambarkan serangan Ukraine terhadap Belgorod dan wilayah lain sebagai usaha untuk menakut-nakutkan penduduk dan menghalang pilihan raya yang sangat dirancang itu berakhir Ahad lalu. Dan dia bersumpah membalas serangan itu.

Hari selepas dia mengisytiharkan kemenangan, Putin berkata Rusia akan berusaha untuk mewujudkan zon penampan di dalam timur Ukraine untuk membantu melindungi daripada serangan jangka jauh dan serangan merentasi sempadan.

Rusia telah membuat kemajuan di medan perang beberapa bulan kebelakangan ini menentang tentera Ukraine yang letih dengan kekurangan tenaga manusia dan peluru sepanjang garis hadapan yang menjangkau lebih 1,000 kilometer (620 batu).

Apabila Putin menyerang pada 2022, dia menamakannya “operasi tentera khas,” dan pegawai-pegawainya kebanyakannya mengelak kata “perang.” Tetapi dalam perubahan retorik Jumaat yang mungkin meramalkan eskalasi baharu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata kepada akhbar Rusia bahawa “apabila Barat kolektif menjadi peserta dalam ini di sebelah Ukraine, bagi kami ia sudah menjadi perang.”

Pada musim sejuk 2022-23, Rusia menyasarkan infrastruktur tenaga Ukraine, menyebabkan gangguan kuasa kerap di seluruh negara. Ramai di Ukraine dan Barat menjangkakan Rusia mungkin mengulangi strategi ini musim sejuk ini, tetapi Rusia sebaliknya memfokuskan serangannya kepada industri pertahanan Ukraine.

Semasa melancarkan serangan, Rusia telah menggabungkan peluru berpandu balistik dan krus canggih dengan gelombang drone Shahed murah buatan Iran dalam usaha untuk menyemak dan melemahkan pertahanan udara Ukraine.

Volodymyr Kudrytsky, ketua utiliti kebangsaan Ukrenergo, menggambarkan serangan Jumaat sebagai serangan paling besar terhadap infrastruktur tenaga Ukraine sejak permulaan perang penuh skala.

“Serangan ini sangat berbahaya kerana lawan menggabungkan pelbagai cara serangan, drone bunuh diri, peluru berpandu balistik dan krus,” katanya.

Serangan itu menyebabkan kebakaran di loji hidroelektrik di Dnipro, yang menyediakan elektrikiti kepada loji nuklear di Zaporizhzhia, pemasangan tenaga nuklear terbesar di Eropah.

Kuasa kepada loji nuklear itu hilang selama beberapa jam sebelum dipulihkan, ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Grossi berkata awal Jumaat. Loji Zaporizhzhia telah diduduki tentera Rusia sejak hari-hari awal pencerobohan, dan pertempuran di sekitarnya telah meningkatkan risiko kemalangan nuklear.

Empangan di stesen hidroelektrik itu tidak dalam bahaya pecah, pihak berkuasa hidroelektrik negara itu berkata. Pecah empangan boleh tidak sahaja mengganggu bekalan kepada loji nuklear tetapi boleh menyebabkan banjir teruk serupa dengan yang berlaku tahun lalu apabila empangan besar di Kakhovka lebih jauh ke bawah Sungai Dnieper runtuh.

Serangan ke atas kemudahan tenaga di wilayah Kharkiv menyebabkan kegelapan dan mengganggu sistem amaran udara kritikal. Serangan lain dilaporkan di kawasan barat Ukraine jauh dari garis hadapan.

Gangguan kuasa meninggalkan 1,060 pekerja terkandas di wilayah Dnipropetrovsk dan pengevakuasian sedang dijalankan, menurut syarikat tenaga swasta DTEK.

___

Heintz melaporkan dari Tallinn, Estonia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.