Hospital satu-satunya di Jalur Gaza yang merawat pesakit kanser dilaporkan tidak beroperasi lagi Rabu selepas kehabisan bahan api.

Perkembangan mengenai Hospital Persahabatan Turki-Palestin kini bermakna 16 daripada 35 hospital di Gaza tidak beroperasi, melaporkan Reuters, dengan mengutip Menteri Kesihatan Palestin Mai al-Kaila.

“Nyawa 70 pesakit kanser di dalam hospital serius terancam,” katanya difirmankan oleh agensi berita itu. “Bilangan pesakit kanser di Jalur Gaza ialah kira-kira 2,000 orang yang hidup dalam keadaan kesihatan yang mengenaskan akibat serangan berterusan Israel ke atas Jalur dan pengusiran sejumlah besar penduduk.”

Pengarah hospital itu, Subhi Skaik, juga berkata “Kami memberitahu dunia jangan tinggalkan pesakit kanser kematian kerana hospital tidak beroperasi,” menurut Reuters.

LAPORAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Sejak perang antara Israel dan Hamas bermula pada 7 Oktober, sebanyak 9,900 orang telah terbunuh di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 35 orang Amerika.

Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza mendakwa 8,525 orang Palestin terbunuh di Gaza dan 111 di Tebing Barat.

Terdapat juga usaha yang sangat diperlukan untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza, tetapi Setiausaha Negara Antony Blinken mengakui kepada ahli parlimen Selasa lalu bahawa “kita perlu menjangkakan” sebahagian daripadanya akan berakhir di tangan Hamas.

DOKTER FLORIDA MERAWAT TENTERA IDF SELEPAS PERANG MELETUS SEMASA CUTI KELUARGA

Blinken membuat kenyataan itu di hadapan Jawatankuasa Peruntukan Senat sambil berkata Amerika Syarikat sedang berusaha menyelaraskan 100 trak bantuan sehari ke kawasan konflik minggu ini, mendakwa itu adalah “minimum yang diperlukan.”

Blinken berkata setakat ini, Amerika Syarikat telah menghantar sehingga 50 trak bantuan sehari ke Jalur Gaza di bawah kawalan Hamas.

“Sebelum konflik di Gaza, sebelum agresi Hamas terhadap Israel dan tindak balasnya, PBB dan agensi serta organisasi lain yang memberikan bantuan telah menghantar antara 500 hingga 800 trak setiap hari,” katanya. “Kini, kita berjaya menghantar hampir 60 trak. Kita cuba mencapai 100 trak minggu ini.”

’ Chris Pandolfo menyumbang kepada laporan ini.